Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Ποιοί δημόσιοι υπάλληλοι κινδυνεύουν με εφεδρεία.


Δημόσιοι υπάλληλοι: ψαλίδι 50% στο κίνητρο απόδοσης

Στην πρώτη γραμμή αναμένεται να βρεθούν οι εργαζόμενοι σε Δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα που βρίσκονται κοντά στη σύνταξη, όσοι υπηρετούν σε φορείς που καταργούνται ανεξαρτήτως ηλικίας, ενώ τίθενται άμεσα εκτός υπηρεσίας όσοι έχουν ήδη πλήρες δικαίωμα σύνταξης. Από τη ρύθμιση αυτή αναμένεται εξοικονόμηση, εντός του 2012, 300 εκατομμυρίων ευρώ.

Φύλλο... εφεδρείας για 30 χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους μέχρι το τέλος του χρόνου, έβγαλε χθες η κυβέρνηση, δίνοντας το πράσινο φως μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου για άμεση υλοποίηση των προτάσεων που είχαν υιοθετηθεί κατά τις επαφές με τους εκπροσώπους της τρόικας τα τελευταία 24ωρα.

Συγκεκριμένα, βάση των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου το όλο εγχείρημα θα ολοκληρωθεί σε δύο φάσεις και αφορά επτά κατηγορίες υπαλλήλων:
Ολοι οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, αλλά και σε ΝΠΔΔ και σε ΝΠΙΔ του δημόσιου τομέα, με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, οι οποίοι κατά τους επόμενους 12-24 μήνες αποκτούν δικαίωμα εξόδου με πλήρη σύνταξη, τίθενται σε καθεστώς εφεδρείας. Μετά το τέλος της περιόδου εφεδρείας οι εργαζόμενοι συνταξιοδοτούνται με πλήρη σύνταξη, το επίπεδο της οποίας δε θίγεται από το καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας.


Οι υπάλληλοι του Δημοσίου και των ΝΠΔΔ με σχέση δημοσίου δικαίου, οι οποίοι επίσης κατά τους επόμενους 12-24 μήνες αποκτούν δικαίωμα εξόδου με πλήρη σύνταξη, τίθενται σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς, αφού προηγουμένως τερματιστεί η υπαλληλική σχέση τους με κατάργηση των οργανικών θέσεων που κατέχουν.


Μετά την ολοκλήρωση της προσυνταξιοδοτικής περιόδου, οι παραπάνω υπάλληλοι λαμβάνουν πλήρη σύνταξη, το επίπεδο της οποίας δεν θίγεται από την περίοδο του προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος. Από τις ανωτέρω δύο κατηγορίες εκτιμάται ότι μπορεί να συγκεντρωθεί αριθμός 18-20.000 εργαζομένων.


Περίπου 1.000 εργαζόμενοι στους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα που έχει ανακοινωθεί ότι θα καταργηθούν, καθώς και μέρος των εργαζομένων Υποχρεωτικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των φορέων που απορροφώνται, συγχωνεύονται ή περιορίζονται, τίθενται σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας. Η διαδικασία τελεί υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ.


Οι εργαζόμενοι που διαθέτουν τις αναγκαίες προϋποθέσεις, επαναπροσλαμβάνονται το ταχύτερο δυνατόν με βάση τα όσα προβλέπονται στο σχετικό Π.Δ. Θα δημιουργηθούν ειδικά προγράμματα επανακατάρτισης, στο πλαίσιο του ΟΑΕΔ, για όσους εργαζόμενους παραμείνουν στο καθεστώς εφεδρείας.


Συνταξιοδοτούνται άμεσα όσοι δημόσιοι υπάλληλοι, κάνοντας χρήση της σχετικής προνομιακής ρύθμισης, αν και είχαν δικαίωμα πλήρους σύνταξης παρέμεναν στην ενεργό υπηρεσία, παρατείνοντας το ηλικιακό όριο υποχρεωτικής αποχώρησης.


Προβλέπεται ταχεία διαδικασία εντοπισμού υπηρεσιακών μονάδων φορέων της κεντρικής κυβέρνησης που δεν έχουν λόγο ύπαρξης ή διαθέτουν πολύ μεγάλο ποσοστό πλεονάζοντος προσωπικού. Η αξιολόγηση θα γίνει υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ, με νομοθετημένα αντικειμενικά κριτήρια που εφαρμόζονται αυτόματα. Από το προσωπικό που υπηρετεί σε αυτές τις υπηρεσιακές μονάδες, θα ζητηθεί να αποδεχθεί μετάθεση σε άλλες υπηρεσίες ή, αλλιώς, να ενταχθεί σε καθεστώς εφεδρείας λόγω κατάργησης της οργανικής θέσης του.


Παράλληλα, συνεχίζεται η αναδιάρθρωση ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ που καταργούνται ή συγχωνεύονται, με μέρος των εργαζομένων τους να οδηγούνται σε εργασιακή εφεδρεία.


Από τις δύο παραπάνω κατηγορίες υπολογίζεται ότι θα συγκεντρωθούν περίπου 6-7.000 εργαζόμενοι.


Αδιευκρίνιστο, πάντως, παραμένει αν όσοι απομακρύνονται από το Δημόσιο θα λαμβάνουν αποζημίωση με κυβερνητικές πηγές να αναφέρουν ότι θα εξαρτηθεί από το χρόνο ειδοποίησης του υπαλλήλου.


Καταργήσεις φορέων. 
Σε δεύτερη φάση θα ολοκληρωθεί η αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του στενού δημόσιου τομέα με καταργήσεις διευθύνσεων και τμημάτων κατά 30%, στο πλαίσιο των ευρημάτων της πρόσφατης μελέτης του ΟΟΣΑ. Το πλεονάζον προσωπικό που θα προκύψει και δεν θα είναι δυνατόν να απορροφηθεί παραγωγικά σε άλλες θέσεις στο δημόσιο τομέα, θα ενταχθεί σε καθεστώς εφεδρείας.


«Να αλλάξουμε οριστικά».
Κανείς δεν είναι διατεθειμένος να βοηθήσει την Ελλάδα αν δεν αποδείξουμε ότι αλλάζουμε οριστικά, είπε χωρίς περιστροφές χθες, ο πρωθυπουργός στους υπουργούς του ,συμπυκνώνοντας το περιεχόμενο των μηνυμάτων που έλαβε στις πρόσφατες συναντήσεις με Μέρκελ και Σαρκοζί και ενώ η Αθήνα αναμένει την έγκριση της 6ης δόσης.
Μιλώντας για τις «ιστορικές ευθύνες» που επωμίστηκε η κυβέρνηση και με την υπόμνηση «είμαστε εδώ δύο χρόνια τώρα και σβήνουμε τη φωτιά που άλλοι άναψαν στη χώρα», κήρυξε «αντεπίθεση» στη Ν.Δ. για τα πεπραγμένα της και τα περί «διαπραγμάτευσης».
Ο πρωθυπουργός άφησε να εννοηθεί ότι δεν υπάρχει κανένα πεδίο διαπραγμάτευσης «για τα ελλείμματα που παράγουμε ακόμη και σήμερα» και υπεραμύνθηκε της διαπραγμάτευσης που έγινε για το χρέος και οδήγησε σε σημαντικές αποφάσεις, όπως της 21ης Ιουλίου.


Οι κατηγορίες των υπαλλήλων.
18.000 - 20.000. Μόνιμοι ή αορίστου χρόνου υπάλληλοι που στους επόμενους 12-24 μήνες συνταξιοδοτούνται.
1.000. Εργαζόμενοι σε φορείς του ευρύτερου δημόσιου που καταργούνται ή συγχωνεύονται.
6.000 - 7.000. Υπάλληλοι από υπηρεσιακές μονάδες της κεντρικής κυβέρνησης που δεν έχουν λόγο ύπαρξης και από ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ που καταργούνται ή συγχωνεύονται.
Αμεση συνταξιοδότηση όσων παραμένουν στην υπηρεσία ενώ έχουν δικαίωμα πλήρους σύνταξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου