Τρίτη 1 Μαΐου 2012

Συνέντευξη της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου στο ρ/σ ''ΝΕΤ 105,8''.



Π. ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Καλημέρα σας, υπάρχει κινητικότητα. Πολλές φορές μπερδευόμαστε κι εμείς κα Ξενογιαννακοπούλου. 
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Ναι, υπάρχει ρευστότητα γύρω μας. Είναι η οικονομική και κοινωνική κρίση η οποία έχει αναδείξει πολλά αδιέξοδα. Είναι ένα πολιτικό σύστημα που δοκιμάζεται. Παρόλα αυτά, πιστεύω ότι χρειάζεται σε αυτήν τη φάση να υπάρξει ενότητα στη δημοκρατική παράταξη. Έχει σημασία η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ για να υπάρξει μία προοδευτική σταθερά την επόμενη μέρα.

Π. ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Ναι, φαίνεται όμως ότι δύσκολα μπορεί να προκύψει κάτι τέτοιο.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Νομίζω ότι είναι μία κρίσιμη εβδομάδα αυτή κ. Σαράντη, με ποια έννοια; Αν αποτυπωθεί στην κάλπη αυτό που βλέπουμε στις δημοσκοπήσεις θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη η επόμενη μέρα, προκειμένου να υπάρξει Κυβέρνηση στη χώρα και μία αποτελεσματική εκπροσώπηση στην Ευρώπη. Έχω την αίσθηση όμως ότι είναι άλλο πράγμα οι δημοσκοπήσεις και άλλο το πραγματικό αποτέλεσμα των εκλογών. Ας αφήσουμε λοιπόν τον ελληνικό λαό με ευθύνη και συναίσθηση της συγκυρίας να αποφασίσει.

Π. ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Μου φαίνεται ότι σε αυτό που μόλις τώρα είπατε βασίζεστε εν πολλοίς εκεί στο ΠΑΣΟΚ.
Π. ΤΣΙΟΥΤΣΙΑΣ: Σε ποιο δηλαδή;
Π. ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Στο ότι άλλο πράγμα οι δημοσκοπήσεις και άλλο η πραγματικότητα.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Νομίζω ότι στη δημοσκόπηση κανείς, πρώτα απ΄ όλα εκφράζεται εκείνη τη στιγμή με βάση το πώς αισθάνεται. Το αντιμετωπίζουμε κάθε μέρα κι είναι και απόλυτα δικαιολογημένο, αν σκεφθείτε ότι κάθε ελληνική οικογένεια έχει υποστεί συνέπειες από την κρίση που ζούμε. Υπάρχει κριτική στο πολιτικό σύστημα και αυτό σε μεγάλο βαθμό είναι δικαιολογημένο, έχουμε κι εμείς ευθύνες, και τις έχουμε αναλάβει.
Έχει όμως μεγάλη σημασία την επόμενη μέρα να υπάρξει μία βιώσιμη Κυβέρνηση. Όσο πιο ισχυρό είναι το ΠΑΣΟΚ τόσο πιο προοδευτικό πρόσημο θα έχει μία τέτοια μετεκλογική εξέλιξη με ένα αξιόπιστο πρόγραμμα οικονομικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης της χώρας, ώστε όλες αυτές οι θυσίες να πιάσουν τόπο.

Π. ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Λέτε να υπάρξει την επόμενη μέρα μια βιώσιμη Κυβέρνηση, πως φαντάζεστε αυτή τη βιώσιμη Κυβέρνηση; Θα είναι μαζί με το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία, αυτό που είδαμε το προηγούμενο διάστημα;
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Έξι μέρες πριν από τις εκλογές έχει σημασία να δούμε ο ελληνικός λαός πως θα δώσει την εντολή. Είναι το κρίσιμο θέμα, άρα έχει μεγάλη αξία ποιος θα είναι ο συσχετισμός των δυνάμεων.
Δύο πράγματα πιστεύω για την επόμενη μέρα και τη διακυβέρνηση της χώρας. Πρώτα απ΄ όλα ότι χρειάζεται να υπάρχει προγραμματική συμφωνία και σύγκλιση, δεν μπορεί να είναι απλώς μία κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης.

Π. ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Ιστορικά στην Ελλάδα, και μιλάω από το 1925 και μετά, έχει αποδειχθεί ότι Κυβερνήσεις συνεργασίας οι οποίες πιθανά μάλλον πέτυχαν -που το πέτυχαν τώρα δεν ξέρω, ο καθένας το έχει στο μυαλό του όπως θέλει- είναι μόνο εφόσον υπήρξαν προγραμματικές συγκλίσεις.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Συμφωνώ μαζί σας ότι δεν υπάρχει μεγάλη παράδοση σε τέτοιου τύπου Κυβερνήσεις, και κυρίως ήταν σε περιπτώσεις εθνικών κρίσεων.
Θεωρώ ότι πρέπει να υπάρξει μια προγραμματική συμφωνία προκειμένου η χώρα να έχει μία σταθερά στη διακυβέρνησή της, καθώς το μέγεθος της κρίσης απαιτεί πλέον ευρύτερες πολιτικές συναινέσεις με προοδευτική κατεύθυνση.
Αυτό αφορά και τις ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις του τόπου, το κατά πόσον οι ίδιες την επόμενη μέρα των εκλογών θα θέλουν να καθίσουν σε ένα τραπέζι συζήτησης, γιατί δυστυχώς ακούμε αμφίσημες δηλώσεις από την πλευρά τους. Αναφέρομαι στη Δημοκρατική Αριστερά, για να γίνω και πιο συγκεκριμένη τι εννοώ.
Π. ΤΣΙΟΥΤΣΙΑΣ: Μα χτες ο κ. Κουβέλης, μια και αναφερθήκατε στη Δημοκρατική Αριστερά, τις δύο κόκκινες γραμμές αν θυμάμαι καλά που έβαλε ήταν ότι θα πρέπει να ξεκινήσει από την επόμενη μέρα η συζήτηση για την απαγκίστρωση του μνημονίου και δε θυμάμαι τώρα ειλικρινά τη δεύτερη, αλλά άφηνε ανοιχτό ένα παράθυρο τουλάχιστον.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Όλοι πρέπει να συμβάλλουμε σε αυτήν την κατεύθυνση. Όσον αφορά στο ζήτημα του μνημονίου, θέλω να επισημάνω ότι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ο Βαγγέλης Βενιζέλος αναφέρθηκε σε δύο σημαντικά πράγματα.
Είπε ότι βρισκόμαστε σε μία φάση που θα διεκδικήσουμε ένα χρόνο παράταση της δημοσιονομικής προσαρμογής. Αυτό δεν είναι τυπικό ή τεχνικό θέμα, είναι βαθύτατα πολιτικό, γιατί σημαίνει ότι δε θα έχουμε το βραχνά και την πίεση στα μέτρα του Ιουνίου για οριζόντιες ρυθμίσεις που γνωρίζουμε ότι είναι άδικες και δεν αντέχει πλέον ο κόσμος, και για να υπάρξει μεγαλύτερο περιθώριο προκειμένου να στηριχθεί η πολιτική απέναντι στην ύφεση.
Και το δεύτερο που είπε, είναι ότι στην ουσία το σχέδιό μας πρέπει να έχει ως στόχο τη σταδιακή απεξάρτηση από το μνημόνιο τα επόμενα χρόνια, για να σταθεί η χώρα στα πόδια της, μέσα από την αναγκαία ανάπτυξη, την κοινωνική πολιτική, και την αλλαγή του πλαισίου στην Ευρώπη στο οποίο όλοι προσβλέπουμε.

Π. ΤΣΙΟΥΤΣΙΑΣ: Μα πως θα γίνει αυτό να απαγκιστρωθούμε από το μνημόνιο μέσα σε τρία χρόνια παραδείγματος χάρη; Μα δεν προβλέπεται δηλαδή κι αυτά που έχουμε υπογράψει δεν προβλέπονται.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Κατ΄ αρχάς υπάρχουν οι δεσμεύσεις της χώρας, αυτό είναι σαφές. Ταυτόχρονα όμως όσο η χώρα στέκεται στα πόδια της αφενός δημοσιονομικά, και υλοποιείται το σχέδιο για την ανάπτυξη, και την αντιμετώπιση της ύφεσης, ανοίγει αυτή η προοπτική.
Είναι πολλές και οι εξελίξεις στην Ευρώπη, γιατί θυμόσαστε δύο χρόνια τώρα πόση μοναξιά πέρασε η Ελλάδα και συνολικά η ευρωπαϊκή περιφέρεια. Από τη μία, αφενός, η κρίση έχει φτάσει στην καρδιά της Ευρωζώνης, είδαμε στην Ολλανδία να καταρρέει μία Κυβέρνηση η οποία μας κουνούσε το δάχτυλο το προηγούμενο διάστημα. Αφετέρου, αλλάζει ο συσχετισμός των δυνάμεων, όπως ελπίζουμε στη Γαλλία, που είναι κρίσιμο θέμα για τις συνολικές πολιτικές ισορροπίες, και δημιουργείται μια άλλη προοπτική συνολικά για την ευρωπαϊκή διάσταση της εξόδου από την κρίση.

Π. ΤΣΙΟΥΤΣΙΑΣ: Αυτό θα φανεί βέβαια και την Κυριακή των εκλογών, που μαζί με μας ψηφίζουν και οι Γάλλοι, πάντως έχετε δίκιο σε αυτό ότι κάτι αλλάζει στην Ευρώπη και γίνεται και πολύ μεγάλη συζήτηση πλέον ότι εκτός από αυτό το Σύμφωνο που υπάρχει πρέπει να υπάρχει κι ένα Σύμφωνο ανάπτυξης.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Αυτό είναι το κρίσιμο θέμα. Η Ευρώπη έκανε πολύ εύκολες διακηρύξεις τον τελευταίο χρόνο, αλλά δεν έπαιρνε τα αντίστοιχα μέτρα. Ενώ, με πολύ μεγάλη ευκολία έπαιρνε κάθε μέτρο που αφορούσε στη δημοσιονομική πειθαρχία, έμενε στα λόγια όσον αφορά στην ανάπτυξη και στην κοινωνική συνοχή.
Νομίζω λοιπόν ότι το μεγάλο στρατηγικό στοίχημα για τη χώρα μας, αλλά και για την Ευρώπη, είναι να εστιαστεί αυτή η στρατηγική κατεύθυνση για το μέλλον, σε ένα αναπτυξιακό και κοινωνικό πλαίσιο. Μια ευρωπαϊκή πορεία οπωσδήποτε για τη χώρα, είναι στρατηγική επιλογή, αλλά με αναπτυξιακές και κοινωνικές προτεραιότητες.

Π. ΤΣΙΟΥΤΣΙΑΣ: Έτσι, φτάνει να αποδειχθεί αυτό, ναι.
Π. ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Κυρία Ξενογιαννακοπούλου, ποιο είναι το ποσοστό αυτό που θα πρέπει να έχει το ΠΑΣΟΚ, έτσι ώστε να μην έχει προβλήματα την επόμενη μέρα;
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Διεκδικούμε όσο το δυνατόν πιο ισχυρό ΠΑΣΟΚ και την πρωτιά. Θεωρούμε ότι αυτό είναι εφικτό. Η τελευταία εβδομάδα είναι κρίσιμη, υπάρχει μία μερίδα του κόσμου που έχει εμπιστευθεί το ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν, που νοιώθει διάψευση και απογοήτευση, αλλά προβληματίζεται και μας πλησιάζει ξανά.
Πρέπει να σας πω ότι τις τελευταίες μέρες συναντώ πολύ κόσμο ο οποίος σκέφτεται και λέει μάλιστα ότι "ίσως είναι η τελευταία ευκαιρία που σας δίνουμε". Αναφέρομαι στους δυσαρεστημένους που το ξανασκέφτονται, γιατί έχουν επίγνωση ευθύνης απέναντι και στη χώρα και στη δυνατότητα του ΠΑΣΟΚ να παίξει ρόλο την επόμενη μέρα.

Π. ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Το ξέρετε καλά όμως ότι κάθε φορά μια τελευταία ευκαιρία είναι.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Είναι όμως πολύ ειδικές οι συνθήκες που περνάμε. Όλοι καταλαβαίνουμε ότι αν τα πράγματα ήταν διαφορετικά θα ήταν και οι επιλογές διαφορετικές. Τώρα όμως εδώ που έχουμε φτάσει, πρέπει να πάρουμε τα διδάγματα του παρελθόντος, δεν έχουμε πια το άλλοθι ότι δε γνωρίζουμε ή ότι δεν έχουμε επίγνωση των συνεπειών των επιλογών μας.
Άρα λοιπόν συνειδητά δίνουμε τη μάχη με το ΠΑΣΟΚ. Γνωρίζετε και τις δικές μου απόψεις γύρω από τα εργασιακά, τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, γύρω από τα ζητήματα της ύφεσης. Συνειδητά δίνουμε τη μάχη, γιατί πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρξει ισχυρή προοδευτική σταθερά την επόμενη μέρα καθώς, δυστυχώς, βλέπουμε κινδύνους στο πολιτικό σύστημα, ακραίες λαϊκίστικες φωνές, ακροδεξιά φαντάσματα που βγαίνουν στο πολιτικό σκηνικό. Θα παραδεχθώ ότι και δικές μας επιλογές και ολιγωρίες έδωσαν έδαφος να αναπτυχθούν τέτοια φαινόμενα. Τώρα είναι η στιγμή να πάμε αποφασιστικά μπροστά με σχέδιο και δέσμευση για τη χώρα και τις ανάγκες του κόσμου.

Π. ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Μάλιστα, να σας ευχαριστήσουμε πολύ και καλή δύναμη να σας ευχηθούμε.
Π. ΤΣΙΟΥΤΣΙΑΣ: Να είστε καλά κα Ξενογιαννακοπούλου.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Κι εγώ σας ευχαριστώ, να είστε καλά, γεια σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου