Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Το φίδι μπορεί να είναι και δράκος τελικά..


Για τον κίνδυνο που αποτελεί η Χρυσή Αυγή για το δημοκρατικό πολίτευμα στην Ελλάδα γράφει ο Guardian, ο οποίος επισημαίνει πως με την άνοδο του νεοναζιστικού μορφώματος και την δολοφονία του Παύλου Φύσσα, «η κατάσταση είναι τοξική».

Σε δημοσίευμα του, ο Guardian αναφέρεται στις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες «στοιχεία του Ελληνικού Στρατού εκππαιδεύουν ομάδες κρούσης της Χρυσής Αυγής, ενώ 3.000 χρυσαυγίτες παραστρατιωτικού σχεδιασμού φέρονται να δέχονται εκπαίδευση για μάχη από στρατιωτικούς υποστηρικτές του κόμματος.

Το πιθανό πραξικόπημα κατά του Γιώργου Παπανδρέου
Στη συνέχεια, ο Guardian αναφέρεται και στην κυβέρνηση Παπανδρέου και τις φήμες περί πραξικοπήματος που είχαν ακουστεί τότε: (το ρεπορτάζ που είχε δημοσιεύσει η Εφημερίδα "Το Βήμα"
«Υπήρχε πολύ κενολογία για ένα πιθανό πραξικόπημα όταν ο Γιώργος Παπανδρέου είχε υποσχεθεί δημοψήφισμα στους Ελληνες για τα πακέτα λιτότητας. Στο στρατό, υποτίθεται πως υπήρχε μια κατάσταση συναγερμού σχετικά με την πιθανή ανάγκη να παρέμβει σε περίπτωση κοινωνικών αναταραχών, ενώ το γεγονός πως ο τότε υπουργός Αμυνας ένιωσε την ανάγκη να αποστρατεύσει αρκετούς ανώτατους αξιωματικούς, τροφοδότησε επίσης αυτή την φημολογία.

Ένα χρόνο μετά, η κεντροαριστερή εφημερίδα Το Βήμα εξακολουθούσε να γράφει για ένα «πραξικόπημα που δεν έγινε», υποθέτοντας πως οι ενέργειες του υπουργού Αμυνας εμπόδισαν ένα πραξικόπημα, αν και φαίνεται πως οι αποστρατεύσεις προκλήθηκαν από το γεγονός πως οι αξιωματικοί του στρατού πήραν άμεσες αποφάσεις κατά των μειώσεων στις συντάξεις. Μέχρι στιγμής είναι φημολογία», υποστηρίζει το δημοσίευμα και στη συνέχεια αναφέρεται στον πιθανό κίνδυνο που αποτελεί η Χρυσή Αυγή για το δημοκρατικό πολίτευμα:
«Η παρουσία μιας μεγάλης και ολοένα αυξανόμενης νεοναζιστικής οργάνωσης όπως η Χρυσή Αυγή η οποία πήρε σχεδόν 7% στις εκλογές του 2012, μπορεί και να είναι μια μεγάλη πρόκληση για την Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Σε αυτές τις ίδιες εκλογές, περίπου οι μισοί αστυνομικοί φέρονται να έχουν ψηφίσει την Χρυσή Αυγή.

Τμήματα του ελληνικού κρατικού μηχανισμού, προσελκύονταν πάντοτε από αυτή την ακροδεξιά οργάνωση. Επακόλουθες αποκαλύψεις επισημαίνουν πως υπάρχει μια στενή σχέση μεταξύ της Χρυσής Αυγής και της ΕΛ.ΑΣ, την ίδια στιγμή που οι αντιφασίστες είναι αντικείμενο βασανισμού στα χέρια της Αστυνομίας. Επίσης, υπάρχει μια γενική κρατική ανοχή στη βίαιη και ρατσιστική δημόσια συμπεριφορά της Χρυσής Αυγής. Η μεγάλη έκπληξη ήταν τον Μάιο όπου ο δήμαρχος Αθηναίων τελικά αποφάσισε ότι η αστυνομία του, αντί να συνεννοηθεί με την Χρυσή Αυγή, έπρεπε να ακυρώσει την διανομή τροφίμων "μόνο για Ελληνες"».

Η δολοφονία Φύσσα και οι αντιδράσεις
«Η δολοφονία του αριστερού μουσικού Παύλου Φύσσα, έχει πυροδοτήσει μια οργισμένη αντίδραση από την ελληνική Αριστερά. Οι ακτιβιστές επικαλούνται το βίντεο από κάμερα ασφαλείας σύμφωνα με το οποίο η αστυνομία ήταν παρούσα και δεν έκανε τίποτα για να προσπαθήσει να αποτρέψει την δολοφονία. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως ένας μεγάλος αριθμός διοικητών της αστυνομίας και των ειδικών δυνάμεων απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους. Η δυνατή κοινωνική αντίδραση συμπίπτει με την απειλή της κυβέρνησης να απαγορεύσει την Χρυσή Αυγή».

«Η Χρυσή Αυγή, εμφανίζεται σε κάποιες δημοσκοπήσεις σαν το τρίτο κόμμα στην Ελλάδα, αν και η σταθερή βάση της υποστήριξης της φαίνεται να κυμαίνεται σε μονοψήφια ποσοστά και έχει πέσει μετά την δολοφονία του Φύσσα. Οπως και να έχει, η επιμονή στους ψήφους του κόμματος παρά τις προηγούμενες βίαιες προκλήσεις του και τους υποτιθέμενους δεσμούς της με το κράτος, επισημαίνουν πως ακόμη και εάν απαγορευτεί θα συνεχίσει να υπάρχει σε κάποια μορφή και θα παραμένει απειλή. Το κλασσικό φασιστικό- παραστρατιωτικό στυλ του 1920 που έχει η Χρυσή Αυγή δεν αποτελεί έκπληξη. Η ερώτηση είναι άλλη: Γιατί στοιχεία του κράτους τα οποία έχουν πληγεί από την ύφεση έχουν τέτοιο συσχετισμό με την Χρυσή Αυγή;».

Η κυβερνητική κρίση και η άνοδος της Χρυσής Αυγής
«Στο πλαίσιο της λεγόμενης κρίσης χρέους της Ελλάδας, τα βίαια πακέτα λιτότητας τα οποία έχουν επιβληθεί από τους ηγέτες της Ε..Ε και της άρχουσας τάξης σε συνδυασμό με την κοινωνική κατάρρευση, έχουν προκαλέσει κρίση. Οι σχέσεις των κυρίαρχων κομμάτων με την πολιτική τους βάση έχει αρχίσει να αποσυντίθεται. Τα υπουργεία έχουν επανειλημμένως βρεθεί σε αδιέξοδο. Η επιβολή της λιτότητας, κρατά ανοιχτούς τους νέους ανταγωνισμούς μέσα στην κυβερνητική ελίτ, όπως φάνηκε και στην προσπάθεια του Σαμαρά να κλείσει την ΕΡΤ. Οι περικοπές έχουν εξασθενήσει την ικανότητα του κράτους».

«Για μια περίοδο, η εμπειρία της Ελλάδας από τις γενικές απεργίες, τις καταλήψεις και τις διαμαρτυρίες των κοινωνικών κινημάτων, έφτασε κοντά στην εξέγερση. Αυτό είναι το πιο κοντινό που αποκαλεί ο Gramsci ως κυβερνητική κρίση. Ο πολιτικός έλεγχος του κράτους έχει αρχίσει να καταρρέει. Η κατάρρευση της εξουσίας είναι αυτή η οποία τροφοδοτεί την Χρυσή Αυγή».
«Η κατάσταση είναι τοξική. Η λιτότητα δεν έχει κάνει τον κύκλο της περισσότερο από την ύφεση ή την κοινωνική δυστυχία που προκλήθηκε. Η μόνη λύση της Αριστεράς για να αχρηστεύσει την Χρυσή Αυγή, είναι να εμποδίσει τις δραστηριότητες της και να την "τελειώσει" ως μια αποτελεσματική στις οδομαχίες φασιστική οργάνωση». [paraskhnio.gr]


Λίγοι τότε πίστεψαν ότι μπορεί, έστω και στο 1% να ισχύει. Όπως και λίγοι πίστευαν ότι η Χ.Α. θα εμπλεκόταν σε δολοφονίες και σε λοιπές εγκληματικές πράξεις. Μεταξύ των δύο εφησυχασμών υπάρχει μια χρονολογική διαφορά έξι μηνών. Επειδή η ιστορία περί πραξικοπήματος έναντι της κυβέρνησης Παπανδρέου πέρασε σαν "νουβέλα του Βήματος", μήπως η παραίτηση αξιωματικών της ΕΛΑΣ τώρα (όπως και το κύμα αποστρατεύσεων από τον τότε υπουργό Άμυνας Πάνο Μπεγλίτη), όπως και η πιθανή εκλογική συμπεριφορά των "κατά φαντασία πραξικοπηματιών" στις δίδυμες εκλογές Μαίου και Ιουνίου του 2012, πρέπει να μας βάλουν όλους σε σκέψεις; Εξάλλου, η ιστορία έχει αποδείξει, ότι, όταν οι Βρετανοί μιλούν για την εσωτερική κατάσταση της Ελλάδας, κάτι παραπάνω θα ξέρουν και ίσως τελικά το "φίδι" να είναι τελικά "δράκος", σ' ένα όχι και τόσο ελκυστικό για τη δημοκρατία παραμύθι. Πίστευε κανείς στις 20 Απριλίου του 1967 ότι την επομένη θα είχαμε δικτατορία; Προεκλογική περίοδο είχαμε και τότε..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου