Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

Ικανοποίηση για τα έργα ανάδειξης στην Φιλιππιάδα.



Το έργο είναι συνολικού προυπολογισμού δύο εκατομμυρίων ευρώ και εκτελείται από την ΛΓ Εφορεία Αρχαιοτήτων.


Tην ικανοποίηση του για τις εργασίες που εκτελούνται στο Ρωμαϊκό Υδραγωγείο, εξέφρασε κατά την επίσκεψη του εκεί ο Δήμαρχος Ζηρού, κ. Δημήτρης Γιολδάσης. 

Ο κ. Γιολδάσης είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει από κοντά με το Δ/ντή των Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, κ. Ρίγηνο αλλά και με όλους όσους εργάζονται για την ανάδειξη του Ρωμαϊκού Υδραγωγείου. 

Ο Δήμαρχος Ζηρού εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία του έργου, ενώ μεταξύ άλλων τόνισε ότι ο Δήμος Ζηρού θα είναι δίπλα σε ότι χρειαστεί για την ολοκλήρωση του έργου αυτού. 

Η πρόταση ανάδειξης του μνημείου έχει, ως βασικό στόχο, την αναγωγή του σε μέσο σύνδεσης ενός δικτύου επισκέψιμων αρχαιολογικών χώρων στο Νομό Πρέβεζας, και επιμέρους στόχο την προβολή της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας του και τη βελτίωση της αναγνωσιμότητάς του. 

Να θυμίσουμε ότι η μελέτη προβλέπει την υλοποίηση έργων έρευνας, ανάδειξης και ανάπλασης σε πέντε επιμέρους επιλεγμένες θέσεις του Ρωμαϊκού Υδραγωγείου Νικόπολης. 

Οι Θέσεις αυτές επιλέχθηκαν με γνώμονα την κατάσταση διατήρησης του μνημείου, την τυπολογία του αγωγού, τη γειτνίαση με οικισμούς, την εύκολη πρόσβαση και τη σύνδεσή τους με άλλα μνημεία και θέσεις αρχαιολογικού και εν γένει πολιτιστικού ενδιαφέροντος.


Θυμίζουμε ότι το έργο είναι συνολικού προυπολογισμού δύο εκατομμυρίων ευρώ και θα εκτελεστεί από την ΛΓ Εφορεία Αρχαιοτήτων.



Η μελέτη προβλέπει την υλοποίηση έργων έρευνας, ανάδειξης και ανάπλασης σε πέντε επιμέρους επιλεγμένες θέσεις του Ρωμαϊκού Υδραγωγείου Νικόπολης, ένα σπουδαίο τεχνικό έργο των ρωμαϊκών αυτοκρατορικών χρόνων, που κατασκευάστηκε με σκοπό την υδροδότηση της Νικόπολης από τις πηγές του Αγίου Γεωργίου, στον ποταμό Λούρο.

Τα σημεία που έχουν επιλεχθεί ώστε να αναδειχθούν και να λειτουργήσουν ως οργανωμένοι αρχαιολογικοί χώροι πέντε αντιπροσωπευτικά τμήματα σε όλο το μήκος του μνημείου είναι τα ακόλουθα:

. ΘΕΣΗ 1: Τμήμα αύλακας και οι δύο πεσσοστοιχίες στην περιοχή των πηγών του Αγ. Γεωργίου στο Δήμο Φιλιππιάδας

. ΘΕΣΗ 2: Τμήμα υπόγειας σήραγγας και φρεάτιο ελέγχου στο νοτιοανατολικό τμήμα του Κοκκινόπηλου στο Δήμο Φιλιππιάδας

. ΘΕΣΕΙΣ 3α & 3β: Τμήμα υποτειχίσματος και λαξευμένης στο βράχο αύλακας από τη Στεφάνη έως και τη Σκάλα Λούρου στο Δήμο Λούρου

. ΘΕΣΗ 4: Τμήμα πεσσοστοιχίας στην περιοχή του Ηρώου στον οικισμό Αρχαγγέλου του Δήμου Ζαλόγγου

. ΘΕΣΗ 5: Τμήμα της πεσσοστοιχίας που προσεγγίζει και οριοθετεί το δυτικό τμήμα της ρωμαϊκής Νικόπολης, στο Δήμο Πρέβεζας.

Οι θέσεις αυτές επιλέχθηκαν με γνώμονα την κατάσταση διατήρησης του μνημείου, την τυπολογία του αγωγού, τη γειτνίαση με οικισμούς, την εύκολη πρόσβαση και τη σύνδεσή τους με άλλα μνημεία και θέσεις αρχαιολογικού και εν γένει πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου