Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

Σφοδρή σύγκρουση Παπανδρεϊκών-Βενιζελικών για τους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς σε Παπανδρεου - Κακλαμάνη.


2014-04-01_3.25.56_.png
Στα όρια έκρηξης είναι πλέον το ΠΑΣΟΚ, με αφορμή τα όσα συνέβησαν το βράδυ της Κυριακής στην ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου της τρόικας και τις διαφοροποιήσεις των Γιώργου Παπανδρέου και Απόστολου Κακλαμάνη...
Οι επιθέσεις που δέχθηκαν από την ηγεσία τα δύο ιστορικά στελέχη, ο πρώην πρωθυπουργός και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής προκαλούν τις έντονες αντιδράσεις βουλευτών και στελεχών. Σύμφωνα με πληροφορίες προ ολίγου παραλίγο να έλθουν στα χέρια βουλευτές μέλη του συντονιστικού οργάνου της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κινήματος, με αποτέλεσμα να αποχωρήσουν από τη συνεδρίαση οι Θάνος Μωραίτης και Κώστας Τριαντάφυλλος, καταγγέλλοντας ότι «ακόμη και τούτη τη δύσκολη ώρα, κάποιοι προσπαθούν να διχάσουν το κόμμα και την παράταξη».

Αφορμή για να ξεκινήσει ο άγριος καβγάς ήταν μία αποστροφή - σύσταση που απηύθυνε προς κάθε πλευρά και προφανώς έχοντας στο μυαλό του τους κυρίους Παπανδρέου και Κακλαμάνη ο γραμματέας της ΚΟ Τάκης Ρήγας, ο οποίος ζήτησε από όλους να είναι «προσεκτικοί» στις κινήσεις και τις ενέργειές τους. Αμέσως το λόγο πήραν δύο υφυπουργοί, ο Βασίλης Κεγκέρογλου και η Εύη Χριστοφιλοπούλου, οι τοποθετήσεις των οποίων εξελήφθησαν ως επίθεση και κριτική στους κυρίους Παπανδρέου και Κακλαμάνη - σημειωτέον ότι η κυρία Χριστοφιλοπούλου είχε επιτεθεί στον πρώην πρόεδρο της Βουλής και εντός της Ολομέλειας την Κυριακή το βράδυ, αμέσως μόλις ο τελευταίος ψήφισε παρών στο άρθρο για τις τράπεζες!

Στα όσα λέγονταν εκείνη την ώρα αντέδρασαν έντονα οι δύο νεαροί βουλευτές κύριοι Μωραίτης και Τριαντάφυλλος, οι οποίοι διατηρούν διαχρονικά καλές σχέσεις με τον κ. Παπανδρέου και ζήτησαν να μην αναπαράγεται το συγκεκριμένο κλίμα σε βάρος των δύο ιστορικών στελεχών.

Κουβέντα στη κουβέντα, μόλις που αποφεύχθηκαν, λένε πηγές, οι χειροδικίες. Οι Μωραίτης και Τριαντάφυλλος οργισμένοι από την τροπή της συζήτησης επέλεξαν να αποχωρήσουν από τη συνεδρίαση, χωρίς να διευκρινίσουν μέχρι σε ποιο σημείο θα φτάσουν την αντίδρασή τους. Είναι πάντως δεδομένο ότι η κακή τους σχέση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, γίνεται πλέον ακόμη χειρότερη [protothema]


Σχολιασμός: Επί κυβερνήσεως Γιώργου Παπανδρέου πολλοί ήταν αυτοί που καταψήφισαν νομοσχέδια και ακόμη περισσότεροι αυτοί που απείλησαν με καταψήφιση. Ο τότε πρωθυπουργός ούτε έβρισε κανέναν με άθλιους χαρακτηρισμούς, ούτε απείλησε επί προσωπικού όπως κάνει σήμερα ο Βενιζέλος. Ο πολιτικός πολιτισμός του ανδρός φάνηκε στα δύσκολα, και αυτά δεν ήταν η καταψήφιση ενός νομοσχεδίου αλλά το γεγονός ότι τον έριξαν απειλώντας με ραβασάκια στα χέρια ότι δεν ψηφίζουν το PSI με αυτόν πρωθυπουργό. Ο Παπανδρέου παρέδωσε την εξουσία με μοναδικό κριτήριο το εθνικό συμφέρον. 

Τώρα, ο Παπανδρέου πήρε μία πολιτική απόφαση να καταφηφίσει το άρθρο 2 που αφορά στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, υπερασπιζόμενος τις ίδιες θέσεις που είχε εκφράσει και το 2011. Η στάση του είναι πολιτική και δεν έχει να κάνει με εσωκομματικές αιχμές ή συνειρμούς. 

Τι έλεγε ο Παπανδρέου για τις τράπεζες το 2011, λίγο ακριβώς πριν τον ρίξουν;

2014-04-01_3.37.50_.png
Αυτές είναι πολιτικές θέσεις και στον αντίποδα οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που δήθεν πρόσκεινται στον Βενιζέλο (αλλά η αλήθεια είναι ότι πρόσκεινται στην εξουσία και στα υπουργεία που τους μοίρασε ο Βενιζέλος) απαντούν με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς και ύβρεις. Προφανώς θέλουν να περάσουν το διχασμό εντός της ΚΟ και να μετατρέψουν μία αμιγώς πολιτική αντιπαράθεση σε προσωπική σύγκρουση. Με τρεις λέξεις; Τυχοδιωκτισμός, κουτοπονηριά, αστοιχείωτη υπεροψία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου