Κυριακή 1 Ιουλίου 2012

Αποκρατικοποιήσεις - εξπρές. Αναμένονται εξελίξεις μέσα στο καλοκαίρι.


Σε αποκρατικοποιήσεις-εξπρές είναι αποφασισμένος να προχωρήσει ο πρωθυπουργός καθώς μέσα στο καλοκαίρι θέλει να εκπέμψει το μήνυμα -κυρίως προς τους Ευρωπαίους- ότι η μακρά περίοδος στασιμότητας στην Ελλάδα έχει τερματιστεί.

Ο κ. Σαμαράς, με σύμμαχο τον υπουργό Οικονομικών και σταθερό υπέρμαχο των ιδιωτικοποιήσεων Γ. Στουρνάρα, έχει ήδη καταγράψει τις εταιρείες που θα αποτελέσουν και το «πρώτο κύμα» μέσα στους θερινούς μήνες. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο παρασκήνιο βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις για την ιδιωτικοποίηση:

  • Του λειτουργικού έργου του ΟΣΕ (ΤΡΑΙΝΟΣΕ). Ο ίδιος ο κ. Σαμαράς έχει ανακοινώσει ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από ρωσικές και κινεζικές εταιρείες, ενώ και οι Γάλλοι παραμένουν ενεργοί στην «κούρσα»

    Ο κ. Π. Τόμσεν θα φτάσει στην Αθήνα την Τρίτη αλλά ακόμη δεν έχει οριστεί συνάντησή του με τον πρωθυπουργό
  • Των θυγατρικών εταιρειών της Αγροτικής, ΣΕΚΑΠ, Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης και Δωδώνη. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να πωληθούν οι εταιρείες αυτές ίσως και μέσα στον Ιούλιο.

Στόχος του κ. Σαμαρά είναι μέσα από τις ιδιωτικοποιήσεις αυτές (και το ευρύ πρόγραμμα συγχωνεύσεων και καταργήσεων δημόσιων οργανισμών που αποκάλυψε χθες το «Εθνος») να ανατρέψει το αρνητικό κλίμα που υπάρχει στις Βρυξέλλες και εκτιμά ότι εάν αυτό επιτευχθεί, τότε η συζήτηση με την «τρόικα» για επαναδιαπραγμάτευση όρων του Μνημονίου θα είναι πιο εύκολη.

Το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων αναμένεται να κυριαρχήσει και κατά την πρώτη επαφή της νέας κυβέρνησης με την τρόικα. Ο κ. Π. Τόμσεν θα φτάσει στην Αθήνα την Τρίτη αλλά ακόμη δεν έχει οριστεί συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, με δεδομένο το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει ο κ. Σαμαράς.
Ωστόσο, είναι βέβαιο ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών μας θα δουν τους κ. Στουρνάρα, Χατζηδάκη και Σταϊκούρα.
Στενοί συνεργάτες του υπουργείου Οικονομικών θύμιζαν χθες ότι πάγια η θέση του κ. Στουρνάρα είναι πως πρέπει να προχωρήσουν με εξαιρετικά γοργούς ρυθμούς οι ιδιωτικοποιήσεις μεγάλων κρατικών εταιρειών και η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Οι κινήσεις αυτές, προσθέτουν, θα προσελκύσουν επενδύσεις και θα συμβάλουν στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών σημείωναν πάντως ότι εκτός από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τις θυγατρικές εταιρείες της Αγροτικής Τράπεζας, αυτή την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη διεθνείς διαγωνισμοί για την αξιοποίηση έξι περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου.
Συγκεκριμένα, το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου προωθεί την πώληση της ΔΕΠΑ και των Κρατικών Λαχείων και την αξιοποίηση ακινήτων (Ελληνικό, Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης, Αφάντου Ρόδου και Κασσιόπη Κέρκυρας).
Για να συνεχιστεί η διαδικασία αυτή, θα πρέπει εντός του Ιουλίου το υπουργείο Οικονομικών να προτείνει τα νέα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου και να εγκριθούν από τη Βουλή. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση θα προτείνει τον κ. Α. Βαρθολομαίο για τη θέση του κ. Κουκιάδη, που παραιτήθηκε από την προεδρία.
Τέλος, στο φετινό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων περιλαμβάνονται σύμφωνα με το αρχικό πλάνο οι πωλήσεις των ΟΠΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΠΕ, ΕΛΤΑ και ο ΟΔΙΕ.

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου