Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Τρώγοντας έρχεται η όρεξη: Η Κύπρος μπαίνει στο στόχαστρο των Γερμανών για αφαίμαξη;

http://vatopaidi.files.wordpress.com/2009/07/greece1501.jpg
Η αγία ευρωπαϊκή οικογένεια στα καλύτερα της.
Όπως αναφέρει η Deutsche Welle (http://www.dw-world.de/dw/article/0,,14991928,00.html?maca=gri-in_gr_feed-5400-html-cb) η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt θεωρεί ότι και η Κύπρος θα εμπλακεί στην κρίση χρέους. Είναι γεγονός ότι η κυπριακή οικονομία βασίζεται εν πολλοίς σε "περίεργα" ανατολικο-ευρωπαϊκά και μεσανατολίτικα κεφάλαια. Επίσης σε φθηνό εργατικό δυναμικό, μεταναστών (μετά το προηγουμένως φθηνό εργατικό δυναμικό των ελληνοκυπρίων προσφύγων του Αττίλα που δημιούργησαν το κυπριακό "θαύμα" μετά την εισβολή). Όμως αυτό απέχει πολύ από τις γερμανικές κινδυνολογίες.
Ο γερμανικός ιμπεριαλισμός (και οι συν αυτώ ηγεμονικές ιμπεριαλιστικές οικονομίες της ΕΕ) ψάχνουν για νέα θύματα - μετά την Ιρλανδία, την Ελλάδα και την Πορτογαλία - για να επιδοτήσουν την προβληματική καπιταλιστική κερδοφορία τους.
Ο δρόμος της "εσωτερικής υποτίμησης" (άγριας λιτότητας για τους εργαζόμενους) και του "ανταγωνιστικού αποπληθωρισμού" (εξαγοράς περιουσιακών στοιχείων για ψίχουλα από ξένους) διαφαίνεται στον ορίζοντα. Ο εγχώριος κεντρικός τραπεζίτης άρχισε τα γνωστά τραγούδια (που φυσικά δεν θα αφορούν τον δικό του μισθό). Ο Κύπριος Νομπελίστας των Οικονομικών μάλλον θα ακολουθήσει σύντομα. Το ΑΚΕΛ θα ακολουθήσει τον δρόμο του καθ' ημάς "σοσιαλιστικού" ΠΑΣΟΚ;

Η Κύπρος στα πρόθυρα κρίσης χρέους;
«Η Κύπρος μπορεί να παρασυρθεί στην κρίση από την Ελλάδα», επισημαίνει σε ρεπορτάζ του ο Γκερντ Χέλερ στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.
Στο ρεπορτάζ αναφέρονται διεξοδικά οι στενές οικονομικές σχέσεις Ελλάδας-Κύπρου και τονίζεται ότι «το μεγαλύτερο πρόβλημα της νησιωτικής Δημοκρατίας της Κύπρου είναι η εξάρτηση των τραπεζών της από την ελληνική αγορά καθώς και τα μεγάλα αποθέματά τους σε ελληνικά ομόλογα.»
Οι οίκοι αξιολόγησης Standard & Poor's, Moody's και Fitch έχουν ήδη υποβαθμίσει την πιστοληπτική της ικανότητα, διότι «διαβλέπουν ρίσκα στην στενή διαπλοκή της κυπριακής με την ελληνική οικονομία. Πάνω από το ένα πέμπτο των κυπριακών εξαγωγών έχει προορισμό την Ελλάδα.
Έτσι μετά την κρίση και τη συρρίκνωση της οικονομικής ανάπτυξης στην Ελλάδα οι συνέπειες είναι ήδη αρνητικές για τους Κύπριους εξαγωγείς.»
«Εάν γίνει μάλιστα 'κούρεμα' του ελληνικού χρέους και οι πιστωτές υποστούν μερική απώλεια των απαιτήσεών τους, τότε οι κυπριακές τράπεζες θα υποστούν δραματικές απώλειες, και το κυπριακό κράτος δεν θα μπορεί να ανταπεξέλθει στο κόστος της διάσωσής τους, διότι αντιμετωπίζει έτσι και αλλιώς σοβαρά προβλήματα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Γύρω στο 30% των κρατικών δαπανών της Κύπρου απορροφώνται από τη γραφειοκρατία. Εδώ και καιρό ο διοικητής της Κυπριακής Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιος Ορφανίδης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και ζητά άμεσες μεταρρυθμίσεις και πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.
Το κυβερνών ΑΚΕΛ όμως διστάζει, διότι ο πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας φοβάται την σύγκρουση με το πανίσχυρο συνδικάτο των δημοσίων υπαλλήλων ΠΑΣΥΔΥ.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου