Τρίτη 19 Απριλίου 2016

Πέθανε ο Γεράσιμος Αρσένης


Πέθανε το μεσημέρι, σε ηλικία 85 ετών, ο πρώην υπουργός Οικονομίας Γεράσιμος Αρσένης, στο ιδιωτικό νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν τον τελευταίο μήνα.

Ο Γεράσιμος Αρσένης γεννήθηκε στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς το 1931. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του στα Οικονομικά με υποτροφία στο MIT των ΗΠΑ. Εργάστηκε σαν οικονομολόγος στον ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη και στη Γενεύη και ως Διευθυντής Οικονομικών Μελετών του Κέντρου Ανάπτυξης του ΟΟΣΑ στο Παρίσι.
Το 1981 ήρθε στην Ελλάδα, ανέλαβε την υλοποίηση του οικονομικού προγράμματος της πρώτης κυβέρνησης Παπανδρέου και την κατάρτιση του προγράμματος της πρώτης τετραετίας του ΠΑΣΟΚ.
Αρχικά τοποθετήθηκε διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ενώ στην κυβέρνηση μπήκε τον Ιούλιο του 1982. Διετέλεσε υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών και Εμπορικής Ναυτιλίας. Όταν ανέλαβε το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας το 1982, διατήρησε και τη θέση του διοικητή της ΤτΕ, γεγονός που του έδωσε το προσωνύμιο «τσάρος της οικονομίας».
Το 1985 παραιτήθηκε από υπουργός διαφωνώντας με τον Ανδρέα Παπανδρέου σε θέματα οικονομικής πολιτικής και υπουργός Εθνικής Οικονομίας ανέλαβε ο Κώστας Σημίτης. Τον Μάρτιο του 1986 διαγράφηκε από το ΠΑΣΟΚ και ίδρυσε το Ελληνικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (ΕΣΚ) το οποίο απέτυχε εκλογικά. Στο ΠΑΣΟΚ επέστρεψε το 1989.
Στιγμιότυπο από την παρουσίαση του βιβλίου του «Γιατί δεν έκατσα καλά».
<p>Στιγμιότυπο από την παρουσίαση του βιβλίου του «Γιατί δεν έκατσα καλά».</p>
Το 1993 με την επιστροφή του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία ανέλαβε υπουργός Εθνικής Άμυνας. Με την αποχώρηση του Ανδρέα Παπανδρέου από την πολιτική, διεκδίκησε την ηγεσία του κόμματος τον Ιανουάριο του 1996, την οποία έχασε από τον Κώστα Σημίτη, στην κυβέρνηση του οποίου διετέλεσε υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. 

Εξελέγη βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην εκλογική περιφέρεια Α' Αθήνας το 1985 και επανεξελέγη τον Απρίλιο του 1990, τον Οκτώβριο του 1993, τον Σεπτέμβριο του 1996 και τον Απρίλιο του 2000. Τον Σεπτέμβριο του 2006 κατέλαβε την βουλευτική έδρα του Κώστα Σκανδαλίδη ως πρώτος επιλαχών του ψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ στην Α' εκλογική περιφέρεια Αθηνών μετά την παραίτηση του.
Τον Δεκέμβριο του 2015, είχε παρουσιάσει το βιβλίο του, με τίτλο «Γιατί δεν έκατσα καλά» και αναφερόμενος, τότε, στη «γενιά των καταλήψεων» της περιόδου 1998-1999, όταν ήταν ο ίδιος υπουργός Παιδείας, είχε πει: «Θα ήθελα με αυτά τα παιδιά να αναλογιστούμε, αν χρόνια πριν είχαμε εκβάλει τη φοβία του καινούριου, είχαμε προχωρήσει σε αλλαγές σε πολλούς τομείς, πόσο διαφορετική θα ήταν σήμερα η κατάσταση σε αυτόν τον τόπο».
O Γεράσιμος Αρσένης ήταν παντρεμένος με τη Λούκα Κατσέλη, πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας και πρώην υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και είχε τέσσερα παιδιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου