Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015

Παλαιόκαστρο, στο Δεσποτικό Ζίτσας... Η άγνωστη κοιτίδα των Μολοσσών

despotiko palaiok2

Το Δεσποτικό, ένα από τα χωριά του Δήμου Ζίτσας, είναι η πατρίδα του Διδάσκαλου του Γένους Γεωργίου Σουγδουρή και του Εθνικού Ευεργέτη και ιδρυτή του Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωάννη Δομπόλη.
Σε απόσταση δύο μόλις χιλιομέτρων βρίσκεται το Παλιόκαστρο... Εκεί όπου ο μεγάλος ιστορικός Nikolas Hammond την πρώτη κοιτίδα των Μολοσσών-το αρχαίο Ίλιον.
Ο Άγγλος Καθηγητής Πανεπιστημίου N. Hammond υποστηρίζει ότι τα υπάρχοντα τείχη στο Παλιόκαστρο δυτικά του χωριού, ανήκουν στην αρχαία πόλη Ίλιον που ίδρυσε ο γιος του Πρίαμου Έλενος σε ανάμνηση τη καμένης από τους Αχαιούς Τροίας.

despotiko palaiok1

Ο ίδιος εντυπωσιάστηκε από την τοποθεσία του Παλαιόκαστρου, που είναι χτισμένο σε υψόμετρο 750 μ., γιατί από το σημείο αυτό μπορεί κάποιος να ελέγξει το πέρασμα από την κοιλάδα του Καλαμά προς την κοιλάδα του Δρίνου και δεσπόζει μιας θαυμάσιας θέας σχετικά με τις οχυρές τοποθεσίες των περιοχών του Τσαμαντά.
Τέλος ο N. Hammond δημοσιεύει και φωτογραφία του τείχους του Ιλίου που το χτίσιμό του τοποθετεί ανάμεσα στα έτη 290-272 π.χ. Ίσως η αρχαιολογική σκαπάνη στο μέλλον-κατά το παράδειγμα της καμένης Τροίας που βρέθηκε κάτω από άλλες νεώτερες πόλεις θαμμένη-φέρει στο φως συγκλονιστικές αποκαλύψεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου