Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

550 Εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ Στην Ήπειρο.

Ιόνια Οδός, Λιμάνι Ηγουμενίτσας, Βιολογικός Ιωαννίνων κ.α. μπαίνουν στην τελική ευθεία.

Οριστική η κατά 95% από την Ε.Ε. επιδότηση των προγραμμάτων.


Πιο αναγκαία από ποτέ είναι η αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ για την Ήπειρο. Την ώρα που η κρίση εξαπλώνεται και τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα, όπως η Ιόνια Οδός, κινδυνεύουν να μπουν στις καλένδες, το 4ο Κοινοτικό πλαίσιο στήριξης είναι το μοναδικό χρηματοδοτικό εργαλείο, το οποίο αν αξιοποιηθεί σωστά θα δώσει σημαντική «ανάσα» στην περιοχή μας. Στη λίστα των 181 έργων του ΕΣΠΑ, που αναμένεται να υλοποιηθούν τάχιστα, έχουν ενταχθεί 12 μεγάλα έργα στην Ήπειρο, με συνολικό κόστος περίπου 550 εκ. ευρώ!



Μεταξύ άλλων, πρόκειται για την Ιόνια Οδό, την Γ΄ Φάση του Λιμανιού Ηγουμενίτσας, τους δρόμους Ελληνικό- Καλέντζι, Πρέβεζα- Ηγουμενίτσα, την σύνδεση του Ακτίου με την Ιόνια Οδό, την επέκταση του Βιολογικού Καθαρισμού Ιωαννίνων και την προμήθεια εξοπλισμού στο Πολυδύναμο Κέντρο που κατασκευάζεται δίπλα στο «Χατζηκώστα».




Πρόκειται δηλαδή για έργα τα οποία εδώ και χρόνια απασχολούν τις τοπικές αρχές στην Ήπειρο και πάνω σε αυτά στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό η ανάπτυξη της περιοχής μας. Ειδικά στην Ιόνια Οδό, αλλά και στο Λιμάνι Ηγουμενίτσας, οι Ηπειρώτες στηρίζουν πολλά, αφού η μεν Ιόνια θα βγάλει οριστικά από την απομόνωση της περιοχή μας, το δε Λιμάνι θα βάλει σε νέες βάσεις τον τουρισμό της Ηπείρου και όχι μόνο.

Εγκρίθηκε.
Να σημειωθεί, ότι χθες εγκρίθηκε οριστικά η αύξηση του ποσοστού συγχρηματοδότησης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων για 6 Κράτη - Μέλη που πλήττονται από την οικονομική κρίση, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Αυτό σημαίνει, ότι ουσιαστικά από σήμερα η Ε.Ε. χρηματοδοτεί κατά 95% τα κοινοτικά προγράμματα, διευκολύνοντας έτσι την χώρα μας και βέβαια τις Περιφέρειες που έχουν ανάγκη τα μεγάλα έργα, όπως η Ήπειρος.

Αναδρομική ισχύ.
Αναδρομική ισχύ.Σημειώνεται, ότι το μέτρο αυτό έχει αναδρομική ισχύ, πράγμα που σημαίνει ότι η αυξημένη συμμετοχή από πλευράς ΕΕ θα ισχύσει από τις 11 Μαΐου 2010 μέχρι το τέλος του 2013.
«Είναι μία σημαντική ενίσχυση για τις χώρες και τις περιφέρειες που πλήττονται τα μέγιστα από τη δημοσιονομική κρίση. Το μέτρο αυτό, παρ' ότι προσωρινό, αναμένεται να αποτελέσει ανάσα για τις ευαίσθητες περιοχές της χώρας μας, βοηθώντας τες να ανακάμψουν και να αναπτυχθούν» τόνισε χθες η κ. Ρόδη Κράτσα, Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Και δήλωσε: «Η ανάγκη για εγρήγορση για αλλαγή δομών, μηχανισμών και νοοτροπίας στην απορρόφηση των κοινοτικών πόρων είναι μονόδρομος για τη χώρα, καθώς όπως πληροφόρησε πρόσφατα ο Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής κ. Χαν σε σχετική ερώτησή μου, 14,5 δισ. ευρώ από την πολιτική συνοχής, που θα μπορούσαν να συμβάλλουν αποφασιστικά στην τόνωση των επενδύσεων, παραμένουν αδιάθετα».

Η επίσκεψη.
Η ανάγκη να αξιοποιηθούν γρήγορα και σωστά τα κονδύλια του ΕΣΠΑ τονίστηκε και κατά την πρόσφατη επίσκεψη των Περιφερειαρχών στις Βρυξέλλες, όπου ήταν προσκεκλημένοι των Ευρωβουλευτών κ. Γιώργου Σταυρακάκη και κ. Γιώργου Χατζημαρκάκη. Την Περιφέρεια Ηπείρου εκπροσώπησε η Αντιπεριφερειάρχης Ιωαννίνων κ. Τατιάνα Καλογιάννη, υπεύθυνη Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Περιβάλλοντος και Υποδομών της Περιφέρειας.




Η ελληνική αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής Όλι Ρεν, τον Επίτροπο Περιφερειακής Ανάπτυξης Γιοχάννες Χαν, την Επίτροπο Θαλάσσιας Πολιτικής Μαρία Δαμανάκη, τον επικεφαλής της Σοσιαλιστικής Ομάδας Μάρτιν Σουλτς κ.α. Στις δηλώσεις τους οι Ευρωπαίοι εταίροι ανέδειξαν τον ρόλο της Ελλάδας, αλλά και τη σημασία να πετύχει η χώρα μας την δημοσιονομική εξυγίανση και να ακολουθήσει αναπτυξιακή τροχιά.




«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιχειρεί να ανοίξει έναν νέο δίαυλο επικοινωνίας με τις περιφέρειες προκειμένου να υπάρξει μια πιο αποτελεσματική απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων» είπε ο Όλι Ρεν, ενώ ο Γιοχάννες Χαν, ο οποίος στην τελευταία επίσκεψή του στην Ελλάδα εξήρε την μεγάλη απορρόφηση του ΕΣΠΑ στην Ήπειρο, επεσήμανε «τον κίνδυνο να χαθούν τα χρήματα, αν δεν ολοκληρωθούν τα έργα εγκαίρως. Πιστεύω πως έχουμε χαράξει μια ικανοποιητική πορεία συνεργασίας».




Από Ελληνικής πλευράς, ο Γιάννης Σγουρός, Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειαρχών Ελλάδος και Περιφερειάρχης Αττικής σημείωσε, ότι «γίνεται μια συνεχής προσπάθεια αποκατάστασης της δημοσιονομικής ισορροπίας στη χώρα μου με «αιματηρές θυσίες» από τους Έλληνες πολίτες. Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τα ελλείμματα για τα οποία δεν έχουμε μόνο εμείς ευθύνη. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται πρωτίστως πολιτική ενότητα και μετά οικονομική. Γιατί λοιπόν αυτός ο διασυρμός της χώρας μου; Πρέπει να πρυτανεύσει η κοινοτική αλληλεγγύη και να δούμε τι πολιτική θέλουμε να ακολουθήσει η Ευρώπη. Μακάρι οι ηγέτες να έλεγαν την αλήθεια στους λαούς».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου