Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Διαδηλώσεις από την Λισσαβώνα μέχρι το Ρέικιαβικ.



"Έξω οι διεφθαρμένοι συντηρητικοί", ήταν το κυρίαρχο σύνθημα των διαδηλωτών στο Μάντσεστερ.
Ογκώδεις κινητοποιήσεις κατά της λιτότητας και των περικοπών στον δημόσιο τομέα πραγματοποιήθηκαν μέσα στο Σαββατοκύριακο σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις. Από την Πορτογαλία μέχρι την Ισλανδία και από τη Βρετανία μέχρι την Ουγγαρία δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι ένωσαν τις φωνές τους κατά της άγριας επίθεσης στα λαϊκά εισοδήματα.
Στην Πορτογαλία, χιλιάδες κατέβηκαν το Σάββατο στους δρόμους της Λισσαβώνα και του Πόρτο διαμαρτυρόμενοι για τα μέτρα λιτότητας που έχει επιβάλει η κυβέρνηση, στην πρώτη μεγάλη διαδήλωση που οργανώνεται στη χώρα μετά τον σχηματισμό της νέας κεντροδεξιάς κυβέρνησης, τον περασμένο Ιούνιο. Ο πρόεδρος της CGTP, Μανουέλ Καρβάλιο ντα Σίλβα, εκτίμησε ότι στις διαδηλώσεις συμμετείχαν τουλάχιστον 130.000 άτομα.

Δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι από κάθε γωνιά της Πορτογαλίας ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της συνδικαλιστικής ομοσπονδίας CGTP και συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν για την
"οικονομική εξαθλίωσή" τους. "Όχι στις αυξήσεις των τιμών", "Όχι στην καταστροφή των υπηρεσιών υγείας" και "Καλύτερες συνθήκες εργασίας" ήταν μερικά από τα συνθήματα στα πανώ που κρατούσαν οι διαδηλωτές.

Στη Βρετανία, τουλάχιστον 35.000 άνθρωποι διαδήλωσαν την Κυριακή στο Μάντσεστερ κατά την πρώτη ημέρα του συνεδρίου του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος της Βρετανίας, διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές και τα μέτρα λιτότητας. "Έξω οι διεφθαρμένοι Συντηρητικοί" φώναζαν οι διαδηλωτές περνώντας μπροστά από τον χώρο όπου φιλοξενείται το συνέδριο του κόμματος. Πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι, μεταξύ των οποίων εκπαιδευτικοί και πυροσβέστες, αλλά και εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της συνδικαλιστικής ομοσπονδίας της Βρετανίας (TUC).
Τα συνδικάτα σκοπεύουν να οργανώσουν 24ωρη απεργία στις 30 Νοεμβρίου, τονίζοντας ότι αυτή θα είναι η μεγαλύτερη κινητοποίηση που έχει ζήσει η Βρετανία εδώ και 80 χρόνια. "Αν μετά τις 30 Νοεμβρίου δεν υποχωρήσουν, αν συνεχίσουν με τις περικοπές, αν συνεχίσουν να μας κλέβουν τις συντάξεις, τότε θα απεργήσουμε μέχρι να κερδίσουμε. Ήρθε η ώρα να αγωνιστούμε" διεμήνυσε ο Μαρκ Σέροτκα, ο επικεφαλής του συνδικάτου των δημοσίων υπαλλήλων (PCS).

Μεγάλες διαδηλώσεις κατά της λιτότητας πραγματοποιήθηκαν και στην Ουγγαρία όπου σχεδόν 50.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στη Βουδαπέστη διαμαρτυρόμενοι για την πολιτική λιτότητας που ακολουθεί η συντηρητική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν. Η κεντρική διαδήλωση μπροστά από το κτήριο του Κοινοβουλίου οργανώθηκε από τα συνδικάτα και πολλές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις στο πλαίσιο του κινήματος διαμαρτυρίας κατά των μέτρων λιτότητας και της μεταρρύθμισης των εργασιακών σχέσεων που εξετάζει η κυβέρνηση.

Τέλος, στην Ισλανδία, περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν το Σάββατο έξω από το Κοινοβούλιο της χώρας με αφορμή την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου. Οι διαδηλωτές ζητούσαν από την κυβέρνηση να βοηθήσει τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, που δοκιμάζονται μετά την κατάρρευση των τραπεζών στη χώρα το 2008. Οι βουλευτές, οι επίσημοι, η πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της χώρας δέχτηκαν επίθεση με αυγά και γιαούρτια καθώς προσέρχονταν στον καθεδρικό δίπλα στο Κοινοβούλιο για την καθιερωμένη λειτουργία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου