Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013

Ο βίος και η πολιτεία του «βρώμικου... Χάρη». Τα έργα και οι ημέρες του Τουμπούλογλου

Προϊόν του «κομματικού σωλήνα», ο Χ. Τομπούλογλου έκανε πράξη το σύνθημα «το κόμμα στο κράτος και το κράτος στο κόμμα»

Προϊόν του «κομματικού σωλήνα», που έκανε πράξη το σύνθημα «το κόμμα στο κράτος και το κράτος στο κόμμα», ο κ. Χ. Τομπούλογλου αποτέλεσε επί σειρά ετών υψηλόβαθμο στέλεχος της ΝΔ, χωρίς όμως ποτέ να κατορθώσει να μπει στη Βουλή, κάτι που αποτελούσε το μόνιμο απωθημένο του.


Προϊόν του «κομματικού σωλήνα», ο Χ. Τομπούλογλου έκανε πράξη το σύνθημα «το κόμμα στο κράτος και το κράτος στο κόμμα»

Ωστόσο, η αποτυχία του να μπει στον ναό της Δημοκρατίας είχε για τον ίδιο πολλά... αντισταθμιστικά οφέλη, καθώς οι καλά γνωρίζοντες τα «γαλάζια παρασκήνια» ξέρουν ή μάλλον θυμούνται ότι έπειτα από μια αποτυχημένη εκλογή ερχόταν ο διορισμός σε υψηλόβαθμη κρατική θέση για τον κ. Τομπούλογλου.

Είναι χαρακτηριστικές οι κρατικές θέσεις από τις οποίες πέρασε τα τελευταία χρόνια και... κατά σύμπτωση οι διορισμοί γίνονταν σε περιόδους κατά τις οποίες στην κυβέρνηση ήταν η ΝΔ.

Ειδικότερα, ο κ. Τομπούλογλου διετέλεσε πρόεδρος του Ταμείου Ασφαλίσεως Υπαλλήλων Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (Τ.Ε.Α.Α.Π.Α.Ε.) (1989-1991), αντιπρόεδρος του Νοσοκομείου Παίδων Αθηνών «Π. & Α. Κυριακού» (1989-1993), πρόεδρος και ισόβιο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου Παίδων Αθηνών «Π. & Α. Κυριακού» από το 2012, εκλεγμένο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου Υγείας Προσωπικού Εθνικής Τράπεζας με την Ανεξάρτητη Συνδικαλιστική Παράταξη «Νέα Εποχή» (από το 2011 έως σήμερα), εκλεγμένος εκπρόσωπος του Δήμου Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνος στην Περιφερειακή Ενωση Δήμων Αττικής (Π.Ε.Δ.Α.) και μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού και Αθλητισμού (από το 2011 έως σήμερα), και εκλεγμένο μέλος της Γενικής Συνέλευσης της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος (Κ.Ε.Δ.Ε.) και μέλος της Επιτροπής Ισότητας και Θεσμών (από το 2011 έως σήμερα).

Κομματικός παράγοντας
Ο κ. Χάρης Τομπούλογλου-Λεωνιδόπουλος, όπως είναι το πλήρες όνομά του, υπήρξε για περισσότερο από μία δεκαετία ισχυρός κομματικός παράγοντας της ΝΔ αλλά και της ΟΝΝΕΔ, από την οποία και ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του κάτω από τους κ. Μεϊμαράκη και Βουλγαράκη. Είναι το πρόσωπο που πολλοί βουλευτές του κόμματος στην ίδια περιφέρεια θα ήθελαν να τον είχαν σύμμαχο ακριβώς γιατί είχε σημαντική επιρροή σε μεγάλες περιοχές, όπως είναι η Ν. Φιλαδέλφεια.
Ο κ. Τομπούλογλου θα φτάσει πολύ κοντά στο να εκλεγεί δήμαρχος στον συγκεκριμένο δήμο το 1994, αλλά τελικά θα χάσει για μερικές δεκάδες ψήφους. Δεν πτοείται όμως και το 1996, επί προεδρίας Μ. Εβερτ, δοκιμάζει την τύχη του στις εθνικές εκλογές, όπου και πάλι δεν εκλέγεται, αλλά κάνει μια αξιοσημείωτη εμφάνιση. Το 1997 στηρίζει την υποψηφιότητα του Κ. Καραμανλή και το 2000 δηλώνει ότι θα κατέβει και πάλι υποψήφιος στη Β' Αθηνών. Ξεκινά την προεκλογική καμπάνια του και τα μηνύματα που λαμβάνει τότε είναι εξαιρετικά θετικά.

Θεωρεί ότι η ΝΔ θα κερδίσει τις εκλογές και μέσα από το bonus θα μπει επιτέλους στη Βουλή, όπως ήταν και το όνειρό του. Κάνει τις συμμαχίες που πρέπει και «παίζει» σε περιοχές της Αθήνας, όπου η ΝΔ δεν είναι το δημοφιλέστερο κόμμα.
Ωστόσο, ενώ όλα πήγαιναν καλά, ελάχιστες εβδομάδες πριν από τις κάλπες ξεσπά το μεγάλο σκάνδαλο που αφορά την προσωπική ζωή του υποψήφιου βουλευτή.
Κάποιοι τον απειλούν με την ύπαρξη ενός βίντεο στο οποίο «πρωταγωνιστεί», εκείνος ενδίδει στις πιέσεις και έπειτα από συνεννόηση με το γραφείο του προέδρου του κόμματος αποσύρεται από την «κούρσα». Είναι σαφές ότι κάπου εκεί τελείωσε και η πολιτική διαδρομή του. Το 2010 θα επιχειρήσει να εκλεγεί και πάλι δήμαρχος στον διευρυμένο πλέον Δήμο Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνος, αλλά ο ξαφνικός θάνατος του βασικού του αντιπάλου Γ. Αποστολάκη θα προκαλέσει συσπείρωση γύρω από το πρόσωπο της χήρας του, που τελικά θα επικρατήσει.
Ο κ. Τομπούλογλου δήλωνε αποφασισμένος να συνεχίσει, αλλά του έλειπε μια κρατική θέση προκειμένου να συνεχίσει να είναι «παρών». Μετά τις εκλογές του 2012 στέλνει το σχετικό αίτημα στο κόμμα και στη διανομή των θέσεων που έγινε μεταξύ των κυβερνητικών κομμάτων κατάφερε να πάρει την προεδρία του «Π. & Α. Κυριακού».

Πώς αναρριχήθηκε στην κορυφή του «Αγλαΐα Κυριακού»
Τις κομματικές επιλογές στην επιλογή διοικήσεων στα δημόσια νοσοκομεία πληρώνει η κυβέρνηση με την υπόθεση του Χάρη Τομπούλογλου. Ο πρόεδρος του Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», ο οποίος συνελήφθη με προσημειωμένα χαρτονομίσματα αξίας 25.000 ευρώ, είναι αμιγώς κομματικό στέλεχος της ΝΔ. Υπήρξε υποψήφιος βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος και υποψήφιος δήμαρχος Νέας Χαλκηδόνας.
Η θέση του στο Διοικητικό Συμβούλιο του νοσοκομείου είναι ισόβια, καθώς το «Αγλαΐα Κυριακού» είναι κληροδότημα και ισχύουν ειδικοί κανόνες στον διορισμό της διοίκησης. Τα μέλη του συμβουλίου και ο πρόεδρος δεν διορίζονται από τον υπουργό Υγείας, όπως συμβαίνει με τα λοιπά νοσοκομεία. Υπάρχει, όμως, άμεση κυβερνητική ανάμειξη...
Ο κ. Τομπούλογλου ορίστηκε ως μέλος του συμβουλίου το 2012 από το Πρωτοδικείο Αθηνών, έπειτα από σχετική πρόταση της Διεύθυνσης του Εθνικού Συμβουλίου Κληροδοτημάτων.
Η εκλογή του στη θέση του προέδρου έγινε ομόφωνα και από τα εννέα υπόλοιπα μέλη του συμβουλίου, δηλαδή την αντιπρόεδρο (επίσης ισόβιο μέλος του συμβουλίου), τον διοικητή και την υποδιοικήτρια του «Αγία Σοφία» (διορισμένοι από την κυβέρνηση), επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, εκπρόσωπο του Πανεπιστημίου Αθηνών, της Εθνικής Τράπεζας, εκπρόσωπο των γιατρών και των εργαζομένων.

Ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση, ωστόσο, υπερισχύουν οι κομματικές περγαμηνές. Το Συμβούλιο Κληροδοτημάτων ελέγχεται από την κυβέρνηση και εν προκειμένω από το υπουργείο Οικονομικών, ενώ ελεγχόμενη από την κυβέρνηση είναι και η πλειοψηφία του συμβουλίου.
Ενδεικτικό είναι ότι ο Χάρης Τομπούλογλου είχε διοριστεί αντιπρόεδρος στο Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου Παίδων την περίοδο 1989-1993 (κυβέρνηση ΝΔ). Την περίοδο 2005-2008 (επίσης, κυβέρνηση ΝΔ) είχε επανέλθει ως απλό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, εκπροσωπώντας την Εθνική Τράπεζα.
Ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης ζήτησε την άμεση αντικατάσταση του Χάρη Τομπούλογλου από το ίδρυμα «Αγλαΐα Κυριακού», λέγοντας ότι δεν μπορούν πλέον κάποιοι να τη γλιτώνουν επειδή είναι «δικά μας παιδιά». Αξίωσε, ωστόσο, να έχει το υπουργείο Υγείας άμεσο λόγο στην επιλογή του προέδρου του Νοσοκομείου Παίδων.
Το Νοσοκομείο Παίδων «Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού», όπως είναι το πλήρες όνομά του, δημιουργήθηκε χάρη σε μία Ελληνίδα με τρυφερά αισθήματα για τα άπορα παιδιά. Πρόκειται για την Αγλαΐα Παναγιώτου Κυριακού, κόρη του λόγιου Σπύρου Αντωνιάδη. Η ίδια δεν είχε παιδί και ήταν χήρα από τον σύζυγό της Παναγιώτη.
Τον Αύγουστο του 1933 πέθανε αφήνοντας με τη διαθήκη της το ποσό των 5 εκατομμυρίων δραχμών για την ανέγερση του νοσοκομείου, το οποίο αρχικά είχε ονομαστεί Κλινική Απόρων Παίδων. Το έργο ανέγερσης του νοσοκομείου ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 1938 και η αρχική του δυναμικότητα ήταν 20 κρεβάτια. Μέσα σε λίγους μήνες διπλασιάστηκε και σήμερα λειτουργεί με δυναμικότητα 400 κρεβατιών.

Οι πράξεις(απο τον Παναγιώτη Τσούτσια)

Τον Σεπτέμβριο του 2012 ο Χάρης Τομπούλογλου, μετά βαΐων και κλάδων, ορίστηκε στη θέση του προέδρου του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού». Η τραγική ειρωνεία ήταν πως τότε δήλωσε ότι δεν θα εισπράττει τον μισθό του κατόπιν επιθυμίας του... Και το πιο ωραίο ότι ως επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον Δήμο Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνος είχε επιλέξει ως τίτλο της παράταξής του το «Καλημέρα όμορφη πόλη»... Ωραία λόγια, όμορφοι τίτλοι, που κρύβουν πολλές φορές σκοτεινές πτυχές και... πιθανές δωροδοκίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου