Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2018

Αναστήλωσης συνέχεια στη Δωδώνη


Αναστήλωση μέρος δεύτερο… Θέμα χρόνου είναι να ξεκινήσουν και πάλι οι εργασίες αναστήλωσης στο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης. Πρόκειται για τη δεύτερη φάση του έργου που έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, στο πλαίσιο των πολιτιστικών διαδρομών.
Η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας Ηπείρου, με έγγραφό της προς την Εφορεία Αρχαιοτήτων, διατυπώνει την θετική της γνώμη για τα σχέδια των τευχών διακήρυξης και τη διαδικασία σύμφωνα με την οποία θα προκηρυχθεί το υποέργο «Μίσθωση ανυψωτικών τροχοφόρων μηχανημάτων».
Πρόκειται για ένα από έργα της πράξης «Συντήρηση, αποκατάσταση, ανάδειξη του θεάτρου και των άλλων μνημείων του Ιερού της Δωδώνης», απαραίτητο για την έναρξη των εργασιών αναστήλωσης στο αρχαίο θέατρο.
Το έργο που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, περιλαμβάνει εργασίες στερέωσης και αποκατάστασης τμήματος του κοίλου, στα τμήματα των κερκίδων 7, 8 και 9 του πρώτου διαζώματος και τις αντίστοιχες κλίμακες ανόδου και τμήματα των κεντρικών κερκίδων του θεάτρου 4, 5 και 6 του δευτέρου διαζώματος, επίσης με τις αντίστοιχες κλίμακες ανόδου.
Ακόμη προβλέπονται εργασίες συντήρησης σε τμήμα του νοτιοδυτικού αναλημματικού τοίχου του θεάτρου. Στο πλαίσιο του υποέργου θα πραγματοποιηθούν αποξηλώσεις – απομακρύνσεις του αρχαίου υλικού, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες συντηρήσεις και στερεώσεις. Θα ακολουθήσουν οι απαιτούμενες συγκολλήσεις και συμπληρώσεις του δομικού υλικού με τεχνητό λίθο, κατά περίπτωση, ή αντικατάσταση των ελλειπόντων δομικών μελών με νέα από φυσικό λίθο.
Θα προηγηθεί ανασκαφική διερεύνηση του υποβάθρου και στη συνέχεια κατάλληλη διαμόρφωση της υπόβασης, ώστε να πραγματοποιηθεί η τελική ανασύνθεση και ανάταξη του αρχαίου υλικού
Επίσης θα γίνουν εργασίες συντήρησης επιφάνειας δομικού υλικού του οπίσθιου τοίχου της δυτικής στοάς, του εξωτερικού περιβόλου του ιερού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου