Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2016

Αφιέρωμα των τουρκικών ΜΜΕ στον τελευταίο Τουρκοπρεβεζάνο Σελάμι Ατάρ, που έφυγε πρόσφατα, σε ηλικία 97 ετών

Αφιέρωμα των τουρκικών ΜΜΕ σε έναν Τουρκοπρεβεζάνο…

Το πρακτορείο ειδήσεων Doğan News Agency και η αγγλόφωνη έκδοση της Hurriyet, δύο εκ των μεγαλύτερων ΜΜΕ της Τουρκίας, φιλοξενούν ένα αφιέρωμα σε έναν Τουρκοπρεβεζάνο, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 97 ετών. Η μαρτυρία της κόρης του και οι ιστορικές λεπτομέρειες μας θυμίζουν μία διαφορετική Πρέβεζα, των πολλών εθνοτήτων, των διαφορετικών θρησκειών και πολιτισμών.



Στο αφιέρωμα αναφέρεται:

«Ο Σελάμι Ατάρ, ένα από τα τελευταία μέλη της κοινότητας των προσφύγων από την Ελλάδα στην Τουρκία, στο πλαίσιο της ανταλλαγής πληθυσμών μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, πέθανε στα 97 του χρόνια. Θάφτηκε με ένα κλαδί ελιάς και χώμα από τη γενέτειρά του, την Πρέβεζα.
Ήταν πέντε ετών όταν ήρθε στην Τουρκία από την Πρέβεζα, μαζί με την οικογένειά του, κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής πληθυσμών.
Πέθανε σε ένα νοσοκομείο στο Gemlik της Προύσας, την Πρωτοχρονιά του 2016.
Η κόρη του Ατάρ, Nurdan Atar Okumu, είπε ότι ο θείος του πατέρα της ήταν στην Πρέβεζα Δήμαρχος πριν την ανταλλαγή πληθυσμών.
«Ο πατέρας μου είχε μία πολύ πλούσια οικογένεια. Άφησαν τα πάντα πίσω και ήρθαν στο Gemlik με πλοίο. Την περασμένη χρονιά, ορισμένοι κάτοικοι του Gemlik επισκέφτηκαν την Πρέβεζα και έφεραν πίσω λίγο χώμα και ένα κλαδί ελιάς για τον πατέρα μου. Ήταν πολύ χαρούμενος όταν συνέβη αυτό και γι’ αυτό τον θάψαμε και με αυτά τα αντικείμενα», δήλωσε η κόρη του Ατάρ.
Το Ινστιτούτο Κοινωνικής Ασφάλειας έδωσε ένα μετάλλιο στον Ατάρ τον Μάιο του 2015 επειδή ήταν ο μεγαλύτερος εν ζωή, από εκείνους που είχαν ζήσει την ανταλλαγή πληθυσμών.
Ο Σελάμι Aτάρ έγινε πατέρας τεσσάρων παιδιών και δούλεψε ως μαραγκός στο Gemlik. Δεν κατάφερε να επισκεφθεί ποτέ ξανά την Πρέβεζα…»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου