Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Παρέμβαση και δηλώσεις Χρήστου Παπουτσή, Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, στη σημερινή σύσκεψη για πορεία υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης Ελλάδα - Schengen


Παρέμβαση και δηλώσεις Χρήστου Παπουτσή, Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, στη σημερινή σύσκεψη για πορεία υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης Ελλάδα - Schengen

Τρίτη, 3 Μαΐου 2011
 
Η πορεία υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης Ελλάδα - Schengenβρέθηκε στο επίκεντρο της ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα υπό την προεδρία του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστου Παπουτσή και στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας αλλά και της φυσικής ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ, του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, της Ε.Υ.Π., ο αρμόδιος διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών καθώς και αρμόδιοι επιτελείς.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο Υπουργός, κ. Παπουτσής επεσήμανε μεταξύ άλλων:

«Η συγκρότηση μίας κοινής Ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου και μετανάστευσης είναι απαραίτητη.

Η Ελλάδα και ορισμένα άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. είναι πιο εκτεθειμένη σε παράνομες μεταναστευτικές ροές. Αυτό δεν αποτελεί εθνικό πρόβλημα αλλά ευρωπαϊκό.

Χρήζει αντιμετώπισης σε ευρωπαϊκό επίπεδο και απαιτεί επίδειξη αλληλεγγύης μεταξύ κρατών - μελών.

Η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξακολουθήσουν να τηρούν τις αρχές και παραδόσεις τους για χορήγηση ασύλου και προστασίας στους χρήζοντες αυτής. Παράλληλα όμως θα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή τα απαραίτητα μέσα για την αποτροπή της παράνομης εισόδου μεγάλου αριθμού μεταναστών μέσω της ενίσχυσης της διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων.

Οποιαδήποτε προσέγγιση του ακανθώδους αυτού ζητήματος θα ήταν κοντόφθαλμη εάν περιοριζόταν μόνο σε έλεγχο συνόρων. Προϋποθέτει διάλογο και συνεργασία με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης των παράνομων μεταναστών.


Επίσης προϋποθέτει την εγκατάσταση και λειτουργία ενός αποτελεσματικού συστήματος ασύλου που ήδη έχουμε θέσει σε λειτουργία, με αξιόλογα αποτελέσματα.

Το πρόβλημα της παράνομης εισόδου λαθρομεταναστών μέσω των συνόρων μας με τη Τουρκία στον Έβρο εξακολουθεί δυστυχώς να υφίσταται. Θα ενισχυθούν τα μέτρα για την αποτροπή του φαινομένου αυτού.

Η αρχή της αλληλεγγύης θα πρέπει να συγκεκριμενοποιηθεί περισσότερο από πρακτικής απόψεως, σε κοινοτικό επίπεδο.


Η εμπειρία της χώρας μας και το δυσβάσταχτο μεταναστευτικό βάρος που δέχεται πρέπει να χρησιμεύσει για την εφαρμογή μιας μεγαλύτερης κοινοτικής αλληλεγγύης όχι μόνο σε οικονομικό και τεχνικό επίπεδο αλλά και ευρύτερα.


Η Ελλάδα θεωρεί ότι η ελεύθερη κυκλοφορία εντός του ενιαίου χώρου Schengen, θα πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού γιατί αποτελεί το βασικότερο πυλώνα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα τα οποία θα ενισχύουν τις προσπάθειες των Κρατών - Μελών για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα κατατείνουν στην καλύτερη αστυνόμευσή τους με σκοπό την αποτροπή των παράνομων εισόδων. Οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση, μόνο βλαπτικά και διαλυτικά φαινόμενα θα προκαλέσει και θα λειτουργήσει εις βάρος των καλών ευνοούμενων συμφερόντων της Ένωσης και των πολιτών της.


Παράλληλα θα πρέπει να ενισχυθεί ποικιλοτρόπως η κοινοτική πολιτική των εθελούσιων αναγκαστικών επιστροφών και η άμεση προώθηση και ουσιαστική εφαρμογή των συμφωνιών επανεισδοχής.


Θα πρέπει επίσης να μειωθεί το βάρος που επωμίζονται τα Κράτη - Μέλη στα εξωτερικά σύνορα λόγω των αυξημένων λαθρομεταναστευτικών πιέσεων με εφαρμογή του μέτρου της ανακατανομής παράνομων μεταναστών σε Κράτη-Μέλη, ανάλογα με πληθυσμιακά ή γεωγραφικά κριτήρια.


Τέλος, θα πρέπει να τροποποιηθεί το περιεχόμενο του Κανονισμού Δουβλίνο ΙΙ, ο οποίος, στην παρούσα του μορφή, επιβαρύνει υπέρμετρα και δυσανάλογα κράτη-μέλη όπως η Ελλάδα, τα οποία ως εκ της γεωγραφικής τους θέσεως καλούνται να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως συνόλου.

Σε μία δυσχερή συγκυρία, όπως η παρούσα, η Ευρωπαϊκή Ένωση αντί να αναζητά διέξοδο με επαναφορά μηχανισμών που παραπέμπουν στο παρελθόν και στην προ-ευρωπαϊκής ένωσης εποχή, θα πρέπει να εργασθεί προς την κατεύθυνση της ευρωπαϊκής εμβάθυνσης και ολοκλήρωσης και να ενισχύει αντί να αποδυναμώνει τα κράτη-μέλη που στα εξωτερικά τους σύνορα επωμίζονται και διαχειρίζονται το τεράστιο βάρος της λαθρομεταναστευτικής πίεσης.»

Στο τέλος της σύσκεψης ακολούθησαν ΔΗΛΩΣΕΙΣ:


Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής:

Είχαμε μια μεγάλη σύσκεψη, σήμερα, ανάμεσα στην ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, τον αρμόδιο διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών τον κ. Ραπτάκη, τον διοικητή της Ε.Υ.Π., κ. Μπίκα, όπως επίσης και με την παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου μας προκειμένου να συζητήσουμε την εξέλιξη του εθνικού σχεδίου Ελλάδος - Schengenτο οποίο υλοποιούμε εδώ και μερικούς μήνες. Πέρα απ΄ το ότι είναι μια συνάντηση περιοδικού χαρακτήρα - είναι η δεύτερη που κάνουμε, στο τελευταίο τετράμηνο - έχει τη δική της επικαιρότητα δεδομένου ότι συμπίπτει με τις συζητήσεις οι οποίες έχουν ξεκινήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο μετά τη συνάντηση Sarkozy- Berlusconi, οι οποίοι έθεσαν θέματα που αφορούν στη λειτουργία του Schengen.

Στα πλαίσια αυτά, είχαμε την ευκαιρία, πέρα από το να συζητήσουμε την εξέλιξη των δικών μας προσπαθειών, το στάδιο το οποίο βρίσκεται ο δικός μας σχεδιασμός, να επαναλάβουμε την ελληνική θέση, ότι εμείς συνεχίζουμε, να υποστηρίζουμε την ελεύθερη διακίνηση των ευρωπαίων πολιτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως επίσης, συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την ανάγκη της ενίσχυσης της φύλαξης των ευρωπαϊκών συνόρων, όπου πρέπει να εκφραστεί η αλληλεγγύη όχι μόνο σε πολιτικό επίπεδο, αλλά και με την παρουσία του Frontex, όπως επίσης και με τη χρηματοδότηση των υποδομών που απαιτούνται.


Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα θα μείνει σταθερή σε αυτή την κατεύθυνση. Συνεχίζουμε τις προσπάθειες μας, συνεχίζουμε την ενίσχυση των συνοριακών ελέγχων και στο θαλάσσιο χώρο και στα χερσαία σύνορα μας.


Πέραν αυτού, όσον αφορά στην Πάτρα και την Ηγουμενίτσα, θα ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο τους ελέγχους οι οποίοι πραγματοποιούνται.
Εκεί δεν γίνονται σε μόνιμη βάση, όπως γνωρίζετε, οι διαβατηριακοί έλεγχοι, ωστόσο εμείς θα ενισχύσουμε τους ελέγχους των πολιτών οι οποίοι κινούνται προς την Ευρώπη.


Αναμένουμε τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετά την επιστολή την οποία έστειλε ο κ. Barroso, απαντώντας στον κ. Sarkozyκαι τον κ. Berlusconi. Θα αξιολογήσουμε τις προτάσεις αυτές. Σε κάθε περίπτωση, όμως, θέλω να διευκρινίσω ότι η Ελλάδα θα παραμείνει σταθερή στην υποστήριξη της προοπτικής του Schengen. Της προοπτικής της ελεύθερης διακίνησης των πολιτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Της ενίσχυσης των συνόρων και της εμπέδωσης του αισθήματος ασφαλείας των Ευρωπαίων πολιτών.


Σε ότι αφορά τη χώρα μας, πέρα από την εσωτερική προσπάθεια για την ενίσχυση των υποδομών μας, για την ενίσχυση της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, σε επίπεδο νέων τεχνολογιών και σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού, εμείς θα επιμείνουμε και στην ενίσχυση της συνεργασίας με τον Frontex, έτσι ώστε να υπενθυμίζουμε διαρκώς ότι η φύλαξη των ελληνικών συνόρων είναι ταυτόχρονα υποστήριξη των ευρωπαϊκών συνόρων, όπως ακριβώς προβλέπεται από τη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όσον αφορά τις συζητήσεις και τις προτάσεις οι οποίες αναδεικνύονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο να επανέλθουμε ξανά σε διασυνοριακούς ελέγχους, δηλαδή, να επανέλθουν ξανά τα κράτη μέλη στην προ-ενωσιακή περίοδο, θέλω να πω ότι αυτές οι προτάσεις βρίσκονται σε πλήρη αναντιστοιχία με τις απαιτήσεις των λαών της Ευρώπης, που σε αυτή την περίοδο είναι μάλλον σε διαφορετική κατεύθυνση.

Γιατί οι πολίτες περιμένουν από τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εμβάθυνση της Ε.Ε., ενδυνάμωση των ευρωπαϊκών θεσμών, υποστήριξη, ενίσχυση του ευρωπαϊκού θεσμικού πλαισίου που μπορεί να παρέχει ασφάλεια στους πολίτες της Ευρώπης.


Δημοσιογράφος: Σε αυτό το θέμα πάνω εάν επιβληθεί διασυνοριακός έλεγχος τι μέλει γενέσθαι πώς θα αντιδράσει πρώτα από όλα η ελληνική κυβέρνηση;

 
Υπουργός κ. Παπουτσής: Πρώτα από όλα δεν έχει να επιβληθεί τίποτα. Εκείνο που έχει να γίνει είναι να συζητήσουμε. Εάν υπάρξουν αυτές οι προτάσεις και αν έρθουν στο τραπέζι των συζητήσεων στο Συμβούλιο Υπουργών, που έχουμε την άλλη εβδομάδα στις 12 του μηνός, θα τις συζητήσουμε και θα πούμε τις απόψεις μας.

Σε κάθε περίπτωση η πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι κοινή πορεία των λαών της Ευρώπης και απαιτεί τη συνεργασία των κυβερνήσεων όπου υπάρχει και η διασφάλιση της θεσμικής ισορροπίας στο Συμβούλιο.

 
Δημοσιογράφος: Πρακτικά κ. Υπουργέ αν επανέλθουμε στους διασυνοριακούς ελέγχους και στην επαναφορά των διαβατηρίων, ακόμα και μεταξύ πολιτών δηλαδή μεταξύ ευρωπαίων πολιτών, πρακτικά αυτό τι σημαίνει για τη χώρα μας


Υπουργός κ. Παπουτσής: Κοιτάξτε, δεν σημαίνει κάτι μόνο για τη χώρα μας, σημαίνει για όλες τις χώρες. Κάτι τέτοιο σημαίνει πρώτα από όλα αυτό που σας είπα προηγουμένως, ότι η Ευρώπη επανέρχεται στην προ-ενωσιακή περίοδο.
 
Στην περίοδο, δηλαδή, που λειτουργούσαν τα εθνικά σύνορα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ελεύθερη διακίνηση των πολιτών και την ελεύθερη διακίνηση των εμπορευμάτων και γενικότερα τις διακρατικές συνεργασίες στα πλαίσια της εσωτερικής αγοράς της Ενωσης.


Οι επιπτώσεις θα είναι πολλές για αυτό τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και τα Κράτη - Μέλη οφείλουμε στα πλαίσια του Συμβουλίου να το συζητήσουμε. Να συζητήσουμε ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος με τον οποίο θα ενδυναμώσουμε το πεδίο εσωτερικής ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Τώρα αν για παράδειγμα οι σκέψεις, οι συζητήσεις είναι ότι καταργείται το Shengen, καταργείται η ελεύθερη διακίνηση, καταργούνται η υποστήριξη και η κρατική αλληλεγγύη στα εξωτερικά σύνορα, αυτό είναι κάτι το οποίο θα μας βρει αντίθετους.

Εάν είναι όμως μια συζήτηση η οποία αφορά την ενδυνάμωση των μηχανισμών υποστήριξης της λειτουργίας των διασυνοριακών ελέγχων, είτε στα εξωτερικά, είτε στα εσωτερικά σύνορα, είτε για τους πολίτες τρίτων κρατών, αυτό είναι ένα θέμα το οποίο θα συζητήσουμε.

Αλλά όλα αυτά έχουν σχέση με τις λεπτομέρειες και με την πρόταση όπως θα διαμορφωθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ, ένα σχόλιο για την κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ αστυνομικών διαφόρων υπηρεσιών, ομάδες ΔΙΑΣ, ΔΕΛΤΑ, "Ζ". Σήμερα δύο αστυνομικοί της ομάδας ΔΕΛΤΑ είπαν ότι προτίθενται να μηνύσουν το Διευθυντή της Κρατικής Ασφάλειας.


Υπουργός κ. Παπουτσής: Θα έλεγα, ότι μάλλον θα έπρεπε να διευκρινίσουμε σε όλους τη μεγάλη προσφορά της ομάδας "Ζ", ΔΕΛΤΑ, ΔΙ.ΑΣ στην διαμόρφωση του κλίματος ασφάλειας για τους πολίτες.

Υπενθυμίζω ότι είναι μία δράση της ΕΛ.ΑΣ. η οποία έχει πολλές επιτυχίες και ταυτόχρονα έχουν κερδίσει την αγάπη και την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη των πολιτών και σ' αυτή την κατεύθυνση εμείς θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε.

Ο εσωτερικός ανταγωνισμός που μπορεί να υπάρχει σε ορισμένες περιπτώσεις είναι καλοδεχούμενος για Σώματα τα οποία είναι πολυπληθή, στελεχώνονται από νέους ανθρώπους που έχουν οράματα, που έχουν πίστη, που έχουν πάθος, που έχουν ένταση.


Από την άλλη πλευρά, όμως, εκείνο που θέλω να πω είναι ότι επειδή είμαστε σε μία περίοδο εξαιρετικά κρίσιμη και για τη χώρα αλλά και για την εσωτερική ασφάλεια, οι εξωτερικοί κίνδυνοι είναι πάρα πολλοί , έχουμε ανάγκη για συστράτευση των πάντων στα πλαίσια της ΕΛ.ΑΣ. Να υπενθυμίσω προς όλους ότι η πειθαρχία στο Σώμα δεν αμφισβητείται και σε κάθε περίπτωση δεν προσφέρεται για επικοινωνιακή εκμετάλλευση. Θα έλεγα λοιπόν ας αφήσουμε τις δυνάμεις της αστυνομίας να κάνουν τη δουλειά τους και είμαι απόλυτα βέβαιος, ότι ο καθένας σκέφτεται και το δικό του ρόλο και τη δικιά του υποχρέωση απέναντι στην πολιτεία.

Όσον αφορά εμάς, όσον αφορά την πολιτική ηγεσία του ΥΠΤΠ μένουμε πρώτον στο ρόλο μας, στο ρόλο της προστασίας του πολίτη και δεύτερον, στην υποχρέωση που έχουν οι πάντες που υπηρετούν στα Σώματα Ασφαλείας, να σέβονται τους κανόνες, τη δομή, την ιεραρχία και βεβαίως την πειθαρχεία που προβλέπεται από τους κανονισμούς.

Διαθέσιμο και στο http://www.cpapoutsis.gr/Document.aspx?ID=191


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου