Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015

Μεθυσμένη κυβέρνηση... Αύξηση της φορολόγησης για τις μικροζυθοποιίες


12112388_10207623184241407_3734658427125004326_n.jpg


Αύξηση της φορολόγησης για τις μικροζυθοποιίες προβλέπει το νέο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το άρθρο του Τάσου Τέλλογλου στο protagon "Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι εξισώνει φορολογικά αυτές τις εταιρίες με τις μεγάλες ζυθοποιίες γιατί προβλέπεται από την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ". Μόνο που αυτό που ισχύει για τον ΟΟΣΑ είναι ακριβώς το αντίθετο, καθώς το θέμα στην εργαλειοθήκη του ΟΑΣΑ ήταν η κλιμακωτή φορολόγηση, για τις μικρότερες μονάδες (που δεν παράγουν περισσότερα από 200.000 εκατόλιτρα μπύρας ετησίως,) και όχι η εξίσωση της φορολόγησης με τις μεγάλες...

[...] Ο ΟΟΣΑ συ­στήνει την κλιμακωτή φορο­λόγηση των επιχειρήσεων μπύ­ρας, μέσω του ΕΦΚ. Κατά τον ΟΟΣΑ το υπάρχον καθεστώς δεν δίνει κίνητρα στις μικρότερες ζυθοποιίες να ανα­πτυχθούν περισσότερα και γι' αυτό θα πρέπει να δημιουργη­θούν περισσότερες κλίμακες. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η μείωση του Ειδικού Φόρου Κα­τανάλωσης η οποία υπο­νοείται στην μελέτη του Οργα­νισμού, πρέπει να είναι μεγα­λύτερη όσο μικρότερο είναι το μέγεθος μιας εταιρείας.

2015-10-31_4.53.14.png




[...] Εδώ αξίζει να αναφερθεί ότι ο μειωμένος συντελεστής για τις μικρές ζυθοποιίες προβλέπεται από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία η οποία με την κίνηση της αυτή ήθελε να τονώσει την τοπική και την μικρή παραγωγή καθώς στην Ευρώπη - και κατ' επέκταση στην Ελλάδα - όπου παρατηρούνται μονοπωλιακά ή ολιγοπωλιακά φαινόμενα. Στην Ευρώπη πάνω από 8 στις 10 μπύρες που πωλούνται είναι πολυεθνικών ενώ στην Ελλάδα τα σήματα που διαχειρίζονται πολυεθνικές ξεπερνούν το 86%. Πρόκειται κυρίως για τους ομίλους Heineken και Carlsberg με την τελευταία να προσθέτει πρόσφατα στο χαρτοφυλάκιο της πέρα από την Μύθος και την ΦΙΞ. Αντίθετα η ποιοτική ελληνική μικροζυθοποιία η οποία πλήττεται από την εφαρμογή του νόμου περιορίζεται στο 0,35% της αγοράς.

Το news247 επικοινώνησε με τον κ. Δημήτρη Πολιτόπουλο, τον ομογενή χημικό μηχανικό από τις ΗΠΑ που ήρθε να επενδύσει στην Ελλάδα δημιουργώντας μέσα από αντίξοες συνθήκες την μπύρα «Βεργίνα». Χαρακτήρισε το συγκεκριμένο άρθρο ταφόπλακα για την ελληνική ζυθοποιία διευκρινίζοντας ότι από την κίνηση αυτή πλήττεται μόνο η μικρή ελληνική παραγωγή αφήνοντας εκτός τις πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στην χώρα μας. «Στόχος είναι να συγκεντρώσουν 3 εκατ. ευρώ από μικρούς Έλληνες παραγωγούς χωρίς να ενοχλήσει τους μεγάλους διεθνείς παίκτες. Κατανοώ ότι στις ημέρες μας ακόμη και αυτά τα 3 εκατομμύρια είναι σημαντικά για την ελληνική οικονομία και ότι θα πρέπει να συνεισφέρουμε όλοι στο μέτρο του δυνατού. Προτείνω λοιπόν αυτός ο φόρος να μοιραστεί στο σύνολο της ζυθοποιίας και όχι μόνο στο 14% που αφορά τις ελληνόκτητες ζυθοποιίες». Σύμφωνα με τον κ. Πολιτόπουλο από το συγκεκριμένο άρθρο, το οποίο όπως αναφέρει δεν υπήρχε ούτε στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ ούτε ως πρόταση των δανειστών πλήττει κυρίως τους δύο «μεγάλους μικρούς» της ελληνικής ζυθοποιίας, δηλαδή την Βεργίνα και την ΕΖΑ στην Αταλάντη.

Ακόμη πιο επιθετικός ο Αλέξανδρος Κουρής που μαζί με την Μάγια Τσόκλη δημιουργήσαν την πολυβραβευμένη μπύρα «Νήσος» στην Τήνο. Αναφέρει στο news247 ότι το άρθρο είναι κομμένο και ραμμένο στα συμφέροντα των πολυεθνικών και στόχο έχει να καταστήσει την ελληνική ζυθοποιία τουλάχιστον λιγότερο ανταγωνιστική αν όχι να την εξαφανίσει.
Παραθέτουμε απόσπασμα από την σκληρή ανακοίνωση της «Νήσος»:

2015-10-31_5.25.45.png

Ουσιαστικά, η κυβέρνηση πήρε την εργαλειοθήκη του ΟΑΣΑ για κλιμακωτή φορολόγηση, αλλά την εφάρμοσε με αύξηση της φορολόγησης προς τα επάνω, ανά κλίμακα! #μεταρρυθμίσεις
Μας δίνει οδηγίες και κίνητρα η κακιά Ευρώπη πώς να αναπτύξουμε την τοπική μας παραγωγή αλλά η κυβέρνηση που υπηρετεί τον λαό έναντι των «μεγάλων συμφερόντων» αποφασίζει να φορολογήσει τον λαό έναντι των «μεγάλων συμφερόντων», όπως ακριβώς έπραξε και με τον ΦΠΑ στην παιδεία.

Δεν είναι ότι έχουν πέσει στα τέσσερα. Είναι ότι δεν ξέρουν πού πάνε τα τέσσερα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου