Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Aπλήρωτοι εργαζόμενοι, μετά το ''κούρεμα'' των μισθών κατά 30%.


Μορφή χιονοστιβάδας έχουν πάρει το τελευταίο δίμηνο οι μειώσεις μισθών στις εμπορικές επιχειρήσεις και στις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσίων, σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ). Αρκετές επιχειρήσεις το τελευταίο διάστημα δεν καταβάλουν ακόμα και τους "κουρεμένους" κατά 20% - 30% μισθούς, που έχουν προέλθει κατά κανόνα από (εκβιαστική) μετατροπή της πλήρους απασχόλησης σε μερική ή σε εκ περιτροπής εργασία, και μάλιστα για χρονικά διαστήματα που υπερβαίνουν τους 5-6 μήνες.

Σύμφωνα με τον οργανωτικό γραμματέα της ΟΙΥΕ Παν. Κυριακούλια, "πρωταθλητές" στις περικοπές είναι οι επιχειρήσεις ταχυμεταφορών (courier), όπου, εκτός των δύο μεγάλων «μητρικών» εταιρειών του χώρου (ACS, Speedex), οι υπόλοιπες, που λειτουργούν με το σύστημα franchise, ουσιαστικά έχουν προχωρήσει σε «ολική στάση πληρωμής μισθών» από το καλοκαίρι και μετά. Ακόμα στις επιχειρήσεις - εργολαβίες καθαρισμού και φύλαξης οι εργοδότες δεν καταβάλλουν μισθούς επικαλούμενοι την "ολική στάση πληρωμών" του Δημοσίου, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι, που κατά κανόνα αμείβονται με 400 ευρώ, να είναι για μήνες απλήρωτοι. Η ίδια κατάσταση επικρατεί σε αρκετές μικρές εμπορικές επιχειρήσεις που δεν έχουν βάλει ακόμα λουκέτο.
 
Βίαιες μειώσεις μισθών στο λιανεμπόριο.
Στον χώρο του λιανεμπορίου, σε πλήρη εξέλιξη είναι μια γενικευμένη προσπάθεια μείωσης των μισθών στα όρια της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (751 ευρώ μεικτά), καθώς αρνούνται να εφαρμόσουν την κλαδική σύμβαση που έχει συμφωνηθεί. Πρόκειται, όπως σημειώνει ο Θάνος Βασιλόπουλος, γραμματέας της ΟΙΥΕ, για «μεγαθήρια» του λιανικού εμπορίου, με μεγάλη ή ικανοποιητική κερδοφορία ακόμα και εντός της κρίσης, και περιλαμβάνει επιχειρήσεις όπως ο Βάρδας (πρόεδρος ΣΕΛΠΕ), ο όμιλος Folli - Follie  (Attica, Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών), Notos - Com, Πλαίσιο, Γερμανός, Jumbo, Κωτσόβολος, Multirama κ.ά. Το αποτέλεσμα είναι σε πρώτη φάση να γίνονται απολύσεις του «ακριβού» προσωπικού της κλαδικής σύμβασης και η πρόσληψη νέων 4ωρης ή 6ωρης εργασίας με τον κατώτατο μισθό της ΕΓΣΣΕ. Στην περίπτωση αυτή, ο μισθός του εργαζόμενου με 4ωρη εργασία στο εμπόριο από τα 459 ευρώ της κλαδικής σύμβασης του εμπορίου (άγαμος χωρίς προϋπηρεσία) διαμορφώνεται στα 376 ευρώ (μείωση 86 ευρώ μηνιαίως ή 20%). Ανάλογη είναι και η μείωση του μισθού για τους εργαζόμενους πλήρους 8ωρης εργασίας.

Ισοπέδωση από την κατάργηση των κλαδικών.
Απώλειες από 17% έως 20% έχουν οι εργαζόμενοι στην Sprider Stores, μία από τις λίγες επιχειρήσεις όπου υπεγράφη Ειδική Επιχειρησιακή Σύμβαση. "Αυτό που περιμένουν οι εργοδότες είναι η ψήφιση του άρθου 37 του πολυνομοσχεδίου, με το οποίο καταργείται νομοθετικά η επέκταση των κλαδικών συμβάσεων", τονίζει ο Θ. Βασιλόπουλος, προσθέτοντας: Αποτέλεσμα θα είναι η αποχώρησή τους από τις εργοδοτικές οργανώσεις, ώστε να μην δεσμεύονται από την όποια κλαδική Σύμβαση, έτσι ώστε να μπορούν πια να εφαρμόζουν για το σύνολο του προσωπικού την ΕΓΣΣΕ. Οπως εξηγεί, στην περίπτωση αυτή ένας μέσος «ακριβός» εμποροϋπάλληλος με 30 έτη υπηρεσίας, που αυτή τη στιγμή αμείβεται βάσει της κλαδικής σύμβασης και με τα βασικά επιδόματα γάμου, 10ετούς προϋπηρεσίας και ταμείου με 1.934 ευρώ, θα κοστίζει μόνο 1.037 ευρώ μικτά. Η μείωση δηλαδή μπορεί να φθάνει ακόμα και τα 900 ευρώ!

Αυτή η πολιτική ήδη έχει αρχίσει να εφαρμόζεται σε μια σειρά μεγάλους εργασιακούς χώρους με τη μέθοδο των «εθελοντικών» ατομικών συμβάσεων και χαρακτηριστικά παραδείγματα τελευταία τα καταστήματα Λητώ, τα Alex Πακ και τη Media Markt, η οποία απορροφά ορισμένα καταστήματα της Saturn, που αποχωρεί από την Ελλάδα, «επαναπροσλαμβάνοντας» μέρος των μισθωτών της τελευταίας με τον μισθό της ΕΓΣΣΕ, αφού αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ΣΣΕ που να καλύπτει τις επιχειρήσεις μέλη του ΣΕΛΠΕ. Ο τελευταίος κινδυνεύει να διαλυθεί στην περίπτωση έκδοσης Διαιτητικής Απόφασης που να διατηρεί τα ισχύοντα της κλαδικής σύμβασης του εμπορίου, αφού πολλές από τις επιχειρήσεις - μέλη του θα προτιμήσουν να αποχωρήσουν από αυτόν, ώστε να μην δεσμεύονται για την εφαρμογή της.
www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου