Ξεκίνησε την Δευτέρα και ολοκληρώθηκε χθες Τρίτη 24 Ιουλίου 2012 η εκδήλωση '' Για την Αγροτική και Περιφερειακή Ανάπτυξη, την Ανάπτυξη της Υπαίθρου και την νέα Αγροτική Επιχειρηματικότητα'' στο ορεινό Ραδοβύζι της Άρτας.
Η ανάγκη να στηριχθεί χωρίς καθυστερήσεις η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και ειδικότερα της ελληνικής Περιφέρειας ήταν το βασικό συμπέρασμα των ομιλητών που συμμετείχαν στη συζήτηση για την Αγροτική και Περιφερειακή Ανάπτυξη που πραγματοποιήθηκε στην Κοιλάδα του Αχελώου.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς, μιλώντας μέσω βίντεο, ήταν κατηγορηματικός ότι «η Ελλάδα χρειάζεται τη βοήθεια σήμερα και όχι το 2015 ή το 2016. Να εκμεταλλευτούμε τα αδιάθετα κονδύλια των Ταμείων Συνοχής και του Κοινωνικού Ταμείου. Να τα αποδεσμεύσουμε και να τα επενδύσουμε σήμερα».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης τόνισε πως: «Η ελληνική γεωργία και τα εξαιρετικά της προϊόντα, έχουν αποδειχθεί διαχρονικά σταθερός πυλώνας για να ξεπεράσει ο τόπος κρίσιμες στιγμές στην ιστορική του διαδρομή. Με συντονισμένες προσπάθειες, μπορούμε να ξανακάνουμε τη γεωργία μοχλό ανάπτυξης προς όφελος των Ελλήνων και των Ευρωπαίων πολιτών».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γάλλος υπουργός Γεωργίας Στεφάν Λε Φόλ: «Η Ευρώπη χρειάζεται μια Μεγάλη Αγροτική Πολιτική που να επιτρέπει στο σύνολο των ευρωπαίων αγροτών στο σύνολο των ευρωπαϊκών Περιφερειών να συνεχίσουν να αναπτύσσονται».
Ο ευρωβουλευτής Σπύρος Δανέλλης αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μικροί παραγωγοί, αλλά και στα γενικότερα προβλήματα που έχουν προκύψει με τη σταδιακή και χρόνια αποξένωση ορισμένων γεωργών από τη δυναμική της λήψης αποφάσεων, από την ποιότητα των προϊόντων τους, τον τρόπο λειτουργίας της αγοράς και την αποκωδικοποίηση των μηνυμάτων που αυτή στέλνει.
«Ποιότητα και αυθεντικότητα είναι στοιχεία για τα οποία ξεχωρίζουν τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα. Εκείνο που χρειαζόμαστε, είναι να κατανοήσουμε πλήρως πως τα βασικά πλεονεκτήματα των προϊόντων δεν αρκούν, απαιτείται σύγχρονη προώθηση και συνέπεια στη διεθνή αγορά» ανέφερε από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής των Γερμανών Φιλελευθέρων Γιώργος Χατζημαρκάκης.
Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Χ.Αγγουράκης ζήτησε αποδέσμευση από τις πολιτικές της ΕΕ , τονίζοντας ότι αυτές οδηγούν την αγροτική πολιτική σε αδιέξοδο. Πρόσθεσε ότι οι πολιτικές της ΕΕ έχουν ως αναπτυξιακό κριτήριο την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων και δεν επικεντρώνονται στις ανάγκες του ανθρώπου. Χαρακτήρισε, επίσης, «παραμύθι που τελείωσε» το ότι η πολιτική των ανοιχτών συνόρων θα έφερνε αύξηση των εξαγωγών.
Όπως είπε, οι ποσοστώσεις οδηγούν τον αγροτικό τομέα σε καταστροφή. Αναφερόμενος στη Δωδώνη είπε ότι το κλείσιμο της θα παρασύρει κι άλλους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους.
Από τους Οικολόγους-Πράσινους, ο Ν.Χρυσόγελος τόνισε ότι δεν πρέπει να αφορίζουμε τις πολιτικές της ΕΕ και τις επιδοτήσεις χωρίς να έχουμε εναλλακτικό σχέδιο. Υπογράμμισε ότι υπάρχει πρόβλημα διαχείρισης της αγροτικής παραγωγής, παρά το ότι υπάρχουν πόροι και ζήτησε σωστή διαχείριση των φυσικών πόρων με σεβασμό στην υγεία των καταναλωτών.
Για την Κοιλάδα του Αχελώου τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει ανάπτυξη της κτηνοτροφίας με σωστή, όμως, διαχείριση του δάσους της περιοχής.
Την εκδήλωση διοργάνωσε, το απόγευμα της 23ης Ιουλίου, ο Δήμος Γεωργίου Καραϊσκάκη Άρτας, με την υποστήριξη του Γραφείων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, στο δημοτικό Διαμέρισμα «Μεγαλόχαρη» στην «Κοιλάδα του Αχελώου».
Παρεμβάσεις μέσω τηλεδιάσκεψης έκαναν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς και ο Γάλλος υπουργός Γεωργίας Στεφάν Λε Φολ.
Η συζήτηση ήταν διακαναλική και πολλοί πολίτες έθεσαν ερωτήματα στους ομιλητές για τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη νέα μεταρρύθμιση της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής και τις προοπτικές της για την Αγροτική Ανάπτυξη της χώρας για τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους Κανονισμούς που θα διέπουν το ΕΣΠΑ κατά την προγραμματική περίοδο 2014-2020.
Ειδικότερα, οι πολίτες της περιοχής αναφέρθηκαν στην ανάγκη δημιουργίας υποδομών και θέσεων εργασίας στην περιοχή. Στην ανάδειξη των μνημείων της περιοχής ιστορικών και θρησκευτικών όπως: Μονή Σέλτσου με ασφάλτινη κατασκευή του δρόμου προς αυτή, ανακατασκευή της θρυλικής Πετρογέφυρας Κοράκου και αναστήλωση της Κούλιας στον Αχελώο, διάσωση της Κουτσοκαμάρας κ.λπ. αγροτουρισμό, συντήρηση στα Περατάρια του Αχελώου, Δρόμος Άρτα- Καρδίτσα (βελτίωση του οδικού άξονα Άρτας - Καρδίτσας και κατασκευή Σήραγγας στο βουνό Τύμπανος μέσω ΕΣΠΑ), βελτίωση των οδικών αξόνων από Αστροχώρι προς Μεγαλόχαρη-Μεσόπυργο με κατάληξη στη Γέφυρα Καταφυλλίου ως και ασφάλτινη κατασκευή των αξόνων στην Αργιθέα που συνδέουν αυτή με την Κοιλάδα Αχελώου όπως Μαράθου προς Μονή Σπηλιάς-Ανατολική Αργιθέα, Βραγκιανών-Αργυρίου-Γέφυρας Καταφυλλίου και Βραγκιανών προς Κέδρα Ευρυτανίας.
Τέλος όλοι οι ομιλητές δήλωσαν την στήριξή τους στην προσπάθεια κατοίκων και Φορέων της περιοχής για ανάπτυξη της Κοιλάδας του Αχελώου.
Μετά το τέλος της συζήτησης προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ «Στη σκεπή του Αχελώου». Σκηνοθεσία: Δημήτρης Σταμούλης, Φωτογραφία: Κώστας Παπαπαναγιώτου, Σενάριο/ηχοληψία: Θανάσης Παπακώστας, Μιξάζ: Δημήτρης Γεράρδης, Μουσική: Σεμπάστιαν Εσκοφέτ. (http://vimeo.com/34081738)
Το ντοκιμαντέρ περιγράφει την ορεινή κοινωνία, μέσα από τρεις απόψεις, ενός μοναχού, ενός νομάρχη και μίας ομάδας βοσκών, καθώς και τα βιώματά τους μέσα από τον ορεινό όγκο που τους περιβάλει και από ένα μεγάλο τεχνικό έργο που θα αλλάξει την περιοχή τους.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου