Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024

Έξι γυναίκες τραγουδούν Ηπειρώτικα στο υπαίθριο της ΕΗΜ

Με στόχο την ανάδειξη της διαχρονικής και ουσιαστικής συμβολής των γυναικών στη μουσική παράδοση αλλά και της καλλιτεχνικής τους αξίας, θα πραγματοποιηθεί η συναυλία παραδοσιακής μουσικής  με τίτλο «Έξι γυναίκες τραγουδάνε Ηπειρώτικα».

Η συναυλία διοργανώνεται για πρώτη φορά στα Ιωάννινα, από το Διεθνές Κέντρο Ηπειρωτικής Μουσικής, την Πέμπτη 13 Ιουνίου στις 20:30 στο θέατρο ΕΗΜ/Φρόντζου.

Έξι νέες γυναίκες θα δώσουν μια διαφορετική καλλιτεχνική διάσταση, ερμηνεύοντας παραδοσιακά τραγούδια 70 ετών και άνω, από όλη την Ήπειρο και συγκεκριμένα από το Ζαγόρι, τα Γιάννενα, την Πρέβεζα, το Μέτσοβο, τα Τζουμέρκα, την Άρτα, τηνΔερόπολη, την Θεσπρωτία, την Κόνιτσα, το Πωγώνικαι Σαρακατσάνικα.

Θα τραγουδήσουν οι:

Διαλεχτή

Φαίδρα Διαμάντη

Κωνσταντίνα Καράμπα

Ηλέκτρα Ξέρρα

Κωνσταντίνα Τούνη και

Λευκοθέα Φιλιππίδη.

Θα συνοδεύονται από εκλεκτούς οργανοπαίκτες όπως:

•             Νίκος Φιλιππίδης, Βασίλης Παπαγεωργίου, Τρύφωνας Αναστασίου και Δημήτρης Λαμπάκης- κλαρίνο

•             Κώστας Φιλιππίδης και Μάριος Τούμπα – λαούτο

•             Κώστας Κωσταγιώργος και Λάμπρος Τζόκας – βιολί

•             Γιώργος Ζούμπας – κρουστά και

•             Γιώργος Χαλιλόπουλος – ακορντεόν.

Θα χορέψουν ομάδες τουΛυκείου Ελληνίδων Ιωαννίνων.

Κάλεσμα σε όλους τους Ηπειρώτες και όσους αγαπούν το παραδοσιακό τραγούδι να παρευρεθούν στη συναυλία απηύθυνε από το θέατρο ΕΗΜ, κατά τη διάρκεια δηλώσεων στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ο Στέφανος Καραπέτσης, Διαχειριστής του ΔΙΚΗΜ.

Όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Καραπέτσης: «Οι γυναίκες τραγουδούσαν ανέκαθεν ηπειρώτικα τραγούδια, όμως όχι δημόσια.

Οι μάνες κι οι γιαγιάδες τραγουδούσαν στα μωρά τους νανουρίσματα κι άλλα τραγούδια, στο σπίτι πολυφωνικά, στη βρύση, στα αρραβωνιάσματα και τον γάμο, καθώς και μοιρολόγια.

Στις μουσικές κομπανίες και τις ζυγιές στην Ήπειρο τραγουδούσαν οι ίδιοι οι οργανοπαίκτες και αργότερα τραγουδιστές άντρες.

Τον τελευταίο αιώνα – με πολύ προσπάθεια – άρχισαν γυναίκες να τραγουδούν ηπειρώτικα σε ηχογραφήσεις και ν’ ανεβαίνουν στα πατάρια/πάλκα κυρίως στα αστικά κέντρα. Μέλη μουσικών οικογενειών ή προικισμένες με υπέροχες φωνές και ερμηνευτικές ικανότητες μπήκαν στο προσκήνιο της μουσικής παράδοσης.

Τις τελευταίες δεκαετίες οι γυναικείες παρουσίες πλήθυναν και τώρα δεκάδες γυναίκες, Ηπειρώτισσες ή μη, ερμηνεύουν τα παραδοσιακά τραγούδια με σεβασμό».

Η εκδήλωση διεξάγεται με την υποστήριξη της Περιφέρειας Ηπείρου και τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Ιωαννιτών και του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων.

Προ-πώληση εισιτηρίων στη διεύθυνση:https://www.more.com/music/eksi-gynaikes-tragoudoun-ipeirotika/

https://www.epiruspost.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου