Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2021

Η σύλληψη γιατρού στα Γιάννινα οδήγησε στην εξάρθρωση της σπείρας παράνομων συνταγογραφήσεων

Μία σύλληψη που είχε γίνει σε χωριό του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων πριν από 14 μήνες και η δικογραφία σε βάρος του για δωροληψία και παραβάσεις του νόμου περί εξαρτησιογόνων ουσιών άνοιξε τον δρόμο για την εξάρθρωση του κυκλώματος των ψευδών συνταγογραφήσεων που είχε πλοκάμια σε όλη τη χώρα.

Τον Σεπτέμβριο του 2020 είχε συλληφθεί από τις Εσωτερικές Υποθέσεις ο συγκεκριμένος γενικός γιατρός σε χωριό της Δημοτικής Ενότητας Παμβώτιδας.

Όπως προέκυψε από τις έρευνες, από το 2015, ο γιατρός συνεργαζόταν με άτομα τα οποία είναι εκπρόσωποι φαρμακευτικών εταιρειών και συνταγογραφούσε συγκεκριμένα γενόσημα φάρμακα, συμφερόντων των εταιρειών αυτών, με το αζημίωτο.

Κατά την εξέτασή του, ο ίδιος φέρεται να αποκάλυψε τα στοιχεία συγκεκριμένων υπαλλήλων με τους οποίους είχε συνεργαστεί, ενώ κατονόμασε και τρεις εταιρείες, μία εκ των οποίων εμπλέκεται σε αυτή την περίπτωση.

Κατά τη διάρκεια των ερευνών από τις εσωτερικές υποθέσεις, διαπιστώθηκε ότι υπάλληλοι, ιατρικοί επισκέπτες των φαρμακευτικών εταιρειών που είχε κατονομάσει ο συγκεκριμένος γιατρός, είχαν αναπτύξει ένα δίκτυο συνεργαζόμενων ιατρών τόσο του δημοσίου όσο και ιδιωτών, και σε ορισμένες περιπτώσεις και φαρμακοποιών.

Με αυτόν τον τρόπο πραγματοποιούσαν κατευθυνόμενες και ψευδείς συνταγογραφήσεις σκευασμάτων των εταιρειών τους.

Το αποτέλεσμα ήταν οι γιατροί να παίρνουν «δώρα», οι εταιρείες να αποκομίζουν κέρδος από τις πωλήσεις των σκευασμάτων τους και οι φαρμακοποιοί να αποκομίζουν κέρδος από την εκτέλεση των συνταγών στα φαρμακεία τους, επιβαρύνοντας τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) και ζημιώνοντας το Ελληνικό Δημόσιο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, μετά από έρευνα της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας Βορείου Ελλάδος, σε συντονισμένες αστυνομικές επιχειρήσεις, σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Ημαθία, Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα και Μεσσηνία, συνελήφθησαν συνολικά 13 άτομα, μεταξύ των οποίων και το ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης και συγκεκριμένα ο πρόεδρος, ο διευθυντής πωλήσεων και 10 ιατρικοί επισκέπτες φαρμακευτικής εταιρείας, καθώς και ιδιοκτήτρια ιατρικού κέντρου.

 Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για – κατά περίπτωση – εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία, ψευδείς ιατρικές πιστοποιήσεις, δωροληψία και δωροδοκία υπαλλήλου, ψευδή βεβαίωση, νόθευση, απάτη, δωροληψία και δωροδοκία στον ιδιωτικό τομέα και παράβαση της νομοθεσίας προσωπικών δεδομένων.

Στη δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνονται ακόμη 173 άτομα, μεταξύ των οποίων 49 ιατροί δημοσίων δομών, 64 ιδιώτες ιατροί, φαρμακοποιοί και ιατρικοί επισκέπτες.

Κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης, προέκυψε ότι το κύκλωμα είχε αναπτύξει δίκτυο συνεργαζόμενων ιατρών, τόσο του Δημοσίου όσο και ιδιωτών, καθώς και φαρμακοποιών, πραγματοποιώντας κατευθυνόμενες και ψευδείς συνταγογραφήσεις σκευασμάτων της εταιρείας τους.

https://www.epiruspost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου