Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Υπερψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο.



Υπερψηφίστηκε από τη Βουλή με 154 ψήφους υπέρ και 144 κατά το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης. Η Λούκα Κατσέλη δεν ψήφισε το άρθρο 37 (για τις κλαδικές συμβάσεις) και διεγράφη από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, με απόφαση του Πρωθυπουργού. «Λυπάμαι για αυτή την απόφαση. Δεν μπορώ να συναινέσω στην αποδόμηση θεσμών που διασφαλίζουν εργασιακά δικαιώματα και είναι πυλώνες της Δημοκρατίας και του κοινωνικού κράτους», δήλωσε η κυρία Κατσέλη μετά την διαγραφή της.
«Αδυνατώ να ψηφίσω το άρθρο 37 ως έχει μέχρι στιγμής», είχε δηλώσει νωρίτερα από το βήμα της Βουλής η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας πριν από την ψηφοφορία, τόνισε: «αντιλαμβάνομαι απολύτως την ιδιαίτερη θέση που βρίσκεται η κυρία Κατσέλη» και επισήμανε ότι «μπορούμε να επιφέρουμε οριακές αλλαγές», τις οποίες όπως είπε «θα συζητήσουμε με την ίδια και τον κ Κουτρουμάνη».
Η κυρία Κατσέλη ωστόσο είχε προτείνει στην κυβέρνηση να αναβάλει την ψήφιση του άρθρου 37 «για ένα μικρό διάστημα» και αφού καλέσει τους κοινωνικούς εταίρους για να συζητήσει το περιεχόμενο μιας νέας νομοθετικής πρωτοβουλίας, επισημαίνοντας ότι μια δίμηνη παράταση δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα για την διαπραγμάτευση. Ωστόσο, δεν βρέθηκε κοινός τόπος και έτσι η κυρία Κατσέλη καταψήφισε το επίμαχο άρθρο.

Η επιστολή Παπανδρέου.
Στην επιστολή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου προς τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο, με την οποία ανακοινώνει την διαγραφή της Λούκας Κατσέλη από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου τονίζει ότι η υπερψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου «δεν είναι θέμα κομματικής πειθαρχίας. Είναι κάτι περισσότερο. Είναι θέμα εθνικής ευθύνης» και αναλύει του λόγους για τους οποίους η ψήφιση του νομοσχεδίου αυτού αποκτά τέτοιο χαρακτήρα. 

Προσθέτει ακόμη ότι η κυβέρνηση σε όλη τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή εξάντλησε όλα τα περιθώρια για υιοθέτηση αλλαγών και προτάσεων που υποβλήθηκαν. 

«Κατόπιν αυτών από σήμερα η Λούκα Κατσέλη δεν περιλαμβάνεται στην σύνθεση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ» καταλήγει.

Ολόκληρη η δήλωση που έκανε η Λούκα Κατσέλη μετά τη διαγραφή της έχει ως εξής:
«Λυπάμαι για αυτή την απόφαση. Από τη δική μου τη μεριά θέλω να δηλώσω ότι ήμουν και είμαι ΠΑΣΟΚ και έχω στηρίξει με όλες μου τις δυνάμεις την κυβέρνηση.
Για μένα όμως, θέματα αρχών και συνέπειας, ιδιαίτερα για ζητήματα που έχω προσωπικά χειριστεί και γνωρίζω, είναι αδιαπραγμάτευτα. 
Για αυτό δεν μπορώ να συναινέσω στην αποδόμηση θεσμών που διασφαλίζουν εργασιακά δικαιώματα και είναι πυλώνες της Δημοκρατίας και του κοινωνικού κράτους».

Η ψηφοφορία.
Το πολυνομοσχέδιο υπερψηφίστηκε με 154 ψήφους υπέρ και 144. Το άρθρο 37 υπερψηφίστηκε με 153 «ναι» και 145 «όχι».

Μετά τη διαγραφή της κυρίας Κατσέλη το ΠΑΣΟΚ διαθέτει 153 βουλευτές.

Ως απόδειξη ότι αναγνωρίζει την κρισιμότητα των στιγμών και ότι διάγουμε περίοδο «υψίστης ευθύνης για όλους» η κυρία Κατσέλη παρουσίασε το γεγονός ότι ψήφισε το πολυνομοσχέδιο επί της αρχής. 

Το έκανε, όπως πρόσθεσε, ακριβώς για να βοηθήσει την κυβέρνηση και να ενισχύσει την διαπραγματευτική δύναμή της στη δύσκολη μάχη που καλείται να δώσει στο Eurogroup την Παρασκευή και στη Σύνοδο Κορυφής την Κυριακής.

Όμως, «το άρθρο 37 αδυνατώ να το ψηφίσω» τόνισε η κυρία Κατσέλη, η οποία είχε προειδοποιήσει εγκαίρως ότι θα κρατούσε αυτή τη στάση αν δεν άλλαζε μορφή το επίμαχο άρθρο 37. «Είναι θέμα αρχής» είχε πει χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι η ίδια ως υπουργός Εργασίας κατάφερε να διαφυλάξει τις συμβάσεις εργασίας και ότι η εμπειρία της στη θέση αυτή της επιτρέπει να γνωρίζει ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό.

Με το άρθρο αυτό, δημιουργούμε «επικίνδυνο εργασιακό γεγονός» τόνισε η κυρία Κατσέλη, προέβλεψε «γενικευμένη, απότομη και ανεξέλεγκτη μείωση μισθών για πάνω από 1 εκατ. εργαζομένους», γεγονός που θα στερήσει πολλά δισεκατομμύρια από την ελληνική οικονομία και θα βαθύνει ακόμη περισσότερο την ύφεση, ενώ δεν πρόκειται να αυξήσει καθόλου στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας ή στην καταπολέμηση της ανεργίας.

«Και μετά θα έρθει η τρόικα να μας ζητήσει νέα μέτρα γιατί δήθεν δεν πιάσαμε τους στόχους», πρόσθεσε χαρακτηριστικά η κυρία Κατσέλη.

Ουσιαστικά δεν παγώνουν οι κλαδικές συμβάσεις εργασίας, αλλά καταργούνται τόνισε η κυρία Κατσέλη, αφού, όπως εξήγησε, κανείς εργοδότης δεν θα έχει κίνητρο να συνάψει τέτοιου είδους συμβάσεις.

Η κυρία Κατσέλη δεν δίστασε να μιλήσει για άμεσο κίνδυνο «αποδόμησης των συλλογικών οντοτήτων» με αποδυνάμωση των κοινωνικών εταίρων με τη μορφή που τους γνωρίζουμε σήμερα, αφού, όπως προέβλεψε, αν το άρθρο αυτό περάσει η τρόικα θα ξαναθέσει στο τραπέζι ζητήματα εργασιακά και συλλογικών συμβάσεων ζητώντας ακόμη αυστηρότερα μέτρα.

Σε μεταγενέστερο στάδιο θα απειληθεί και η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβασης Εργασίας, άφησε να εννοηθεί η κυρία Κατσέλη.

Η Λούκα Κατσέλη έκανε αναφορά στο νόμο που κατήρτισε η ίδια ως υπουργός Εργασίας, περί δημιουργίας της ειδικής επιχειρησιακής σύμβασης, που όπως είπε εξασφαλίζει την απαιτούμενη ευελιξία στην αγορά εργασίας που ζητούν οι εταίροι. Ήδη έχουν υπογραφεί 11 τέτοιες συμβάσεις και εκκρεμούν 3 είπε, προσθέτοντας ότι υπάρχουν περιθώρια για να ενισχυθούν περαιτέρω. 

«Γιατί λοιπόν να καταργήσουμε αυτόν τον θεσμό, αντίθετα με ό,τι ζητούν όλοι οι κοινωνικοί εταίροι;» αναρωτήθηκε η κυρία Κατσέλη επικαλούμενη και δήλωση του εκπροσώπου της Κομισιόν στην τρόικα Μ.Μόρς, ότι η τρόικα «ποτέ δεν ζήτησε την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας».
 
Ωστόσο, η κυρία Κατσέλη άνοιξε ένα παράθυρο αφήνοντας περιθώριο κινήσεων στην κυβέρνηση με την πρότασή της να αναβληθεί για δύο μήνες η ψήφιση του συγκεκριμένου άρθρου, να υπάρξει διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας και να επανέλθει στη μορφή που θα προκύψει από αυτή τη διεργασία. 

Αυτό δεν θα μειώσει τη διαπραγματευτική δύναμη της Ελλάδας στη Σύνοδο τόνισε η Λ.Κατσέλη, αποκρούοντας το επιχείρημα της πρωθυπουργού και του οικονομικού επιτελείου που υποστήριξαν ότι ακόμη και η καταψήφιση ενός άρθρου αρκεί για να απειληθεί η έκτη δόση του δανείου και η θέση της Ελλάδας στη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής.

Έδωσε την επιστολή προς τη Λαγκάρντ ο Βενιζέλος.

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή τις επιστολές του Πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών προς την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ. 
Την επιστολή του προς την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ κατέθεσε στη Βουλή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, έπειτα από ένα οξύτατης έντασης φραστικό επεισόδιο με τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα.

Αργότερα κατατέθηκε και η επιστολή του κ. Γιώργου Παπανδρέου προς την κυρία Λαγκάρντ, η οποία, άλλωστε, όπως σημείωσε έχει το χαρακτήρα επίσημης δέσμευσης σε πράγματα που αναλυτικά αναφέρονται στη επιστολή του κ. Βενιζέλου, η οποία επισυνάπτεται σε εκείνη του πρωθυπουργού.
Η επιστολή που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Βενιζέλος κάνει αναφορά στα μέτρα που προωθούνται έως το τέλος Οκτωβρίου και αφορούν: στη μείωση του αφορολόγητου, στη μείωση των δαπανών για μισθούς στο Δημόσιο κατά 20% κατά μέσο όρο, στην εργασιακή εφεδρεία 30.000 υπαλλήλων έως το τέλος του έτους, καθώς και στα έσοδα από την τακτοποίηση των αυθαιρέτων. Επίσης, υπάρχει δέσμευση για επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων.

Να δοθούν στη δημοσιότητα οι επιστολές προς την επικεφαλής του ΔΝΤ είχε ζητήσει νωρίτερα, από το βήμα της Βουλής, ο κ. Αλέξης Τσίπρας, πυροδοτώντας μάλιστα το κλίμα με μία έκφρασή του, ότι δεν μπορεί η κοινοβουλευτική δημοκρατία με όρους «ομερτά».

Η λέξη «ομερτά» προκάλεσε την «έκρηξη» του υπουργού Οικονομικών, όπως και πολλών βουλευτών, μεταξύ των οποίων ο κ. Απόστολος Κακλαμάνης. Το κλίμα εντός της Βουλής πήρε φωτιά, και τόσο ο κ. Βενιζέλος όσο και ο κ. Κακλαμάνης ζήτησαν από τον κ. Τσίπρα να ανακαλέσει, ενώ στη διάρκεια της «σύρραξης» ακούστηκαν βαριές εκφράσεις, όπως «τζάμπα μάγκες».

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ εξήγησε ότι μιλούσε πολιτικά, χρησιμοποιώντας τον όρο με την έννοια της «εκβιασμένης συμφωνίας» και της «σιωπής». Πρόσθεσε δε ότι θα ανακαλέσει όταν ο υπουργός Οικονομικών καταθέσει την επιστολή προς το ΔΝΤ. 

Ο κ. Βενιζέλος από του βήματος, αφού επιτέθηκε εκ νέου στον κ. Τσίπρα, ότι επιχειρεί αζημίως να αντλήσει μικροκομματικά οφέλη σε μία περίοδο κρίσιμη για την Ελλάδα, κατέθεσε την επιστολή και ζήτησε εκ νέου από τον κ. Τσίπρα να ανακαλέσει.


Η επιστολή προς την Κριστίν Λαγκάρντ.

Στην επιστολή του προς την επικεφαλής του ΔΝΤ, ο υπουργός εκφράζει τη δέσμευση της κυβέρνησης για τήρηση του Μεσοπρόθεσμου και των δημοσιονομικών στόχων του, αναφέροντας ως σταθερή επιλογή της «την ταχεία προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών και του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων».

Με την τήρηση των στόχων, συνεχίζει ο Ευ.Βενιζέλος, «η Ελλάδα θα αποδείξει στην πράξη πως είναι συνεπής όχι μόνο στις υποχρεώσεις της στους θεσμικούς της εταίρους αλλά, κυρίως, στις υποχρεώσεις απέναντι στην ίδια». 

Και συγκεκριμένα, ο υπουργός αναφέρει τις αποφάσεις που αφορούν:
·                     Τη μείωση του αφορολογήτου στις 5.000 ευρώ
·                     Τη μείωση των μισθών στο δημόσιο τομέα, μεσοσταθμικά κατά 20%
·                     Την υπαγωγή 30.000 υπαλλήλων της γενικής κυβέρνησης στο καθεστώς εφεδρείας μέχρι το τέλος του χρόνου. Το μέτρο, σημειώνεται, θα οργανωθεί έτσι ώστε να έχει σημαντική επίδραση στα δημόσια έξοδα.
·                     Την τοποθέτηση «πλαφόν» στις δαπάνες των εσόδων από τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων και την τακτοποίση παραβάσεων για τη χρήση γης
Όλα τα παραπάνω, σημειώνει ο υπουργός στην επιστολή, «θα έχουν νομοθετηθεί μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου», σημειώνοντας παράλληλα πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη «βάσει τεχνοκρατικών κριτηρίων να επιταχύσει την πώληση μεριδίων του Δημοσίου σε δημόσ επιχειρήσεις, ακινήτων και γης».

Τονίζοντας πως η αποφάσεις αυτές «απαιτούν τεράστιες θυσίες από τον ελληνικό λαό, αλλά είναι απαραίτητες για την επανόρθωση παραλείψεων τόσων χρόνων», ο υπουργός αναφέρει πως η κυβέρνηση σκοπεύσει να έχει θέσει σε εφαρμογή τα μέτρα πριν την αξιολόγηση εν όψει της 6ης δόσης. 

Η κυβέρνηση, προστίθεται στην επιστολή, σκοπεύει επίσης να «επικαιροποιήσει και άλλες πλευρές του προγράμματος εφαρμογής και να καλύψει τυχόν εναπομείναντα κενά της περιόδου 2013/14». Οι δράσεις αυτές, καταλήγει, «αποτελούν το πρώτο βήμα για την εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου της 21ης Ιουλίου και είναι καίριας σημασίας για την προστασία και το μέλλον της Ευρωζώνης, της οποίας η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο μέλος».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου