Δευτέρα 6 Μαΐου 2019

100 χρόνια Πανηπειρωτικός Σύλλογος Πατρών. (21 Απριλίου 1919 – 21 Απριλίου 2019)


100 ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ

(21 Απριλίου 1919 – 21 Απριλίου 2019)

 Με ιδιαίτερη υπερηφάνεια και συγκίνηση, οι Ηπειρώτες της Πάτρας, σήμερα, 21 Απριλίου 2019, γιορτάζουμε τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Συλλόγου μας. Ένας αιώνας κοινωνικής προσφοράς, ένας αιώνας πολιτισμικής δημιουργίας.
«Ο αιώνιος έφηβος της Πάτρας», όπως πολλοί αρέσκονται να χαρακτηρίζουν το Σύλλογό μας, αποτελεί το έργο τόσων δεκαετιών, που οδήγησε την τοπική κοινωνία, την αυτοδιοίκηση, τους εκπολιτιστικούς φορείς, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, τον τύπο και εκλεχτές προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών να τον αναγνωρίσουν σαν μια «ζωντανή κυψέλη, πηγή έμπνευσης και δημιουργίας» με όραμα και πίστη για τη διάδοση του ηπειρώτικου λαϊκού πολιτισμού, για πολιτιστική και πνευματική εξύψωση της κοινωνίας μας.
Οι χιλιάδες Ηπειρώτες, διαμέσου της πολύχρονης παρουσίασης τους, άφησαν βαθιά το αποτύπωμά τους στην οικονομική, πολιτική, κοινωνική, πνευματική, θρησκευτική και πολιτισμική ζωή της πόλης των Πατρών και της ευρύτερης περιοχής, κάνοντας τον Πανηπειρωτικό Σύλλογο Πατρών να χαίρει γενικής εκτίμησης και να υπολογίζεται στους σημαντικότερους φορείς παραγωγής πολιτισμού.
Αν κανείς περιδιαβεί τους δρόμους της Πάτρας και αναζητήσει έργα Ηπειρωτών ή τη συμβολή τους σε έργα, όπως, επίσης, αν ψάξει την ιστορία περιοχών, δεν μπορεί να μην κοντοσταθεί στο Στρούμπειο, στη Μητρόπολη Πατρών, στο Δημαρχιακό Μέγαρο, στο πανέμορφο ηπειρώτικης τεχνοτροπίας σπίτι του 1832 που σήμερα στεγάζεται η επιχείρηση DUR, στο απέναντι ακριβώς τριώροφο παλατάκι νεοκλασικό αρχοντικό της οικογένειας Κρεμμύδη, στο δημοτικό θέατρο Απόλλων, στις περιοχές «Πράτσικα» και «Κουκούλη», στις εκτάσεις πέριξ του πυροσβεστείου της αρτινής οικογένειας Τζίνη, κ.α. Επιπλέον, δεν μπορεί να μη μνημονεύσει τις ηπειρώτικες οικογένειες Πάνου, Νικολάου και Λάππα, που μεγαλούργησαν στην Πάτρα, τον εμπορικό οίκο Πετσάλη-Παραμυθιώτη, τις επιχειρήσεις ΑΒΕΞ, ΒΟΣΙΝΑΚΗ, Μουστάκη, Ματζέστικ, ΜΙΣΚΟ, Κρόνος, Dimoil, κ.α. όπου βρήκαν εργασία χιλιάδες κόσμου. Επιπλέον, Ηπειρώτες δήμαρχοι της Πάτρας, όπως οι Γ. Τοπάλης, Δ. Βότσης και Γ. Πανταζής, αλλά και Ηπειρώτες υπουργοί και βουλευτές, όπως οι Γερωκοστόπουλοι, που εκλέγονται εδώ, στη δεύτερη φιλόξενη πατρίδα τους, συνθέτουν ένα δείγμα της μακραίωνης και πολυπληθούς ηπειρώτικης οικογένειας.
Στο πέρασμα των 100 αυτών ετών ο Πανηπειρωτικός Σύλλογος Πατρών έδειξε και συνεχίζει να φανερώνει ιδιαίτερη αντοχή και αξιοσημείωτη συνοχή. Ένας σύλλογος δημοκρατικά ανοικτός σε γόνιμους προβληματισμούς, προτάσεις, ιδέες, καινοτόμες δράσεις και συνεργασίες, αφουγκραζόμενος τους προσανατολισμούς της εποχής, πάντοτε, όμως, με γνώμονα τη διατήρηση και τη διάδοση της μοναδικής και ιδιαίτερης ηπειρώτικης παράδοσης.
Το καύχημά μας, «το Σπίτι του Ηπειρώτη», έχει καταστεί χώρος κοινωνικοποίησης για εκατοντάδες παιδιά και έφηβους, καθώς και συναναστροφής για τους μεγαλύτερους. Ένας χώρος πολιτισμού όπου στεγάζονται μουσείο λαϊκής τέχνης, αναγνωστήριο, πλουσιότατη δανειστική βιβλιοθήκη, ιματιοθήκη παραδοσιακών ενδυμασιών, καθώς και τμήματα χορευτικά, θεατρικά, μουσικά, χορωδιακά, πολυφωνικού τραγουδιού, σκακιού, πινκ πονκ, παρελάσεων και μέχρι πρότινος μπάσκετ. Μάλιστα, από τον Ιούλιο του 2018 δημιουργήσαμε Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών, αποκτώντας έτσι σάρκα και οστά ένα αίτημα δεκαετιών εκατοντάδων Ηπειρώτων.
Δεν είναι, βέβαια, εύκολο να περιγράψει κανείς σε τόσες λίγες γραμμές μια τόσο μεγάλη διαδρομή. Αποτελεί, εντούτοις, ανάγκη να αναφέρουμε τις ξεχωριστές προσωπικότητες που πέρασαν από τη θέση των προέδρων, καταγράφοντας επιγραμματικά τους: Γιώργο Χαραλάμπη, Δονάτο Σταυρόπουλο, Περικλή Σταματιάδη,  Μιχάλη Θεμελή, Γεώργιο Ντόντη, Κ.Γκιόλα, Γ. Σίνα, Δημήτρη Μπογδανόπουλο, Γεώργιο Πανταζή, Χρήστο Αναστασίου, Κ. Κασίμη, Σταύρο Ράπτη, Ευάγγελος Τοπάλη, Κώστα Λιαρή, Μανόλη Μαγκλάρα και Κωνσταντίνο Τσίρη. Δίπλα τους στέκουν ακάματοι τα μέλη των εκάστοτε διοικητικών συμβουλίων, οι δάσκαλοι των τμημάτων, επώνυμα και ανώνυμα μέλη του Συλλόγου, φίλοι του από κάθε γωνιά της Ελλάδας, αδελφοί σύνδεσμοι και ηπειρώτικες αδελφότητες, αλλά και πάρα πολλοί Πατρινοί. Όλοι οι παραπάνω εργάστηκαν και συνεχίζουν να εργάζονται με αξιοσημείωτο ζήλο και δημιουργική φαντασία προκειμένου να υλοποιήσουν τους συλλογικούς στόχους, κάνοντας τον Πανηπειρωτικό σημείο αναφοράς όχι μόνο τοπικά αλλά και πανελληνίως. Στην υλοποίηση τούτων των στόχων πρωταγωνιστική υπήρξε η συμβολή των ευεργετών και δωρητών του Συλλόγου μας, οι οποίοι κατέχουν ξεχωριστή θέση στην καρδιά όλων μας.
Όλα τα παραπάνω είναι παρακαταθήκη πολύ σημαντική, ακόμα, όμως, σημαντικότερη θεωρούμε ότι αποτελεί η προσπάθεια να τη διαχειριστούμε, να εμπνευστούμε από αυτή, να την εξελίξουμε, ακόμα και να τη μετασχηματίσουμε.
Σήμερα, στα 100στά γενέθλια του αγαπημένου Συλλόγου μας, τιμώντας όλους όσοι εργάστηκαν και κόπιασαν γι’ αυτόν, δίνουμε μια υπόσχεση: να διατηρήσουμε ζωντανή την «προίκα» που παραλάβαμε και να προσπαθήσουμε να την πολλαπλασιάσουμε, προκειμένου μετά από 100 χρόνια οι επόμενες γενιές να μιλούν με επαινετικά λόγια για εμάς, όπως εμείς πράττουμε σήμερα για τις προηγούμενες!

Με θερμούς πατριωτικούς χαιρετισμούς

Χάιδας Αλέξανδρος
Πρόεδρος Πανηπειρωτικού Συλλόγου Πατρών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου