Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

''Λιμνάζουν'' οφειλές 60 δις προς το Ελληνικό Δημόσιο.











ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ αλήθειες, άλλες γνωστές και άλλες όχι, ακούστηκαν χθες στην αίθουσα Tύπου της Κομισιόν κατά την παρουσίαση από τον Γερμανό Χορστ Ράιχενμπαχ της πρώτης τριμηνιαίας έκθεσης της κοινοτικής ειδικής ομάδας δράσης (Task Force). Μεταξύ των διαπιστώσεων ήταν οι εξής: Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας για τη συνέχιση των μεγάλων έργων του ΕΣΠΑ, οι κατασκευαστικές εταιρίες βρίσκονται σε δεινή θέση, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής προσκρούει σε φραγμούς, υπάρχει υπερβολική γραφειοκρατία στη δημόσια διοίκηση που καταπνίγει την επιχειρηματική δραστηριότητα, η ανεργία αυξάνεται σταθερά ιδίως στους νέους και φυσικά όλα αυτά είναι βυθισμένα σε μία επίμονη ύφεση...



Η έκθεση της Task Force περιγράφει τις δυσκολίες και τα προβλήματα «στη μακρά πορεία της Ελλάδας προς την ανάκαμψη», αλλά εκφράζεται και μία «συγκρατημένη αισιοδοξία» ως προς την αντιμετώπισή τους. Eπίσης αναφέρεται στο πρόγραμμα εργασίας της Task Force καθώς και σε ορισμένα απτά επιτεύγματά της:

1. Υποστήριξη της οικονομικής δραστηριότητας: Οι προσπάθειες επικεντρώθηκαν στη βελτίωση του προγραμματισμού και στην επιτάχυνση της εκταμίευσης χρηματοδοτικής συνδρομής από την πολιτική συνοχής. Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε σε ορισμένα από τα καθυστερημένα δημόσια έργα, που είναι σε θέση να τονώσουν τις επενδύσεις και να διατηρήσουν πολλές θέσεις εργασίας. Η πρόσβαση σε χρηματοδότηση αποτελεί επίσης όλο και μεγαλύτερη πηγή ανησυχίας για πολλές ελληνικές επιχειρήσεις. Μέρος από τη συνδρομή που προβλέπεται στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής αναδιατίθεται για τη στήριξη της τραπεζικής δανειοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ).

2. Εξασφάλιση αποτελεσματικής φορολογικής διοίκησης και υγιούς διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών: Eγινε η δρομολόγηση ενός εκτενούς προγράμματος παροχής τεχνικής βοήθειας για την αντιμετώπιση των αδυναμιών του ελληνικού συστήματος φορολογικής διοίκησης και διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών.

3. Βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης: Η υπερβολική γραφειοκρατία και οι διοικητικές διατυπώσεις καταπνίγουν την επιχειρηματική δραστηριότητα και εμποδίζουν την ανάπτυξη και τη δημιουργία απασχόλησης. Καταρτίστηκε ένα πρόγραμμα για την τεχνική βοήθεια που χρειάζεται η Ελλάδα ώστε να επέλθουν αποτελεσματικές διοικητικές μεταρρυθμίσεις, να βελτιωθεί το επιχειρηματικό περιβάλλον, να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα στην παροχή δημόσιας υγείας και να βελτιωθεί η εκτέλεση βασικών διοικητικών λειτουργιών, όπως οι δημόσιες προμήθειες και οι πληρωμές.

Ο Χ. Ράιχενμπαχ, αναφερόμενος στους βασικούς στόχους (ανάπτυξη και απασχόληση-βιωσιμότητα χρέους), παρατήρησε ότι «σε μερικούς τομείς έχει ήδη αρχίσει δουλειά και σε άλλους όχι». Συγκεκριμένα:

. Πολιτική συνοχής και πρόσβαση σε χρηματοδότηση: Το 85% της κοινοτικής χρηματοδότησης για τα έργα του ΕΣΠΑ αναμένεται να ανέλθει σε 95%. Τα κοινοτικά κονδύλια καθίστανται σημαντικά, διότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας. Eχει δεσμευθεί το 60% από τα 20 δισ. ευρώ που αναλογούν στην Ελλάδα κατά την περίοδο 2007-2013. Βρισκόμαστε στη διαδικασία έγκρισης ενός ποσού ύψους 500 εκατ. ευρώ για τις ΜμΕ. Επίσης, επιδιώκεται χορήγηση από τα διαρθρωτικά ταμεία εγγυήσεων προς τις τράπεζες, της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ, για την ενίσχυση της ρευστότητας. Απαιτείται, όμως, τροποποίηση των κανονισμών και η διαδικασία δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από 5-6 μήνες.

. Φορολογία: Βασικές προτεραιότητες είναι η ενίσχυση της είσπραξης φόρων, η επίλυση των φορολογικών διαφορών, ο έλεγχος μεγάλων φορολογούμενων και η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την Ελβετία. Ως προς την είσπραξη φόρων, επί του παρόντος, ανεξόφλητοι παραμένουν οφειλόμενοι φόροι ύψους 60 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 30 δισ. ευρώ αντιστοιχούν σε εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις. Από αυτά μπορεί να εισπραχθεί ένα ποσό μεταξύ 5-8 δισ. ευρώ...

. Δημόσια διοίκηση, έλεγχος δαπανών: Πρέπει να ενισχυθεί ο έλεγχος για τις δαπάνες των υπουργείων, να ληφθούν μέτρα για την πάταξη της διαφθοράς και να επιταχυνθεί η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης.\

. Βελτίωση επιχειρηματικού περιβάλλοντος: Βασικοί στόχοι είναι η διευκόλυνση των εξαγωγών, η μείωση της γραφειοκρατίας και η βελτίωση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων.

Τις δηλώσεις του Γερμανού επικεφαλής της Task Force συμπλήρωσε κοινοτικός αξιωματούχος, ο οποίος επισήμανε ότι οι κατασκευαστικές εταιρίες στην Ελλάδα βρίσκονται σε πολύ δεινή θέση, λόγω παγώματος των έργων. Αναφέρθηκε, επίσης, στο πρόγραμμα «Hλιος» για την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας. Αναγνώρισε ότι υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες λόγω της μεγάλης ηλιοφάνειας στην Ελλάδα, αλλά, όπως διευκρίνισε, μέχρι σήμερα έχει προχωρήσει μόνο το 5% του έργου. Επιπλέον, δεν έχει προγραμματιστεί η χρηματοδότησή του από τους πόρους του ΕΣΠΑ. Oσον αφορά τις διαπραγματεύσεις με την Ελβετία για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, είπε ότι στόχος είναι η σύναψη μιας συμφωνίας ανάλογης με αυτές που υπέγραψε με τη Μ. Βρετανία και τη Γερμανία. Ακόμη, όμως, δεν έχουμε φθάσει στο σημείο αυτό...


www.express.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου