Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015

Συνταγές από τον Ηπειρώτη chef Τάσο Τόλη : Χριστουγεννιάτικο γλυκό


Υλικά για 8 άτομα
2½ φλιτζ. τσαγιού αλεύρι
Άρωμα βανίλιας
3 κουτ. κοφτά μπέικιν πάουντερ
1 κουτ. κοφτό σόδα
¾ φλιτζ. τσαγιού σταφίδες μαύρες
¾ φλιτζ. τσαγιού σταφίδες ξανθές
½ φλιτζ. τσαγιού ψιλοκομμένο γλυκό του κουταλιού πορτοκαλι
1 φλιτζ. τσαγιού με βούτυρο
¾ φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη καστανή
5 αυγά
¾ φλιτζ. τσαγιού καρυδόψιχα (χοντροκομμένη)
Ξύσμα 1 λεμονιού @ 1 πορτοκάλι
½ φλιτζ. τσαγιού γάλα
½ φλιτζ. τσαγιού κονιάκ ή μαύρο ρούμι
Ζάχαρη άχνη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε με τη βανίλια, το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα. Βάζουμε τις σταφίδες σε μπολάκι και τις μουλιάζουμε σε λίγο από το ποτό που θα χρησιμοποιήσουμε.

Βάζουμε στο μπολ του μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη και αφήνουμε να χτυπηθούν στη δυνατή ταχύτητα για 5 λεπτά περίπου, μέχρι να διαλυθεί καλά η ζάχαρη και να αφρατέψει το μίγμα.
Στη συνέχεια ρίχνουμε τα αυγά ένα-ένα και μετά τα χτυπάμε όλα μαζί για να ενωθούν με το βούτυρο και τη ζάχαρη. Χαμηλώνουμε την ένταση του μίξερ και προσθέτουμε σιγά-σιγά το αλεύρι και εναλλάξ το γάλα και το κονιάκ.
Τέλος, προσθέτουμε την καρυδόψιχα, την αμυγδαλόψιχα, το ξύσμα ,τις σταφίδες στραγγισμένες και το ψιλοκομμένο γλυκό κουταλιού πορτοκάλι. Τα χτυπάμε για λίγο όλα μαζί στην αργή ταχύτητα, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
Αδειάζουμε το μίγμα σε μακρόστενη φόρμα αλειμμένη καλά με με βούτυρο και αλευρωμένη. Ψήνουμε το κέικ σε προ θερμασμένο φούρνο για 50-60’ περίπου στους 175 βαθμούς κελσίου.
Βγάζουμε το κέικ από τον φούρνο, το αφήνουμε να μισοκρυώσει, το ξεφορμάρουμε σε μια πιατέλα και το πασπαλίζουμε με άφθονη ζάχαρη άχνη. Γαρνίρουμε εάν θέλουμε με γλυκό κουταλιού ή  με διάφορα χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά.









Τάσος Τόλης
Επίτιμος Πρόεδρος Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος









romiazirou.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου