Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2018

Επιτήδειοι εξαπατούν ανύποπτους πολίτες στην Ήπειρο, παριστάνοντας τους Τοπογράφους για την υποβολή δήλωσης στο Κτηματολόγιο.



Σε ταλαιπωρία και περιπέτειες με ανυπολόγιστο κόστος κινδυνεύουν να βρεθούν την περίοδο αυτή ιδιοκτήτες ακινήτων της Ηπείρου σε περιοχές που κτηματογραφούνται. Η εμφάνιση ανίδεων και άσχετων με το αντικείμενο ανθρώπων, πλησιάζουν ανύποπτους πολίτες, προκειμένου να τους διευκολύνουν, έναντι αδράς αμοιβής στην έκδοση κατάθεση των απαραίτητων εντύπων και εγγράφων και γενικά να διεκπεραιώσουν τη διαδικασία υποβολής των δηλώσεων στα γραφεία κτηματογράφησης που λειτουργούν στους δήμους της Περιφέρειας
Ήδη ο Σύλλογος Τοπογράφων Μηχανικών, έχει διαπιστώσει την εμφάνιση τοπογραφικών διαγραμμάτων "μαϊμού" και προειδοποιεί τους πολίτες και όσους έχουν δικαιώματα στις περιοχές αυτές, να μην πέφτουν θύματα επιτήδειων που παριστάνουν τους τοπογράφους ή τους υπαλλήλους του Εθνικού Κτηματολογίου, σε υπαίθριους χώρους και καφενεία, για να μη βρεθούν. ..προ εκπλήξεων!
Θυμίζουμε ότι οι πολίτες έχουν κληθεί να υποβάλουν τις δηλώσεις κτηματογράφησης από τις 30 Οκτωβρίου 2018 εώς 30 Ιανουαρίου 2018 . Η υποβολή της δήλωσης είναι υποχρεωτική και πέρα από τα πρόστιμα που επισύρει καλό είναι να ξέρουν πως αν δεν δηλωθούν τα δικαιώματα επί των ακινήτων τους, κινδυνεύουν όταν ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση να καταγραφούν ως "αγνώστου ιδιοκτήτη" και να περιέλθουν στο Δημόσιο.
Ανάλογα κρούσματα παρουσιάστηκαν και στην κτηματογράφηση άλλων Περιφερειών με αποτέλεσμα εκατοντάδες πολίτες να εμπλακούν σε μια απίστευτη νομική και οικονομική ταλαιπωρία που κράτησε μήνες… Το συνετό είναι σε περίπτωση που αδυνατούν να συντάξουν τη δήλωση μόνοι τους, να επισκεφθούν κάποιον ειδικό και όχι τον οποιονδήποτε.
Κατά τη χρονική αυτή περίοδο όμως όπως σημειώνει ο σύλλογος, εμφανίζονται πολλοί “ειδικοί” για τη συμπλήρωση των δηλώσεων και τον εντοπισμό των ιδιοκτησιών τους. Η τακτική τους είναι κατακριτέα και καθόλα παράνομη. Ειδικοί σε θέματα Εθνικού Κτηματολογίου είναι πρωτίστως οι Τοπογράφοι Μηχανικοί. Είναι οι ίδιοι που θα συντάξουν το υπόβαθρο πάνω στο οποίο θα δομηθεί το Κτηματολόγιο και οι ίδιοι που είναι υπεύθυνοι τόσο για τον εντοπισμό όσο και την τη σωστή αποτύπωση και καταγραφή της ιδιοκτησίας. Όσον αφορά βέβαια σε νομικά ζητήματα και υποθέσεις, τότε η συμβολή δικηγόρου σαφώς και είναι αναγκαία. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί σαν τοπογραφικό διάγραμμα ο απλός γεωγραφικός εντοπισμός της θέσης του ακινήτου, ο οποίος είναι ελλιπής σε ακρίβεια θέσης και εμβαδού. Όταν αναφερόμαστε στη σύνταξη ενός τοπογραφικού διαγράμματος ,όπου αυτό απαιτείται, εννοούμε τη διεκπεραίωση μίας μελέτης πράγμα το οποίο απαιτεί υπευθυνότητα, σοβαρότητα και εξειδικευμένες γνώσεις οι οποίες είναι το κατεξοχήν αντικείμενο του Τοπογράφου Μηχανικού.


Με εκτίμηση

Βασίλης Ι. Δημητρίου
Τοπογράφος Μηχανικός
Msc Διαχείριση Τεχνικών Έργων 
Μπιζανίου 174 - Φιλιππιάδα Τ.Κ.48200
Τηλ:6976112151,2683023408

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου