Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2017

«Πριονίζουν» το μέλλον της ΕΤΑΝΑΜ με… μοδάτη σύμπραξη για τον Αμβρακικό;




Το δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας αποφάσισε στη συνεδρίαση της Δευτέρας ομόφωνα, τη συμμετοχή του Δήμου Πρέβεζας στην «Αναπτυξιακή Σύμπραξη Αξιοποίησης του Αμβρακικού Κόλπου». Τι ακριβώς είναι αυτή η σύμπραξη από τη στιγμή που υπάρχει η Εταιρία Ανάπτυξης Νοτίου Ηπείρου - Αμβρακικού - Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρία Ο.Τ.Α. (ΕΤΑΝΑΜ Α.Ε. Ο.Τ.Α.), στην οποία συμμετέχει ο Δήμος Πρέβεζας και τα μέλη της πασχίζουν με κάθε τρόπο να την κρατήσουν όρθια και να εκμεταλλευτούν νέα χρηματικά εργαλεία; Μήπως μία… μοδάτη όπως χαρακτηρίστηκε σύμπραξη, θα λειτουργήσει ως «πολιορκητικός κριός» για να διαλυθεί η ΕΤΑΝΑΜ, κάτι ασφαλώς που δε θα… λυπήσει ιδιαιτέρως την εξ’ Ιωαννίνων πλευρά της Περιφέρειας Ηπείρου; Απορίες πάντως και απαντήσεις δόθηκαν στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας και τις μεταφέρουμε παρακάτω.

IMG 1721

Αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για πρωτοβουλία του Δήμου Αρταίων. Με ομόφωνη απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων πριν από λίγες ημέρες ενέκρινε το αίτημα για συμμετοχή στην «Αναπτυξιακή Σύμπραξη Αξιοποίησης του Αμβρακικού Κόλπου». Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που έχει αναλάβει ο Δήμος Αρταίων σε συνεργασία με τις αρμόδιες Περιφέρειες και τους Δήμους που «βρέχει» ο Αμβρακικός Κόλπος, καθώς και τους φορείς που δραστηριοποιούνται γύρω από αυτόν, με στόχο την προστασία και ανάδειξη του Κόλπου, μέσω της δημιουργίας ενός νέου χρηματοδοτικού προγράμματος ανάπτυξης για την εν λόγω περιοχή.
«Με συντονισμένες ενέργειες προσπαθούμε από κοινού, είτε για τη δημιουργία ενός σχεδίου Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ, από πόρους του ΕΣΠΑ), είτε ενός αναπτυξιακού προγράμματος με πόρους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ, αντίστοιχο του παλιότερου προγράμματος ΑΝΑΣΑ), έχοντας ως βασικούς στόχους τους ακόλουθους: Την προστασία και την ανάδειξη του μοναδικού θαλάσσιου οικοσυστήματος του Αμβρακικού Κόλπου, την τουριστική προβολή του Κόλπου και την αξιοποίηση των περιοχών πέριξ αυτού, την προώθηση και την τυποποίηση των αλιευμάτων του Αμβρακικού Κόλπου και τη δημιουργία υποδομών (δημόσιων και ιδιωτικών)» ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην εισήγησή του ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης.
Υπενθυμίζεται ότι πάλι με πρωτοβουλία του Δήμου Αρταίων είχε πραγματοποιηθεί το προηγούμενο διάστημα συνάντηση  με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, όπως τους Δήμους όπου χωροθετείται ο Αμβρακικός Κόλπος, τις αντίστοιχες Περιφέρειες, την ΕΤΑΝΑΜ ΑΕ ΟΤΑ, το φορέα διαχείρισης των υγροτόπων Αμβρακικού, τα Επιμελητήρια κ.λ.π..

IMG 1743

Την πρώτη απορία εξέφρασε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Δύναμη Ενότητας και Δημιουργίας Διονύσης Καλλίνικος και ακολούθησε η παρακάτω στιχομυθία:
Καλλίνικος: «Διαβάζοντας με έκπληξη διαπιστώνω ότι την πρόταση την κάνει ο Δήμος Αρταίων. Θα περίμενα να γίνει η πρόταση από το Δήμο μας. Γιατί είναι ανάγκη να γίνει ένας νέος Φορέας και να μη πάμε μέσω ΕΤΑΝΑΜ;»
Χρήστος Μπαϊλης (Δήμαρχος Πρέβεζας): «Δε λέει για Φορέα, λέει για πρόγραμμα».
Καλλίνικος: «Αυτό το πρόγραμμα δε θα μπορούσε να περάσει μέσω της ΕΤΑΝΑΜ;»
Μπαϊλης: «Θέλουμε κάτι σαν το πρόγραμμα ΑΝΑΣΑ. Να ενταχθούν όλοι οι Δήμοι πέριξ του Αμβρακικού. Εμείς λέμε να βγει κάποιο πρόγραμμα ή από το ΕΣΠΑ ή από Δημόσιες Επενδύσεις».
Καλλίνικος: «Ο Δήμος Αρταίων έχει συζητήσει με την ΕΤΑΝΑΜ;»
Μπαϊλης: «Ο σκοπός δεν είναι να δημιουργήσουμε νέο Φορέα»
Βαγγέλης Γιαννουλάτος (Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων): «Είναι της μόδας οι συμπράξεις. Διεκδικούμε καλύτερα. Συμμετέχουμε στη σύμπραξη με διαχειριστική αρχή την ΕΤΑΝΑΜ. Η σύμπραξη θα διεκδικήσει κονδύλια για τον Αμβρακικό».
Μπαϊλης: «Το θέμα είναι και… πολιτικό. Υπάρχει μεγαλύτερη στήριξη».
Τώρα τι εννοούσε ο Δήμαρχος Πρέβεζας με την ατάκα «στήριξη» θα το μάθουμε στο μέλλον…



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου