Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2019

Νέο χτύπημα στην κτηνοτροφία φέρνει ο χιονιάς, πανάκριβες οι ζωοτροφές


Δυσβάσταχτες επιβαρύνσεις για τους κτηνοτρόφους της χώρας φέρνει το πέρασμα του χιονιά που επεκτείνεται σταδιακά σε όλη τη χώρα, καθώς θα αναγκαστούν να χρυσοπληρώσουν τις ζωοτροφές που προμηθεύονται. Την ίδια ώρα, όμως, όπως τονίζουν οι παραγωγοί μιλώντας στον ΑγροΤύπο, η τιμή του γάλακτος, όχι μόνο δεν ανεβαίνει, αλλά υπάρχουν «απειλές» από τους γαλατάδες, για εκ νέου μειώσεις.
Πιο δύσκολες προβλέπονται οι επόμενες ημέρες για τους κτηνοτρόφους που δεν κατάφεραν να βάλουν στην αποθήκη ζωοτροφές, για πολλούς και διάφορους λόγους, δεδομένου ότι θα πρέπει για αρκετές ημέρες να κρατήσουν εντός στάβλου τα ζώα τους.
«Είναι δύσκολη συγκυρία, γιατί η μεγάλη πλειοψηφία των κτηνοτρόφων δεν έβαλε το καλοκαίρι στην αποθήκη ζωοτροφές, επειδή δε μπορούσε να καλύψει το κόστος. Οπότε τώρα που θα βρεθεί σε ανάγκη, πιστεύω ότι οι τιμές, π.χ. για το τριφύλλι θα ανέλθουν», δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας, κ. Σπύρος Μολώνης.
Παράλληλα, ο ίδιος τόνισε ότι «φέτος τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα, γιατί οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι λόγω ανέχειας αναγκάζονται να χρησιμοποιούν τα χρήματα των επιδοτήσεων, όχι για τις ανάγκες των μονάδων τους, αλλά για τις ανάγκες του νοικοκυριού τους».
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ το τριφύλλι που πάει για ζωοτροφή έχει πιάσει ήδη τα 23 λεπτά στην αποθήκη και στα 24 λεπτά παραδοτέο στο μαντρί, τιμές οι οποίες δεν αποκλείεται να ανέβουν κι άλλο τις επόμενες ημέρες.
Επ’ αυτού, όπως μας είπε ο κ. Θωμάς Στεργιάτος,  αιγοπροβατοτρόφος από τον Αστακό, «πρέπει να γίνει κάτι και να ελεγχθεί η κατάσταση με τις ζωοτροφές, το εμπόριο των οποίων έχει περάσει στα χέρια των μεσιτών. Μας ζητούν πολλά χρήματα για τις ζωοτροφές, εμείς κάνουμε έξοδα και πολλές φορές, δεν μπορούμε να περάσουμε τις δαπάνες, καν στα έξοδά μας, για να μειώσουμε το φόρο. Ειδικά τις μέρες με κακοκαιρία, οι τιμές θα ανέβουν κι άλλο, αφού εμείς πρέπει να ταίσουμε τα ζώα μας οπωσδήποτε».
«Το αν θα ανέβουν οι τιμές των ζωοοτροφών, θα εξαρτηθεί από τα αποθέματα. Πρόβλημα σίγουρα υπάρχει στο κριθάρι, γιατί ελληνικό προϊόν και να ψάξεις, δεν βρίσκεις εύκολα», μας είπε εξάλλου από την πλευρά της, η κα Μυρτώ Λύκα, πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Θεσπρωτίας.

Αλέξανδρος Μπίκας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου