Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2018

Παρέμβαση Εισαγγελέα για τις ελληνοποιήσεις αιγοπρόβειου γάλακτος και τις νοθείες στην τυροκόμηση



Κατεπείγουσα έρευνα για το θέμα των ελληνοποιήσεων αιγοπρόβειου γάλακτος και τις νοθείες στην τυροκόμηση διέταξε, σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες του ΑγροΤύπου, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας, ενώ δεν αποκλείεται το ίδιο να συμβεί και σε άλλες περιοχές της χώρας. Είχαν προηγηθεί σχετικές καταγγελίες κτηνοτρόφων, συλλόγων τους και της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, για το θέμα καθώς επίσης και σχετικές επίσης καταγγελίες δημόσια του Περιφερειάρχη Ηπείρου, κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη, αλλά και σχετικό αποκαλυπτικό δημοσίευμα του ΑγροΤύπου. Καταλυτικό, βέβαια, ρόλο στις εξελίξεις έπαιξε και η προ ημερών κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς κατά παντός υπευθύνου, στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, για το ζήτημα, εκ μέρους του βουλευτή Κοζάνης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γιώργου Κασαπίδη.
Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας, κ. Σταμάτης Δασκαλόπουλος παρήγγειλε ποινική προκαταρκτική εξέταση στους εισαγγελείς Πλημμελειοδικών της Λάρισας, του Βόλου, των Τρικάλων και της Καρδίτσας, καθώς υπάρχουν σχετικές καταγγελίες για παραβατικές συμπεριφορές στους νομούς αυτούς. Παράλληλα, αντίστοιχες καταγγελίες φέρεται να έγιναν στον Εισαγγελέα και για την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και της Ηπείρου.
Την εξέλιξη που επιζητούσαν οι κτηνοτρόφοι μήπως και μπει τέλος στην κατρακύλα των τιμών γάλακτος, επιβεβαίωσαν, μιλώντας στον ΑγροΤύπο, τόσο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, κ. Νίκος Παλάσκας, που είχε καταγγείλει τα φαινόμενα αυτά από τον περασμένο Μάιο σε ημερίδα στον Τύρναβο, αλλά και συνεργάτες του βουλευτή Κοζάνης της ΝΔ, κ. Γιώργου Κασαπίδη. «Προφανώς, η εξέλιξη αυτή έχει σχέση και είναι αποτέλεσμα της μήνυσης του κ. Κασαπίδη, η οποία περιέχει καταγγελίες για όλη την Ελλάδα», μας είπε σχετικά στενός συνεργάτης του βουλευτή.
Όπως ανέφερε σχετική ανακοίνωση του βουλευτή προ ολίγων ημερών «σε κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς κατά παντός υπευθύνου προέβη, στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο βουλευτής Κοζάνης Γ. Κασαπίδης, εξαντλώντας κάθε μέσο  που είχε στη διάθεσή του, στον αγώνα κατά των κυκλωμάτων που λυμαίνονται το χώρο του γάλακτος στην πατρίδα μας και οδηγούν στην κατακρήμνιση των τιμών και το στραγγαλισμό των παραγωγών.
Η έξαρση του φαινομένου των αθρόων εισαγωγών και ελληνοποιήσεων αιγοπρόβειου γάλακτος, σε συνδυασμό με την παράλληλη νοθεία στην τυροκόμηση έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο την τελευταία διετία. Σε αυτή την κατάσταση, προκλητική και εγκληματική είναι η αδράνεια της πολιτικής ηγεσίας που επιτρέπει και συντηρεί με την ανοχή της τις εθνικά επιζήμιες αυτές ενέργειες. Πλημμελείς είναι οι έλεγχοι των αρμοδίων αρχών παρά τις έντονες αντιδράσεις του αγροτικού κόσμου. Άκαρπες έως και σήμερα οι επανειλημμένες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις για το σκοπό αυτό. Έσχατη πλέον λύση και μοναδικό καταφύγιο προστασίας για τους Έλληνες παραγωγούς η προσφυγή στη Δικαιοσύνη.
Ο κ. Κασαπίδης ζητά  από την Εισαγγελέα να ενεργοποιήσει τους κατά τόπους Εισαγγελείς ώστε να γίνουν σωστοί, δίκαιοι και αποτελεσματικοί έλεγχοι για την πάταξη του παράνομου αυτού φαινομένου. Παράλληλα ζητά να διερευνηθεί και αποδοθεί η ποινική ευθύνη που προκύπτει από την τέλεση αυτών των ενεργειών, οι οποίες πλήττουν τα συμφέροντα του αγροτικού κόσμου και της χώρας. Για την τεκμηρίωση της μηνυτήριας αναφοράς επισυνάπτει και σχετικό έγγραφο υλικό».
Τις... σκοτεινές διαδρομές που ακολουθούν όσοι εισάγουν αιγοπρόβειο γάλα για διάφορες χρήσεις στην Ελλάδα είχε περιγράψει μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, στις 21 του περασμένου Ιουνίου. Ο κ. Καχριμάνης έκανε τις καταγγελίες και σε σχετική συνέντευξη Τύπου τότε.
«Για αυτά που καταγγέλλω δημόσια, μήπως και σταματήσει επιτέλους αυτό που γίνεται και καταστρέφεται η κτηνοτροφία και οι παραγωγοί, υπάρχουν καταγεγραμμένα και γραπτά δεδομένα. Έχω βαρεθεί να βλέπω καθημερινά στην Ιόνια Οδό και την Εγνατία, 50 και παραπάνω νταλίκες που μεταφέρουν αιγοπρόβειο γάλα».
Σύμφωνα με όσα είπε στον ΑγροΤύπο ο Αλέξανδρος Καχριμάνης «οι συναλλαγές αυτές είναι τριγωνικές, δηλαδή γίνονται με παραστατικά που εκδίδονται σε παραπάνω από ένα κράτη, με σκοπό να εξαφανίζονται τα ίχνη των διαδρομών του εισαγόμενου γάλακτος».

Αλέξανδρος Μπίκας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου