Τετάρτη 6 Μαΐου 2020

Υπογραφές για τα έργα ανάδειξης του Σουλίου

Στην υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης για τα έργα ανάδειξης του Σουλίου προχώρησαν το Υπουργείο Πολιτισμού, η Περιφέρεια Ηπείρου και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
Η συμφωνία για τα έργα που θα δρομολογηθούν εν όψει του εορτασμού των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821, είχε επέλθει τον περασμένο Ιανουάριο με προοπτική μέχρι τον Αύγουστο να έχει παραδοθεί η πρώτη φάση των μελετών.
«Είναι μια άλλη μεγάλη παράμετρος που θα βοηθήσουμε τον τόπο, ύστερα από πολλές άλλες πρωτοβουλίες που έχουμε πάρει για το Σούλι. Γνωρίζετε πως βρίσκεται στο τελικό στάδιο κατασκευής ο δρόμος από την Εγνατία Οδό στο Ελευθεροχώρι  προς την περιοχή του Σουλίου»,  ανέφερε σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης.
Στο έργο της ανάδειξης του Σουλίου περιλαμβάνονται:
  • Οριοθέτηση ζωνών και επίλυση των χωροταξικών ζητημάτων.
  • Χάραξη μονοπατιών και πρόσβαση σε ιστορικούς τόπους, όπως στο Κάστρο της Κιάφας και οι οικίες Σουλιωτών.
  • Αποκατάσταση των τριών κεντρικών πηγαδιών του οικισμού που παρουσιάζουν σημεία εσωτερικής κατάρρευσης, από τα 400, που διαθέτει η περιοχή.
  • Αποκατάσταση της οικίας Μπούση.
  • Συστηματική καταγραφή των κτηρίων του Τετραχωρίου, αλλά και όλης της περιοχής που οριοθετείται ως ιστορικός χώρος Σουλίου.
  • Επεμβάσεις στερέωσης στα επώνυμα κτήρια της περιοχής, σε όποια κατάσταση και αν βρίσκονται. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και εκκλησίες του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Δονάτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου