Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Συγκυβέρνηση - τρόικα: Επισπεύδουν τα νέα μέτρα, στα σκαριά αντιλαϊκό νομοσχέδιο-«σκούπα».


Τα νέα αντιλαϊκά μέτρα συνδιαμορφώνουν συγκυβέρνηση - τρόικα (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ), με την κυβέρνηση να επιδιώκει να υπάρξει συμφωνία έως την προσεχή Κυριακή.
Τη Δευτέρα συνεδριάζει το Γιούρογκρουπ και στο πλαίσιο αυτό εντείνεται ο εκβιασμός σε βάρος του λαού, για να αποδεχτεί τα νέα μέτρα.
Ο αντιλαϊκός εκβιασμός, από συγκυβέρνηση και τρόικα, αφορά ξανά την απόφαση για εκταμίευση της επόμενης δανειακής δόσης, των 8,1 δισ. ευρώ, η οποία αναμένεται να γίνει τμηματικά και με την αντίστοιχη υλοποίηση των αντιλαϊκών «προαπαιτούμενων» μέτρων.
Υψηλόβαθμοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν μετά τη συνάντηση της Τρίτης με την τρόικα ότι «χρειαζόμαστε περισσότερη τεχνική επεξεργασία, καθώς σε καμία περιοχή η τρόικα δεν είπε ότι κλείσαμε» και πρόσθεταν πως «η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε εξέλιξη και γράφονται τα προαπαιτούμενα, τα οποία θα ενταχθούν στο πολυνομοσχέδιο που επιχειρείται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή τη Δευτέρα».
Στο πολυνομοσχέδιο αναμένεται να συμπεριληφθούν όλες οι δράσεις που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση για να εξοικονομήσει πόρους στον ΕΟΠΥΥ και τα Ταμεία, να διευκολύνει τις μαζικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα και τις μαζικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων μέσα στο 2013, καθώς και παραπέρα ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις. Στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης σημείωνε χτες ότι είναι έτοιμο και το νομοσχέδιο για άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα συμπεριληφθεί στο πολυνομοσχέδιο.
Επίσης, στο νομοσχέδιο-«σκούπα» θα περιληφθούν και θέματα που αφορούν στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, ενδεχομένως και η δημιουργία Επενδυτικού Ταμείου, για να αποδεσμευτούν κονδύλια από την Τράπεζα Επενδύσεων της Γερμανίας.

Νέες συναντήσεις σήμερα
Οι συζητήσεις του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής της τρόικας αναμένεται να συνεχιστούν σήμερα το απόγευμα με τη λεγόμενη «τρύπα» στον ΕΟΠΥΥ να βρίσκεται στο επίκεντρο.
Το οικονομικό επιτελείο προσδιορίζει αυτή την «τρύπα» σε 1,2 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014 και συνολικά το λεγόμενο «δημοσιονομικό κενό» σε περίπου 2 δισ. ευρώ για τη συγκεκριμένη περίοδο.
Η επίκληση αυτού του «κενού» αναμένεται να αποτελέσει «άλλοθι» για τη λήψη νέων μέτρων με περικοπές δαπανών και παροχών και με ένταση της φοροεπιδρομής,
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων παραμένει και το εάν το 2014 ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων θα εισπράττεται από τη ΔΕΗ ή από τις Εφορίες, γεγονός που δεν αλλάζει το μέγεθος της φοροληστείας.
Σύμφωνα με παράγοντες του οικονομικού επιτελείου, δεν θα μειωθούν από 5 σε 4 οι δόσεις για τον ειδικό φόρο στα ακίνητα φέτος, όπως αρχικά ζητούσε η τρόικα, γεγονός που επίσης δεν επηρεάζει το μέγεθος της φοροληστείας.

Τέλος, φαίνεται ότι εγκαταλείπεται το αίτημα της κυβέρνησης για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% - «δεν είναι εύκολο με τέτοιο κενό», δηλώνουν από το υπουργείο Οικονομικών. Εξάλλου το μέτρο θα συνοδευόταν από εναλλακτικά εισπρακτικά μέτρα.
Σε νέα συνάντηση, που αναμένεται σήμερα, της τρόικας με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα συζητηθούν εκ νέου οι χιλιάδες απολύσεις - διαθεσιμότητες - μετακινήσεις δημοσίων υπαλλήλων.

Μεθοδεύουν την πλήρη απελευθέρωση των απολύσεων
Με σημαία τις «αναδιαρθρώσεις», δηλαδή το δικαίωμα των μονοπωλιακών ομίλων να κλείνουν και να ανοίγουν επιχειρήσεις, πετώντας στο δρόμο τους εργάτες, κυβέρνηση και τρόικα βάζουν μπροστά την πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων. Το θέμα τέθηκε επί τάπητος στη συνάντηση που είχε χτες στο υπουργείο Εργασίας ο Γ. Βρούτσης με τους εκπροσώπους της τρόικας και προς αυτή την κατεύθυνση αποφασίστηκε να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση μέχρι το τέλος του χρόνου.

Η ανακίνηση του ζητήματος των απολύσεων έρχεται μόλις λίγες μέρες μετά τη δημόσια τοποθέτηση του εκπροσώπου του ΔΝΤ, Μπ. Τράα, ο οποίος, μιλώντας σε συνέδριο του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας στην Αθήνα, ζήτησε την «απλοποίηση» (!) των διαδικασιών εισόδου και εξόδου στην αγορά εργασίας. Στην πραγματικότητα, πίσω από τα περί «διευκόλυνσης στην κινητικότητα» των εργαζομένων, κρύβεται η αξίωση των μεγάλων επιχειρήσεων να εξασφαλίσουν ακόμα μεγαλύτερη ασυδοσία στο καθεστώς των απολύσεων.
Στόχος είναι να κλείνουν, να εξαγοράζουν και να συγχωνεύουν επιχειρήσεις χωρίς το παραμικρό εμπόδιο, να ξεφορτώνονται το εργατικό δυναμικό ελεύθερα και με το ελάχιστο κόστος, να το αντικαθιστούν με άλλο, ευέλικτο και πιο φτηνό, για να γίνονται πιο ανταγωνιστικές και πιο κερδοφόρες. Και όλα αυτά στο όνομα της «αναδιάρθρωσης» μιας επιχείρησης.

Στελέχη του υπουργείου Εργασίας επιχείρησαν να υποβαθμίσουν το θέμα, ισχυριζόμενα ότι δεν τίθεται θέμα αύξησης του ποσοστού των απολύσεων. Έκαναν λόγο για αλλαγές με βάση «τα ισχύοντα στην ΕΕ» και σημείωναν ότι αυτό που επανεξετάζεται είναι η δυνατότητα του εκάστοτε υπουργού Εργασίας να μπλοκάρει τις ομαδικές απολύσεις πάνω από το ποσοστό που σήμερα ορίζει ο νόμος, αλλά και στην περίπτωση της «αναδιάρθρωσης» μιας επιχείρησης.
Μόνο που η «εμπειρία» της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μάλιστα στις μεγάλες καπιταλιστικές χώρες, όπου δεν υπάρχει μνημόνιο, λέει ότι μεγάλες πολυεθνικές μπορούν να κλείνουν εν ριπή οφθαλμού εργοστάσια, αυτοκινητοβιομηχανίες, ναυπηγεία, τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες, οδηγώντας χιλιάδες εργάτες στην ανεργία, στο όνομα της «αναδιάρθρωσης» επιχειρήσεων και κλάδων, για τη βελτίωση της «ανταγωνιστικότητας». Στόχος που είχε τεθεί από το 2000 στη Στρατηγική της Λισαβόνας και επαναλαμβάνεται σταθερά σε κάθε επικαιροποίησή της.
Το σημερινό καθεστώς
Με βάση το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, ομαδικές απολύσεις θεωρούνται όσες γίνονται από επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερους από 20 εργαζόμενους, για λόγους που δεν αφορούν το πρόσωπο των απολυομένων. Στις επιχειρήσεις που έχουν λιγότερους από 20 εργαζόμενους δεν υπάρχει περιορισμός στις απολύσεις. Με το άρθρο 74 του Ν.3863/2010 υπήρξε αύξηση του αριθμού των ομαδικών απολύσεων που μπορεί να κάνει μια επιχείρηση κάθε μήνα ως εξής:
  • Μέχρι 6 εργαζόμενους, προκειμένου για επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις που στην αρχή του μήνα απασχολούν από 20 έως 150 εργαζόμενους.
  • Σε ποσοστό 5% του προσωπικού και μέχρι 30 εργαζόμενους για τις επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις που απασχολούν περισσότερους από 150 εργαζόμενους. Για απολύσεις πάνω απ' αυτά τα όρια, απαιτείται έγκριση από το υπουργείο Εργασίας.

Κατά συνέπεια, στην περίπτωση που φύγει από τη μέση η προϋπόθεση της (τυπικής) έγκρισης, την οποία οι παράγοντες του υπουργείου επιχειρούν να παρουσιάσουν ως «διαδικαστικό» θέμα, το καθεστώς των ομαδικών απολύσεων οδηγείται σε πλήρη απελευθέρωση. Με αυτό τον τρόπο λύνονται τα χέρια στους μονοπωλιακούς ομίλους να κλείνουν θυγατρικές τους, μεγάλες επιχειρήσεις, «αλυσίδες» και τράπεζες να κλείνουν υποκαταστήματα και να απολύουν χωρίς κανένα όριο και εμπόδιο τους εργαζόμενους.
Πρόκειται για ένα ακόμα «δώρο» στις μεγάλες επιχειρήσεις, διευκολύνει αντικειμενικά συγχωνεύσεις και εξαγορές, βάζοντας έτσι τις βάσεις για τη νέα φάση της καπιταλιστικής ανάπτυξης σε βάρος των εργαζομένων, αλλά και των μικρών επιχειρήσεων, που θα πνιγούν κάτω από το βάρος του ανελέητου ανταγωνισμού των ισχυρών σε κάθε κλάδο. Υπενθυμίζεται ότι αύξηση του αριθμού των ομαδικών απολύσεων προέβλεπε και ο νόμος 3863 του 2010, ενώ με τον ν. 4093/2012 περικόπτονταν δραστικά οι αποζημιώσεις των εργαζομένων λόγω απόλυσης.


Στις συμπληγάδες ιδιωτών και ΕΟΠΥΥ οι ασφαλισμένοι
Την αναδιάρθρωση του ΕΟΠΥΥ και τη λειτουργία του με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ώστε «να μην έχει ανέλεγκτες δαπάνες», ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Υγείας, Άδ. Γεωργιάδης, μετά τη συνάντηση που είχε με την τρόικα. Ανήγγειλε ακόμα την εφαρμογή των λεγόμενων «διαγνωστικών πρωτοκόλλων», με τα οποία χειραγωγείται το επιστημονικό έργο των γιατρών και προωθούνται νέες περικοπές σε δαπάνες για εξετάσεις, το κόστος των οποίων θα μετακυλίεται στους ασθενείς.
Οι κατευθύνσεις αυτές, παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Υγείας για συμφωνία με την τρόικα «ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμιά περαιτέρω περικοπή στις δαπάνες της Υγείας, καθώς έχουμε φτάσει στο κατώτατο δυνατό όριο», θα οδηγήσουν με βεβαιότητα σε νέους περιορισμούς των παροχών προς τους ασφαλισμένους.
Η λειτουργία του ΕΟΠΥΥ με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια θα είναι αντιγραφή των ελεγκτικών μηχανισμών που χρησιμοποιούν οι ασφαλιστικές εταιρείες στις συναλλαγές με τα ιδιωτικά θεραπευτήρια και θα συνδυαστεί με την ταυτόχρονη εφαρμογή των πρωτοκόλλων ιατρικών πράξεων και φαρμάκων. Πρόκειται για πακέτα προκαθορισμένων και τυποποιημένων εξετάσεων, φαρμάκων και θεραπειών, που στηρίζονται κατά βάση σε έρευνες φαρμακευτικών και άλλων εταιρειών για το ποιες εξετάσεις και θεραπείες είναι απαραίτητες για κάθε σύμπτωμα ή διαπιστωμένη ασθένεια.
Κάθε εξέταση ή θεραπεία πέρα από αυτές που ορίζουν τα πρωτόκολλα, ακόμα και αν κατά την κρίση του γιατρού είναι αναγκαία, δε θα καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ και το κόστος της θα μετακυλίεται στον ασφαλισμένο ασθενή. Με άλλα λόγια, οι αποφάσεις για τη θεραπεία των ασθενών θα παίρνονται αποκλειστικά με βάση τη λογική των περικοπών στις δαπάνες Υγείας και το φάρμακο, με στόχο τον περιορισμό του κόστους. Μάλιστα, για να τρομοκρατήσει τους γιατρούς, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι προωθεί άμεση νομοθετική ρύθμιση με το ποινολόγιο για τη διαφθορά όλων των φορέων στην Υγεία, στην οποία συμπεριλαμβάνει τις λεγόμενες υπερσυνταγογραφήσεις και τις υπερτιμολογήσεις.
Σύμφωνα με τα σχέδια της κυβέρνησης, ο ΕΟΠΥΥ, όταν θα ζητά στο εξής το λογαριασμό από ένα ιδιωτικό θεραπευτήριο, θα μπορεί να μην πληρώσει τα έξοδα για εξετάσεις και φάρμακα που δεν περιλαμβάνονται στα πρωτόκολλα, ρίχνοντας το κόστος στην πλάτη του ασθενούς, ο οποίος μετατρέπεται σε θύμα των ιδιωτών της Υγείας από τη μια και του Οργανισμού από την άλλη. Μάλιστα, επειδή ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει δικούς του μηχανισμούς με το αναγκαίο προσωπικό για να ελέγχει τις ιατρικές πράξεις, θα μπορεί να απευθύνεται σε διεθνείς εταιρείες που θα αναλαμβάνουν το έργο αυτό και το κόστος θα το καλύπτουν οι πάροχοι των υπηρεσιών Υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου