Σάββατο 16 Απριλίου 2016

Νέα αρχαιολογικά ευρήματα στο Γοργόμυλο Πρέβεζας. Αποφασίστηκε η αποδόμησή τους για να μη καθυστερήσει η Ιονία Οδός

Νέα αρχαιολογικά ευρήματα στο Γοργόμυλο Πρέβεζας - Αποφασίστηκε η αποδόμησή τους για να μη καθυστερήσει η Ιονία Οδός

Καταγραφή νέων αρχαιολογικών ευρημάτων έγινε στην περιοχή του κόμβου Γοργομύλου (Δήμος Ζηρού), κατά τη διάρκεια εργασιών της Ιονίας Οδού. Έπειτα από την ομόφωνη γνώμη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, στο πλαίσιο και της γενικότερης πολιτικής για τη μη καθυστέρηση των μεγάλων έργων, αποφάσισε την  αποδόμηση των αρχαίων καταλοίπων που αποκαλύφθηκαν στο Γοργόμυλο, δεδομένης της αποσπασματικής κατάστασης διατήρησής τους και του ότι τα οικοδομικά κατάλοιπα έχουν διερευνηθεί ανασκαφικά και έχουν τεκμηριωθεί σχεδιαστικά και φωτογραφικά.

Η έγκριση δόθηκε από το Υπουργείο σύμφωνα με τους ακόλουθους όρους:

1. Οι εργασίες αποδόμησης των αρχαίων καταλοίπων να πραγματοποιηθούν με εργατικά χέρια και ανασκαφικό τρόπο και όχι με μηχανικά μέσα και η δαπάνη τους να καλυφθεί από τις πιστώσεις του έργου. Σε περίπτωση που κατά την αποδόμηση των αρχαιοτήτων προκύψουν αρχιτεκτονικά μέλη και κινητά ευρήματα, να μεταφερθούν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης, με δαπάνη του αναδόχου του έργου. Σε περίπτωση που κατά την αποδόμηση εντοπισθούν νέες αρχαιότητες, οι εργασίες να διακοπούν και να ακολουθήσει ανασκαφική έρευνα, από τα αποτελέσματα της οποίας θα εξαρτηθεί η περαιτέρω πορεία του έργου.
2. Όλες οι ανωτέρω εργασίες να γίνουν υπό την άμεση και συνεχή επίβλεψη της ΕΦΑ Πρέβεζας η οποία θα ενημερώνει σε τακτική βάση τη Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου