Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015

Δε με ξέρεις, δε σε ξέρω. Χωριστές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας των αγροτοκτηνοτρόφων. Τη Δευτέρα 9 Νοέμβρη στη Γέφυρα Καλογήρου, η "Πανηπειρωτική Επιτροπή». Σε Άρτα, Πρέβεζα, Γιάννενα και Ηγουμενίτσα στις 12 Νοέμβρη οι Αγροτικοί Σύλλογοι


Η ΟΑΣΝΑ θα συμμετέχει ενεργά στην πανελλαδική απεργία των εργατών στις 12 Νοεμβρίου ενώ ανοιχτή πρόσκληση μαζικής συμμετοχής απηύθυνε χθες, Παρασκευή 6 Νοεμβρίου, το μεσημέρι ο πρόεδρος Ευάγγελος Μπέτσας και για την σύσκεψη που θα γίνει στις 22 Νοεμβρίου με τις Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Άρτας Πρέβεζας, τον Αγροτικό Σύλλογο Ζίτσας και την Επιτροπή Αγώνα Θεσπρωτίας στο Εργατικό Κέντρο, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι δεν συμμετέχει στην κινητοποίηση της Δευτέρας στην Γέφυρα Καλογήρου, διαχωρίζοντας και την θέση της ΟΑΣΝΑ «από εκείνη όσων υπερασπίζονται την Κοινή Αγροτική Πολιτική».
Αναλυτικότερα ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Άρτας και ο γραμματέας Δημήτρης Ξυλογιάννης, παραχώρησαν συνέντευξη τύπου στο χώρο του ΕΚΑ προς τα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης, καταδικάζοντας αρχικά τις παράνομες απολύσεις στην Αρχαιολογία της Άρτας και καλώντας στο χθεσινοβραδινό συλλαλητήριο που επρόκειτο να γίνει στην πλατεία Κιλκίς, ενώ παράλληλα καταδίκασαν «την σκληρότητα των μέτρων που επιβάλλει η σημερινή κυβέρνησης σε συνεργασία με την ΕΕ και τα οποία στοχεύουν στο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίος αγροτιάς».


OASNA 2015 NOEMBRIOS XILOGIANNHS MPETSAS















Ο κ. Μπέτσας καλώντας σε ανοιχτή σύσκεψη την Κυριακή 22 Νοεμβρίου για απόφαση κινητοποιήσεων με τη συμμετοχή και άλλων Ομοσπονδιών της Ηπείρου, τόνισε: «Η ΟΑΣΝΑ θα συμμετέχει ενεργά στις 12 Νοέμβρη στην Πανελλαδική απεργία εργατών ενάντια στα βάρβαρα μέτρα που επιβάλουν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ και που ψηφίσαν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, Ποτάμι. Θέλουμε να καταγγείλουμε επίσης τις αδικαιολόγητες και εκδικητικές απολύσεις που έγιναν σε εργαζόμενους της Αρχαιολογίας, στελέχη του συνδικαλιστικού κινήματος, διότι αυτή είναι η συνταγή της κυβέρνησης να κάνει διώξεις σε αυτούς που σηκώνουν κεφάλι και βγαίνουν μπροστά προσανατολισμένα, παλεύοντας για το δίκιο του λαού. Εμείς ως ΟΑΣΝΑ ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα της πανελλαδικής σύσκεψης των Μπλόκων που έγινε στη Λάρισα στις 18 Οκτώβρη όπου πάρθηκαν αποφάσεις με μεγάλη συμμετοχή από 250 εκπροσώπους αγροτικών συλλόγων, ομοσπονδίες, κτηνοτροφικούς συλλόγους και αλιείς απ' όλη τη χώρα, βγήκε και ψήφισμα για κλιμάκωση των αγώνων και σε αυτή την κατεύθυνση η ΟΑΣΝΑ στις 22 του μήνα ημέρα Κυριακή καλούμε στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Άρτας σε Πανηπειρωτική Σύσκεψη με τη διοργάνωση Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Άρτας, Πρέβεζας, Αγροτικό Σύλλογο Ζίτσας και Επιτροπή Αγώνα Κτηνοτρόφων Θεσπρωτίας. Καλούμε την μικρομεσαία αγροτιά να πάρει μέρος, ώστε συντονισμένα να προβούμε σε κινητοποιήσεις που θα μας βγάλουν από αυτά τα αδιέξοδα που βιώνουμε σήμερα».

Αποπροσανατολίζουν με ψευτοκινητοποιήσεις
Ο κ. Μπέτσας από την εισήγησή του ακόμη θέλησε να διαχωρίσει τη θέση της ΟΑΣΝΑ από τις επικείμενες κινητοποιήσεις που έχουν ανακοινωθεί σε επίπεδο Ηπείρου για την προσεχή Δευτέρα στην Γέφυρα Καλογήρου, λέγοντας σχετικά: «Είναι αποπροσανατολιστικές και επικίνδυνες αυτές οι ενέργειες που γίνονται από πρώην στελέχη αγροτικών συνεταιρισμών και ενώσεων, από αυτούς που έβαλαν πλάτη στο ξεπούλημα της ΔΩΔΩΝΗΣ που συνδιαλέγονταν με υπουργούς με βουλευτές με νομάρχες και δημάρχους, που κι αυτές τις ημέρες τάχα ότι παλεύουν για το καλό της αγροτιάς αποπροσανατολίζουν το ταξικό κίνημα, προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν τους αγρότες και τους παραγωγούς και λένε ότι θα κάνουν συλλαλητήρια, μετά ότι θα πάνε να συζητήσουμε την κυβερνητική εκπρόσωπο και τον υπουργό και δεν λένε τίποτα για αγώνες. Είναι οι λαγοί του κινήματος. Αυτοί που πραγματικά όταν βγαίνουν οι αγρότες στο δρόμο με ταξική κατεύθυνση προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν το κίνημα. Η φτωχομεσαία αγροτιά θα πρέπει να τους γυρίσει την πλάτη. Η ΟΑΣΝΑ πιστή στο σχέδιο του προγράμματος των μπλόκων που έγινε στη Λάρισα δεν θα συμμετέχει σε τέτοιες ψευτοκινητοποιήσεις που θα αποπροσανατολίσουν τον κόσμο. Δεν θα πάμε παρέα με αυτούς που έχουν ως ευαγγέλιο την Κοινή Αγροτική Πολιτική και την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Είμαστε στην απέναντι όχθη! 
«Με τους μεγαλοαγρότες δεν έχουμε τίποτε κοινό», τόνισε ο κ. Μπέτσας όταν ρωτήθηκε αν τη δεδομένη στιγμή τα προβλήματα των κτηνοτρόφων και των αγροτών είναι ή όχι κοινά, όπως και η εκπροσώπηση μέσω της ΟΑΣΝΑ αν αφορά ή όχι όλους τους αγρότες του νομού.
Η απάντηση του κ. Μπέτσα ήταν πως «με τους μικρομεσαίους αγρότες δεν έχουμε να χωρίσουμε κάτι. Και για αυτό παλεύουμε να σωθεί αυτή η αγροτική τάξη. Με τους μεγαλοαγρότες, με αυτούς που έχουν τεράστια εισοδήματα που παίρνουν τεράστιες επιδοτήσεις. Που τους έχουν χαριστεί από το κράτος μέχρι και εκτάσεις στάμπα, όπως έχουν χαριστεί και στο νομό μας για να επενδύσουν και να λάβουν επιδοτήσεις, εμείς δεν έχουμε τίποτε με αυτούς είμαστε σε τελείως διαφορετική όχθη. Εμείς παλεύουμε να βγάλουν από το μυαλό τους οι μικρομεσαίοι αγρότες ότι η ΕΕ είναι καλή κι ότι κάποια λάθη έγιναν και θα διορθωθούν αυτά τα λάθη, θα ξεπεραστεί η κρίση και θα έρθει πάλι η ανάκαμψη. Εμείς λέμε και το έχουμε ξαναπεί, ότι όσο είμαστε μέσα στην ΕΕ κι όσο έχουμε ως ευαγγέλιο την ΚΑΠ, που ξεκλήρισε τόσες χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφους, δεν θα υπάρξει ανάκαμψη. Με αυτούς όλους εμείς δεν έχουμε τίποτε εμείς κοινό! Είναι αντίπαλοί μας. Αυτοί υπέγραψαν συμφωνίες. Η ΠΑΣΕΓΕΣ υπέγραψε την απόφαση αποδέσμευσης των χυμοποιήσιμων πορτοκαλιών από την επιδότηση. Εγκαταλείφθηκε η καλλιέργεια αυτή για το νομό της Άρτας... κι αυτοί τώρα θα πάνε να φτιάξουν μπλόκα; Εμείς πώς πρέπει να τους δούμε αυτούς τώρα με καλό μάτι ή με κακό μάτι; Κατά τη γνώμη μας κι έχουμε πάρει κι απόφαση, εμείς θα είμαστε απέναντι από αυτούς. Από αυτούς που έβαλαν πλάτη να ξεκληριστεί η μικρομεσαία αγροτιά γιατί θέλουν να φτιάξουν μεγαλογαιοκτήμονες και μεγαλοκτηνοτρόφους στην Ελλάδα γενικά και στην Άρτα πιο ειδικά. Δεν έχουμε καμία δουλειά εμείς με αυτούς! Με αυτούς που έγραφαν στα πανό τους η ΔΩΔΩΝΗ δεν πουλιέται κι από κάτω διαπραγματεύονταν πόσο θα πουληθεί, δεν έχουμε καμία σχέση. Με αυτούς που εργάζονται νυχθημερόν και τραβάνε το ζόρι, βλέπουν τη σοδιά τους απούλητη και παλεύουν όπως οι ακτινιδοπαραγωγοί αυτές τις ημέρες, με αυτούς θέλουμε να είμαστε. Με εκείνους που συνδιαλέγονται συζητούν με υπουργούς, πρωθυπουργούς και κυβερνητικούς εκπροσώπους, δεν έχουμε να πούμε τίποτε!». Ο ίδιος σε άλλο σημείο μάλιστα των αναφορών του σχετικά με τον διαχωρισμό μεγαλοαγροτών και μικρομεσαίων τόνισε ότι η θέση της Ομοσπονδίας είναι το αφορολόγητο στα 30.000 ευρώ κι από κει και πέρα αν κάποιος έχει εισόδημα 200.000 ευρώ για τα υπόλοιπα 170.000 ευρώ να φορολογηθεί κλιμακωτά φτάνοντας για τα τόσο υψηλά εισοδήματα ακόμη και στο 45% τη φορολόγηση. Επίσης τόνισε παράλληλα με το αφορολόγητο των 30.000 ευρώ διεκδικείται και αντίστοιχη προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Παράσταση διαμαρτυρίας για γεωτρήσεις - Να δοθεί εξάμηνη παράταση
Ο γραμματέας της Ομοσπονδίας, Δημήτρης Ξυλογιάννης, στάθηκε στην υπόθεση με τις δηλώσεις των γεωτρήσεων που έχουν ξεσηκώσει κύμα αγωνίας μεταξύ των παραγωγών σε όλο το νομό, διότι η προθεσμία έληγε για τις δηλώσεις τέλος Σεπτεμβρίου χωρίς, όπως τόνισε ο ίδιος, να ενημερωθούν οι περισσότεροι και πλέον καλούνται να κάνουν δηλώσεις με πρόστιμα 50, 100 και 150 μέχρι τέλος του έτους για κάθε μήνα καθυστέρησης ενώ από Γενάρη το πρόστιμο φτάνει σε 1000 και 2000 ευρώ. Ο κ. Ξυλογιάννης κατήγγειλε ότι δεν υπήρχε ενημέρωση από την Κεντρική Διεύθυνση Υδάτων προ στην ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ και σε όλους τους Δήμους, εντούτοις δεν υπήρξε επιμέρους ενημέρωση και παράλληλα κατήγγειλε ότι ακόμη και όσοι αγρότες ή έχοντες γεωργήσεις γενικά πήγαν να κάνουν εμπρόθεσμα αίτηση στο Δήμο Αρταίων επειδή τους έλλειπαν ορισμένα επιμέρους έγγραφα, ουδείς τους ενημέρωσε να τα προσκομίσουν με αποτέλεσμα κι εκείνοι να εμφανίζονται ως εκπρόθεσμοι κι έτσι να καλούνται για πρόστιμα. Ο κ. Ξυλογιάννης ανακοίνωσε ότι η Ομοσπονδία καταγγέλλει αυτή τη λειτουργία και την επιβολή χαρατσιών και επιπλέον διεκδικεί παράταση προθεσμίας έξι μηνών ώστε να μην πληρώσουν χαράτσι οι αγρότες, παραγωγοί κτηνοτρόφοι και γενικότερα ο κόσμος που έχει γεωτρήσεις, σχεδιάζοντας να προβεί σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Διεύθυνση Υδάτων της ΠΕ Άρτας, αλλά και στο Δήμο Αρταίων.

Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Άρτας. Μια χούφτα μεγαλοαγροτών ρίχνουν "τουφεκιές στον αέρα"
Για το πραγματικό συμφέρον της αγροτιάς κάνει λόγο σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Άρτας και στην οποία εξηγεί το διαφορετικό πλαίσιο κινητοποιήσεων του μπλοκ στο οποίο συμμετέχει. Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Άρτας -όπως αναφέρει « έχουν εμφανιστεί ορισμένα αγροτοσυνδικαλιστικά σχήματα τοπικά και πανελλαδικά όπου πρωτοστατούν γνωστά από το παρελθόν πρόσωπα, τα οποία εκφράζουν και εκπροσωπούν τα συμφέροντα μιας χούφτας μεγαλοαγροτών (...) Τώρα ρίχνουν "τουφεκιές στον αέρα" για να το προλάβουν το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, οργανώνοντας νωρίτερα κάποιες κινητοποιήσεις που ξεφτίζουν γρήγορα, για να καλλιεργηθεί κλίμα απογοήτευσης και απαισιοδοξίας στον αγροτικό κόσμο. Στο πλαίσιο αυτό εμφανίστηκαν και στην περιοχή μας η λεγόμενη "Πανηπειρωτική Συντονιστική Επιτροπή Αγροτοκτηνοτρόφων" που οργανώνει τη Δευτέρα 9 ΝΟΕΜΒΡΗ συλλαλητήριο στη Γέφυρα Καλογήρου, η Συντονιστική Επιτροπή Ηπείρου που συμμετέχει και μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής. Επίσης ορισμένοι από τους πρωτοστατούντες συναντήθηκαν και με την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη η οποία μεσολάβησε να υπάρξει συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Όπως έγινε και σε άλλες περιπτώσεις και αμέσως μετά "έσβησαν" οι αγωνιστικές διαθέσεις»...

Το διεκδικητικό πλαίσιο
-Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ 2015-2020 της ΕΕ, να μην ισχύσουν τα χειρότερα μέτρα της, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο.
-Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων. Αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 30.000 ευρώ προσαυξημένο με 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα, για τους μεγαλοαγρότες και τους επιχειρηματίες στο 45%. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων σε φτωχούς αγρότες με τζίρο ως 40.000 ευρώ.
-Κατάργηση των χαρατσιών του ΕΝΦΙΑ, γεωτρήσεων, ΟΣΔΕ (επιστροφή όλων όσων κρατήθηκαν μέχρι τώρα), πιστοποίησης ψεκαστικών κ.ά., του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, στις ζωοτροφές, στα τρόφιμα, είδη λαϊκής κατανάλωσης και υπηρεσίες.
-Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές - Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50% στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους.
-Καμιά αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Συντάξεις αξιοπρέπειας. Να ανακληθεί άμεσα η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια που ισχύει σήμερα. Αποκλειστικά Δημόσια Δωρεάν Υγεία - Πρόνοια. Να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια υγείας του ΟΓΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
-Άμεση και γρήγορη αποζημίωση των ζημιών που έγιναν από ασθένειες, φυσικές καταστροφές και μέτρα για την αποκατάσταση του αγροκτηνοτροφικού κεφαλαίου. ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς από όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή.
-Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο» συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και κούρεμα του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων.
-Ενίσχυση της κτηνοτροφίας και εξασφάλιση των αναγκαίων βοσκήσιμων εκτάσεων. Δωρεάν κρατική σήμανση ζώων, νομιμοποίηση σταβλικών εγκαταστάσεων, υποδομές για την αντιμετώπιση ζωονόσων και πρόσληψη γεωτεχνικών.
-Κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας.
-Να εξοφληθούν άμεσα όλα τα χρωστούμενα σε νέους αγρότες καθώς και οι δικαιούχοι (εξισωτικών αποζημιώσεων, επιστροφής φόρου καυσίμων, νιτρορύπανσης, βιολογικών καλλιεργειών, αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος από το εμπάργκο στη Ρωσία κ.ά). Το κράτος να εγγυηθεί την άμεση πληρωμή όλων των χρωστούμενων προϊόντων από εμπόρους, εξαγωγείς και βιομήχανους.
-Να γίνουν στο νομό μας τα απαραίτητα έργα υποδομής για εξασφάλιση επαρκούς άρδευσης και τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα. Να μην ιδιωτικοποιηθεί η διαχείριση των νερών όπως προβλέπει η οδηγία 60/2000 της ΕΕ.
-Μέτρα τώρα για τη σωτηρία της κτηνοτροφίας στον Έβρο.
-Να σταματήσουν τα αγροτοδικεία και η ποινικοποίηση των αγροτικών αγώνων.

Οι κινητοποιήσεις
Σχετικά με τις κινητοποιήσεις οργανώνεται σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο την ΚΥΡΙΑΚΗ 22 ΝΟΕΜΒΡΗ στις 12 το μεσημέρι στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εργατικού Κέντρου Άρτας ενημερωτική Περιφερειακή Σύσκεψη Ηπείρου, ενώ σε όλη τη Ήπειρο, με βάση το διεκδικητικό πλαίσιο που αποφασίστηκε στη σύσκεψη στη Λάρισα και συμμετείχαν πάνω από 250 εκπρόσωποι Ομοσπονδιών, Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων, συμμετέχουν οι:
-Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Άρτας
-Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Πρέβεζας
-Μπλοκ Ωρωπού
-Αγροτικός Σύλλογος Ζίτσας
-Επιτροπή Αγώνα Αγροτοκτηνοτρόφων Ν. Θεσπρωτίας
-Οι απεργιακές συγκεντρώσεις που οργανώνονται στην περιφέρειά τους στις 12 Νοέμβρη έχουν ως εξής:
-Γιάννενα: 10:00 π.μ. στο Δημαρχείο
-Αρτα: 10:30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Άρτας
-Πρέβεζα: 9:30 π.μ. στο ΦΟΡΟ
-Ηγουμενίτσα: 10:00 π.μ. στο πεζόδρομο Ηγουμενίτσας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου