Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012

Μισό το εισόδημα μας σε σχέση με το 2008.


Τα τελευταία τρία χρόνια βλέπουμε να εφαρμόζονται οικονομικά μέτρα πρωτοφανούς αγριότητας.

Για χάρη της ανάπτυξης που μόνο στα λόγια ακούμε, χαμηλόμισθοι και μισθωτοί έχουν μπει στο σκόπευτρο του μνημονίου.

Έλληνες «Μήδες» δηλώνουν σχεδόν άποροι και βγάζουν τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ τους στο εξωτερικό χωρίς να πληρώνουν φόρους. Από την άλλη πολίτες δέχονται μειώσεις στους μισθούς και στις συντάξεις πείνας που λαμβάνουν, με σκοπό να στηρίξουν ένα οικονομικό πρόγραμμα που έχει αμφίβολα αποτελέσματα

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας τα ΝΕΑ, τα συμπεράσματα μελέτης του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ είναι αποκαρδιωτικά.

Tο 2011 οι μέσες αποδοχές στην Ελλάδα ήταν 25.470 ευρώ. Με τις νέες περικοπές θα κατέβουν στις 15.000-17.000 ευρώ. Θα φθάσουμε τα επίπεδα που είναι ο μισθός σε Εσθονία, Κροατία και Τσεχία.

Μεταξύ Μαΐου 2010 και Ιουνίου 2012 έγιναν περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις 4,2 δις ευρώ, ενώ για την περίοδο 2013-2014 αναμένονται άλλα 5,5 δις ευρώ περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, εφάπαξ και επιδόματα.
Την περίοδο 2010-2012 περικόπηκαν 6,5 δις ευρώ από μισθούς στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. ...

Αθροιστικά οι μειώσεις συντάξεων και μισθών αντιστοιχούν σε 16,2 δις ευρώ, δηλαδή 8% του ΑΕΠ, χωρίς να έχει μειωθεί η ανεργία, το δημόσιο χρέος και η ύφεση.

Την περίοδο 2010-2012 το κόστος εργασίας μειώθηκε κατά 8% την ώρα που η ύφεση αυξήθηκε και η ανεργία εκτινάχθηκε φτάνοντας στο 24% το 2012.

Όλα τα συμπεράσματα της μελέτης θα παρουσιαστούν στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Η φοροδιαφυγή είναι ένας εχθρός του κράτους που ακούμε ότι δεν μπορεί να την αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. Στα υπόλοιπα ανεπτυγμένα κράτη πώς την αντιμετωπίζουν; Οι σύμβουλοι που μας έστειλαν οι ευρωπαίοι δεν μπορούν να μας δείξουν τον τρόπο;

Μήπως είναι η ώρα για ποιο δραστικά και μόνιμα μέτρα. Εάν από τη μία έκλειναν το κατάστημα όποιου φοροδιέφευγε για μια, δυο, τρεις βδομάδες ανάλογα με τις φορές που το επαναλάμβανε και εάν από την άλλη ο φοροφυγάς φυλακίζονταν όπως κάποιος που διαπράττει ληστεία, θα είχαμε τα ίδια αποτελέσματα;

Άξιο απορίας είναι το 23% ΦΠΑ στην εστίαση, όταν στην μνημονική Ιρλανδία αλλά και στα ανεπτυγμένα κράτη τις Ευρώπης έχουν μονοψήφιο ΦΠΑ στο χώρο της εστίασης.

Θεόδωρος Χριστοδουλίδης

www.aegeantimes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου