Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

Σκληρή, αλλά αληθινή, η αλβανική κριτική για την ταλαιπωρία των Αλβανών μεταναστών, τις ημέρες των μεγάλων γιορτών και των καλοκαιρινών διακοπών, στους συνοριακούς σταθμούς Κακαβιάς και Κρυσταλλοπηγής.


Σκληρή, αλλά αληθινή, αλβανική κριτική για τα σύνορα στην Κακαβιά και την Κρυσταλλοπηγή

Κάθε χρόνο, τις ημέρες του Πάσχα, των Χριστουγέννων και μετά την Πρωτοχρονιά, τις τελευταίες ημέρες του Ιουλίου και τις πρώτες του Αυγούστου – ιδίως τα Σαββατοκύριακα – καθώς και τις ημέρες του δεκαπενταύγουστου και μετά, ιδίως τα Σαββατοκύριακα, η Ελλάδα βρίσκεται στο στόχαστρο όλων σχεδόν των αλβανικών Μ.Μ.Ε, τα οποία την κατηγορούν και της καταλογίζουν ευθύνες για «την ταλαιπωρία στα σύνορα των αλβανών μεταναστών που έρχονται για διακοπές στην πατρίδα τους -καθώς η ελληνική πλευρά λειτουργεί με λίγες θυρίδες ενώ η αλβανική πλευρά με πολλές-, για σκόπιμη καθυστέρηση και πολιτική διάκρισης σε βάρος των Αλβανών κ.α.


Πολλές Αλβανικές εφημερίδες όπως, η ΜΑΡΟ, η Ντίτα και η Κόχα Γιον, αναφέρονται στις ουρές που σχηματίστηκαν το Σαββατοκύριακο, στα δύο μεγαλύτερα συνοριακά σημεία διάβασης μεταξύ Ελλάδος και Αλβανίας, την Κακαβιά και την Κρυσταλλοπηγή, λόγω της ταυτόχρονης άφιξης πλήθους αλβανών μεταναστών από την Ελλάδα που θέλουν να περάσουν στην Αλβανία αλλά και αυτών που επιστρέφουν

Δύο από τις τρεις σημερινές ε/φ, η ΜΑΡΟ και η Κόχα Γιον, όπως και η χθεσινή Πανόραμα, καταλογίζουν ευθύνες στην ελληνική πλευρά για «τη δημιουργία ουρών μερικών χιλιομέτρων και την ταλαιπωρία των αλβανών μεταναστών στα σύνορα».



Συγκεκριμένα:
Σύμφωνα με τη σημερινή ε/φ Ντίτα, το τελευταίο 24ωρο από την Κακαβιά εισήλθαν 6.758 άτομα και 1.680 οχήματα και εξήλθαν προς Ελλάδα 3.967 άτομα και 962 οχήματα. Δημιουργήθηκαν ουρές αλλά η αστυνομία εργάστηκε με αυξημένο αριθμό θυρίδων.
Η ε/φ ΜΑΡΟ αναδημοσιεύει χθεσινό δημοσίευμα της ε/φ Πανόραμα για «ουρές το Σαββατοκύριακο στην Κρυσταλλοπηγή, εξ αιτίας κυρίως της ελληνικής πλευράς που εργάζεται με χαμηλούς ρυθμούς».
Η σημερινή ε/φ Κόχα Γιον δημοσιεύει άρθρο με τίτλο: «Ελληνικά τελωνεία, το ετήσιο μαρτύριο των μεταναστών», γραμμένο από την ανταποκρίτριά της στην Κορυτσά Albana Çakshiri (Αλμπάνα Τσακσίρι) στο οποίο μεταξύ των άλλων, σημειώνει: « Αρχίζει το μαρτύριο για τους μετανάστες στα σύνορα μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας, έρχονται για διακοπές στην Αλβανία, αλλά αρχικά θα πρέπει να περιμένουν πέντε ώρες στο τελωνείο. Είναι μια ιστορία που επαναλαμβάνεται χωρίς σχεδόν καμία αλλαγή για 20 περίπου χρόνια…
Εκείνο που βιώνουν οι αλβανοί μετανάστες όταν έρχονται στην Αλβανία για διακοπές το καλοκαίρι ή σε περίοδο εορτών, δεν μπορεί να το φανταστεί κανείς…. Τις τελευταίες 72 ώρες, στην Κρυσταλλοπηγή έχουν επιστρέψει οι χιλιομετρικές ουρές, προς και από την Αλβανία. Ενώ στην αλβανική πλευρά των συνόρων ο καθένας μπορεί να ολοκληρώσει τις διαδικασίες γρήγορα, δεν συμβαίνει το ίδιο στην ελληνική πλευρά…
Αυτά τα 24 χρόνια, παρά τις διαφορετικές δικαιολογίες, η ουσία παραμένει η ίδια: διάκριση σε βάρος των Αλβανών και σκόπιμες καθυστερήσεις. Οι ουρές τη Δευτέρα έφθασαν στην Κρυσταλλοπηγή τα 2,5 χλμ. …

Οι Έλληνες αρμόδιοι υπάλληλοι καταναλώνουν μεγάλο χρονικό διάστημα πίνοντας τον καφέ τους, μολονότι εκατοντάδες οχήματα περιμένουν στην ουρά για να περάσουν. 

Η ελληνική πλευρά επίσης – όχι λόγω τεχνικών δυσκολιών – λειτουργεί με μικρό αριθμό θυρίδων, πράγμα που αυξάνει το χρόνο αναμονής. Τη Δευτέρα στο ελληνικό τελωνείο λειτουργούσαν μόνο τρεις θυρίδες, δύο στην είσοδο και μία στην έξοδο…».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου