Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

Ενδιαφέρουσα η ημερίδα με θέμα την ανάπτυξη μορφών θεματικού τουρισμού στα Εθνικά Πάρκα της Ηπείρου, που διοργανώθηκε στην Πρέβεζα

Ενδιαφέρουσα Ημερίδα με θέμα την ανάπτυξη μορφών θεματικού τουρισμού στα Εθνικά Πάρκα της Ηπείρου

Τις δυνατότητες που διαθέτει η ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου για την ανάπτυξη μορφών θεματικού τουρισμού στα Εθνικά Πάρκα της Ηπείρου ανέδειξαν οι ομιλητές στην Ημερίδα που διοργάνωσε το πρωί της Τρίτης στην Πρέβεζα ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού.

IMG 9629

Μέσα από τις εισηγήσεις επισημάνθηκε πως η συνεργασία, η συναίνεση και η συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών αποτελούν σημαντικά κομμάτια μια τέτοιας προσπάθειας, ενώ δόθηκε έμφαση στο γεγονός πως η ανάπτυξη τέτοιων μορφών τουρισμού αναμφίβολα μπορούν να συμβάλλουν στην προστασία των οικοσυστημάτων.

IMG 9633

«Είναι πλέον γνωστό ότι ένας καλά οργανωμένος θεματικός τουρισμός συμβάλλει στην προστασία της φύσης κι αυτό το κάνει μέσα από μηχανισμούς απλούς, όπως να κινήσει το ενδιαφέρον των τοπικών κοινωνιών, να κάνει τις τοπικές κοινωνίες να συμμετάσχουν, να συνειδητοποιήσουν ότι αυτό που έχουν δίπλα τους στην καθημερινότητά τους είναι ιδιαίτερα σημαντικό, αφού κάποιοι έρχονται από μακριά για να το χαρούν, ενώ και τα οφέλη μένοντας στις τοπικές κοινωνίες βελτιώνουν τις σχέσεις των πολιτών με το περιβάλλον και τη φύση» τόνισε ο Πρόεδρος του Φορέα κ. Κωνσταντίνος Κουστικόπουλος σημειώνοντας πως η Ήπειρος έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και προσφέρεται για τέτοιου είδους δράσεις ανάπτυξης θεματικού τουρισμού.
Ο Πρόεδρος του Φορέα χαρακτήρισε υπέροχη την ιδέα της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων που προχωρά η Π.Ε. Πρέβεζας, η οποία όπως είπε μπορεί εύκολα να ζευγαρώσει με την ενοποίηση των προστατευόμενων περιοχών προσφέροντας έτσι πολλαπλές δυνατότητες στους επισκέπτες αλλά κυρίως συμβάλλοντας σε μια συνολική προβολή της Ηπείρου και βελτιώνοντας την ελκυστικότητα της περιοχής.

IMG 9564

«Στόχος λοιπόν συνολικά της ημερίδας, ήταν και η γενική οργάνωση μιας τέτοιας πρωτοβουλίας αλλά και να συζητήσουμε για εμπειρίες από το παρελθόν, για να κάνουμε μια πρώτη προσπάθεια διάγνωσης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που έχουμε σε κάθε μία από τις περιοχές ώστε να περάσουμε σε μια φάση ανάπτυξης μέσα από επιλεγμένες και καλά δομημένες δράσεις» τόνισε ο κ. Κουτσικόπουλος, ενώ όσον αφορά το κόστος των συγκεκριμένων δράσεων εξήγησε πως η ιδέα που κρύβεται πίσω από αυτή την πρωτοβουλία είναι να γίνουν πράγματα που δεν ζητούν απαραίτητα μεγάλες επενδύσεις.
«Προσπαθούμε δηλαδή να κάνουμε υπεραξίες μέσα από αυτά που ήδη έχουμε στα χέρια μας. Σε μια εποχή που η πληροφόρηση είναι καθοριστικός παράγοντας για το μέλλον των πολιτών και των κοινωνιών, το να βοηθήσουμε στην οργάνωση, το να δημιουργήσουμε δομές σε μια άλλη κλίμακα από την πολύ τοπική, το να ενσωματώσουμε διάφορες δραστηριότητες σε ένα συνολικό πλαίσιο, σε κάθε περίπτωση είναι κέρδος για όλους. Όλοι μας μπορούμε να προβληθούμε μέσα από την προβολή κάποιου άλλου και αυτό είναι το επόμενο βήμα για μια κοινωνία που θέλει να περάσει σε μια πιο αποδοτική λειτουργία. Ο στόχος λοιπόν είναι να βελτιώσουμε τις επιδόσεις και την απόδοσή μας χωρίς υποχρεωτικά να ξεκινάμε μεγάλα πράγματα από την αρχή» κατέληξε ο Πρόεδρος του Φορέα, υπογραμμίζοντας πως η ενοποίηση, οι συνέργειες και ο συντονισμός όλων των φορέων και οργανώσεων αποτελούν προτεραιότητες για να περάσουμε στην επόμενη ημέρα.

IMG 9579

Κατά τη διάρκεια της Ημερίδας οι εισηγητές έδωσαν βαρύτητα στην περιγραφή των παραγόντων που συνθέτουν το πολύπλοκο και συνεχώς εξελισσόμενο φαινόμενο του εναλλακτικού τουρισμού δίνοντας ιδιαίτερη βάση στη σχέση ανθρώπου - φύσης, ενώ αναδείχθηκαν οι μορφές του τουρισμού που σχετίζονται με τη φύση, καθώς και η σημασία των προστατευόμενων περιοχών.
Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η τοποθέτηση του αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Πρέβεζας κ. Στράτου Ιωάννου ο οποίος μίλησε για το καινοτόμο πρόγραμμα των "Πολιτιστικών Διαδρομών στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου" και για άλλα καινοτόμα σχέδια που προετοιμάζονται.

IMG 9609

Αμέσως μετά η ενώ η καθηγήτρια ΣΕΦΑΑ στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης κα Ουρανία Ματσούκα μίλησε για «τις αθλητικές δραστηριότητες σε προστατευόμενες περιοχές» και στη συνέχεια η Ναταλί Δολόγου βιολόγος του Κέντρου Διεπιστημονικής έρευνας του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου μίλησε για τον "Ρόλο του τουρισμού στην ολοκληρωμένη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών". Το θέμα|Citizen Scince αναπτύχθηκε από την βιολόγο Sarah Faulewtter και ο πρώτος κύκλος των εισηγητών έκλεισε με την εισήγηση του Αναπληρωτή Καθηγητή ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας Αριστείδη Μερτζάνη ο οποίος θα ανέπτυξε το θέμα «Μονοπάτια σε Εθνικά Πάρκα»

IMG 9614

Στο δεύτερο μέρος της ημερίδας ο Πατέρας Αγαθάγγελος παρουσίασε τη δράση του «Κέντρου Υγροτόπων Ροδιάς -μια προσπάθεια οικοτουρισμού στον Αμβρακικό».

IMG 9624
Αμέσως μετά τα συμπεράσματα , τις τοποθετήσεις του κοινού, τις παρεμβάσεις και τις προτάσεις η ημερίδα έκλεισε με τον Κωνσταντίνο Κουτσικόπουλο Καθηγητή Πανεπιστημίου Πατρών και Πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού.


www.atpreveza.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου