Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Η μονιμότητα στο δημόσιο.


Το 58% των Ελλήνων, λέει η Καθημερινή σύμφωνα με έρευνα, είναι κατά της μονιμότητας στο δημόσιο. Θα περίμενα αυτό το ποσοστό να ήταν πολύ μεγαλύτερο μετά από τόση προπαγάνδα που προηγήθηκε από τα ΜΜΕ. Βεβαίως αν αναλογιστεί κάποιος πόσες οικογένειες έχουν και κάποιο δημόσιο υπάλληλο τότε θα καταλάβει γιατί τα ποσοστά είναι 58% και όχι ας πούμε +80%.

Βεβαίως, ασχέτως τι θέλει ιδεατά ή τι νομίζει ο κάθε Έλληνας, η μονιμότητα στο δημόσιο είναι κάτι που δεν μπορεί να αλλάξει λόγω του ότι το κράτος έχει καταληφθεί από κομματικά στελέχη. Αυτό θα σήμαινε ότι αν καταργούνταν η μονιμότητα στο δημόσιο τότε θα άνοιγε ο δρόμος για κομματικές διώξεις. Άσε που ο κάθε ένας θα μπορούσε, λόγω του κομματικού αίσχους που επικρατεί στο δημόσιο, δικαίως να υποστηρίξει ότι απολύθηκε άδικα.

 Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα, και αυτή η πραγματικότητα έχει δημιουργηθεί από πάνω προς τα κάτω.

 Αν λοιπόν υπάρχουν σκέψεις για κατάργηση της μονιμότητας στο δημόσιο τότε εγώ λέω ναι αλλά με έναν όρο, να διασφαλιστεί 100% ότι δεν θα συνεχιστεί άλλο ο πόλεμος μεταξύ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ μέσα στις δημόσιες υπηρεσίες.

 Μην ξεχνάμε ότι στην Ελλάδα οι κομματικές παρεμβάσεις υπάρχουν επειδή δεν υπάρχει αυτόνομη, ευέλικτη, αποτελεσματική και ανεξάρτητη γραφειοκρατία. Ακόμη όμως και έτσι οι κομματικές παρεμβάσεις στο δημόσιο είναι ταυτισμένες με το βύσμα και την "εξυπηρέτηση". 'Έτσι αναπνέει το κράτος και τα 2 μεγάλα κόμματα ενώ ταυτόχρονα κόβεται η ανάσα της κοινωνίας.

 Και ακόμα και αν κάποιοι αποφάσιζαν κάτι τέτοιο με καλή θέληση δεν βλέπω πώς αυτό θα μπορούσε να διασφαλιστεί με μια κυβερνητική αλλαγή ή γενικά στο μέλλον.

 Τώρα σηκώνει το τηλέφωνο ο βουλευτής και λέει στον διευθυντή: "Ρε Κώστα ο Μανωλάκης είναι δικό μας παιδί και ζορίζεται άσχημα....Βοήθησέ τον να προχωρήσει το θέμα του". Αυτό είναι αρκετό για να σβηστεί το πρόστιμο εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ του Μανωλάκη που είναι και χρηματοδότης σε κόμμα και βουλευτές. Και ας είχε ο κάθε Μανωλάκης ανασφάλιστους εργαζομένους ή 10 καταγγελίες από αλλοδαπούς υπάνθρωπους....

 Τα τούβλα πάνε και έρχονται στα βουλευτικά γραφεία. Είναι γνωστά αυτά.

 Ποιος θα τα σταματήσει αυτά, η άρση της μονιμότητας; Αφού το 99% τα παίρνουν οι βουλευτές και μετά δίνουν εντολές στο προσωπικό των δημόσιων οργανισμών που ξεπληρώνονται με προαγωγές.
 Άρα ;

 Η γνώμη μου είναι να γίνει (αναλογικά βέβαια) αυτό που έγινε επί Μάο. Να δοθεί η εξουσία και η δυνατότητα καταγγελιών  από το κατώτατο προσωπικό του δημοσίου σε τρίτους φορείς ελέγχου διαφόρων παρεμβάσεων που γίνονται και οι οποίες στη συνέχεια θα δημοσιοποιούνται. Όπως αποκόπηκαν τα κόμματα από τις προσλήψεις στο δημόσιο λόγω ΑΣΕΠ (εκτός των περιπτώσεων με τα παραθυράκια που παρακάμπτουν τον ΑΣΕΠ) έτσι να αποκοπούν και από τις παρεμβάσεις από την δημόσια γραφειοκρατία. Δύσκολα πράγματα δηλαδή.

Αν έχουν πρόβλημα ας βελτιώσουν την γραφειοκρατία και όχι να κάνουν αποσπασματικές (και σχεδόν πάντα άδικες) παρεμβάσεις σε ημετέρους.

 Για να αρθεί λοιπόν η μονιμότητα πρέπει πρώτα να ξεθεμελιωθεί αυτό το σάπιο σύστημα διοίκησης.

Αναγνώστης

1 σχόλιο:

  1. Σαν ιδέα ήταν και είναι καλή.
    Δεν ξέρω αν ωριμάσαμε ακόμα για την άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο τομέα.
    Αν συνέβαινε παλαιότερα είναι βέβαιο πως κάθε κόμμα, που ανέβαινε στην Κυβέρνηση, θα έδιωχνε τους μισούς (πολιτικά αντίθετους) για να διορίσει στη θέση τους, δικούς του ψηφοφόρους. Κώστας Παππάς

    ΑπάντησηΔιαγραφή