Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018

Να δοθούν εξηγήσεις γιατί καταρρέουν οι τιμές στο γάλα!


Εισαγωγές πρόβειου γάλακτος από την Ιταλία το 2016 και το 2017  σε δύο γαλακτοβιομηχανίες της Αττικής και της Πελοποννήσου,  αντίστοιχα εντόπισαν έλεγχοι του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, σύμφωνα με απάντηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελου Αποστόλου σε ερώτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Μάξιμου Χαρακόπουλου με θέμα τη μείωση των τιμών του γάλακτος και τις καταγγελίες κτηνοτρόφων για αθρόες εισαγωγές γάλακτος για παραγωγή φέτας.

Ο Υπουργός αποκάλυψε μάλιστα ότι οι δύο (αθροιστικά) ποσότητες 300 τόνοι στην πρώτη περίπτωση και 566 τόνοι στη δεύτερη περίπτωση δηλώθηκαν ως ελληνική πρώτη ύλη! 

Ο Υπουργός υποστήριξε ακόμη ότι από το ισοζύγιο γάλακτος, προκύπτει ότι οι παραγόμενες ποσότητες πρόβειου και γίδινου γάλακτος αντιστοιχούν στα παραχθέντα το 2017 προϊόντα ΠΟΠ, ενώ ως προς τους ελέγχους αυτοί παρουσίασαν μείωση καθώς ανήλθαν σε 188 (25 στην Ήπειρο) , έναντι 263 το 2016 (38 στην Ήπειρο). 
Ως προς το καίριο ζήτημα της μείωσης της τιμής παραγωγού, ο Υπουργός  αναφέρθηκε στην περυσινή γαλακτοκομική περίοδο, αν και από το Φθινόπωρο αυτές διαφοροποιούνται προς τα κάτω και ήδη στην Ελασσόνα γίνεται λόγος για 82 λεπτά το κιλό.
 Ο κ. Χαρακόπουλος εγκάλεσε επίσης την Κυβέρνηση για την καθυστέρηση που παρατηρείται για τη  σύσταση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας, για την οποία «απολογούμενος» ο Υπουργός είπε ότι είναι αρνητικό το γεγονός ότι κατατέθηκαν δύο αντικρουόμενες αιτήσεις για την αναγνώριση διεπαγγελματικής οργάνωσης. 
«Η Κυβέρνηση, τόνισε ο κ. Χαρακόπουλος, αντί να παραθέτει μπαγιάτικα στοιχεία και προθέσεις θα πρέπει να σκύψει στο πρόβλημα και να ενισχύσει την κτηνοτροφία. Γι’ αυτό κρούουμε των κώδωνα του κινδύνου, πριν είναι αργά. 
Ο αρμόδιος υπουργός πρέπει να απαντήσει στο ερώτημα γιατί επί των ημερών του καταρρέει η τιμή παραγωγού στο αιγοπρόβειο γάλα και να κάνει όσα πρέπει. Και ειδικά για τη Διεπαγγελματική, να σταματήσει να κάνει τον Πόντιο Πιλάτο και να προχωρήσει τάχιστα τις διαδικασίες για την πρόταση που πληρεί τις προϋποθέσεις με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία». 


http://www.proinoslogos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου