Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

Ακροποταμιά Άρτας. Δείτε τα video




Δείτε τα video

























Ακροποταμιά Άρτας
Η Ακροποταμιά (Τοπική Κοινότητα Ακροποταμιάς - Δημοτική Ενότητα ΑΡΑΧΘΟΥ), ανήκει στον δήμο ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΚΟΥΦΑ της Περιφερειακής Ενότητας ΑΡΤΑΣ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Ηπείρου, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα "Καλλικράτης".
Η επίσημη ονομασία είναι "η Ακροποταμιά". Έδρα του δήμου είναι το Πέτα και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Ηπείρου.
Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο "Καποδίστριας", μέχρι το 2010, η Ακροποταμιά ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Ακροποταμιάς, του πρώην Δήμου ΑΡΑΧΘΟΥ του Νομού ΑΡΤΗΣ.
Η Ακροποταμιά έχει υψόμετρο 23 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, σε γεωγραφικό πλάτος 39,0910584381 και γεωγραφικό μήκος 21,0196196338. Οδηγίες για το πώς θα φτάσετε στην Ακροποταμιά θα βρείτε εδώ.









































Το παλαιότερο όνομα του χωριού ήταν «Τσαπραλή» και το 1927 άλλαξε σε Ακροποταμιά. Η Ακροποταμιά είναι ένα υπερβολικά μικρό χωριό με λιγότερα από 350 άτομα αυτή την περίοδο γιατί οι περισσότεροι φεύγουν λόγω ηλικίας ή άλλων προβλημάτων. Υπάρχουν όμως και άτομα που μετακομίζουν εδώ τα τελευταία δύο χρόνια.
Το όνομα Τσαπραλή, σύμφωνα με λαϊκές παραδόσεις, το πήρε το χωριό από τον πασά Τσάπραλο. Σύμφωνα με τον Σεραφείμ Ξενόπουλο το χωριό ήταν κτήμα της οικογένειας Τσαπραζλή, από το Συρράκο. Επομένως είναι πιθανότερο η παλιότερη ονομασία του χωριού να οφείλει το όνομά της σε αυτή την οικογένεια. Ο ίδιος μας πληροφορεί ότι το 1884 το χωριό είχε 60 σχεδόν οικογένειες, οι οποίες εκκλησιάζονταν στον ιερό ναό Μεταστάσεως της Θεοτόκου, που οικοδομήθηκε το 1782 και εποπτευόταν από τρεις ιερείς. Το όνομα Ακροποταμιά είναι πιο πρόσφατο και έδωσαν στο χωριό αυτό το όνομα γιατί βρίσκεται δίπλα στο ποτάμι.
Όπως όλα τα χωριά έχει οδούς που αν και δεν είναι πολλοί έχουν πάρει το όνομά τους από κάποιον που έπαιξε σπουδαίο ρόλο στην ιστορία του χωριού για πολλούς από εμάς και κυρίως τους παλιούς. Μία από τις οδούς είναι η οδός Παπάγου, η οποία πήρε το όνομά της από τον Αλέξανδρο Παπάγο, αρχιστράτηγο κατά τον ελληνοϊταλικό και τον εμφύλιο πόλεμο και μετέπειτα πρωθυπουργό.
Μία άλλη οδός είναι η οδός Δαβάκη. Πήρε το όνομά της από τον Συνταγματάρχη Δαβάκη ο οποίος έλαβε μέρος στον Α΄ παγκόσμιο πόλεμο, στη μικρασιατική εκστρατεία και στον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο κατά των ιταλικών δυνάμεων.
Η οδός Ιωάννη Μπακόλα που μας οδηγεί από το κέντρο του χωριού, την πλατεία, στο γιαλό (το ποτάμι) πήρε το όνομά της από έναν χωροφύλακα, που σκοτώθηκε στην Κοζάνη. Ήταν γιος του Ζώη Μπακόλα που ήταν επίσης χωροφύλακας.
Η ακριβώς διπλανή οδός, με το όνομα Κωνσταντίνου Μπακόλα, πήρε το όνομά της από τον Κωνσταντίνο Μπακόλα, που αν και δεν είχε συγγένεια με τον Ιωάννη Μπακόλα ήταν και αυτός χωροφύλακας και σκοτώθηκε στον Εμφύλιο πόλεμο.
Μία άλλη οδός αν και όχι πολύ γνωστή είναι η ονομαζόμενη Δημητρίου Σκαλτσά, ο οποίος σκοτώθηκε πολεμώντας στη Μικρά Ασία.
Ο κεντρικός δρόμος που ενώνει τις οδούς του χωριού λέγεται Καραϊσκάκη. Της έδωσαν αυτό το όνομα για να τιμήσουν τον Καραϊσκάκη και επειδή το χωριό είναι αρκετά μικρό σε κάποια στενά του χωριού δεν τους έδωσαν όνομα, απλά είπαν ότι αυτοί οι δρόμοι θα είναι οι πάροδοι Καραϊσκάκη.
Στην Ακροποταμιά αξίζει να επισκεφθεί κάποιος τη μεταβυζαντινή εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.



Δήμος Νικόλαου Σκουφά
Δημογραφικά στοιχεία



Ο Δήμος Νικόλαου Σκουφά έχει πληθυσμό 12.753 κατοίκους (Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία - Απογραφή του 2011). Αποτελείται από τις Δημοτικές Ενότητες Πέτα, Κομποτίου, Κομμένου και Αράχθου. Έχει ως έδρα το Πέτα και ιστορική έδρα το "μαρτυρικό" Κομμένο (χωριό το οποίο υπέστη ολοκαύτωμα κατά τη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής).

Παρουσίαση του Δήμου
Τα κυριότερα χωριά από τα οποία αποτελείται ο Δήμος Νικολάου Σκουφά είναι το Πέτα, το Κομπότι, το Νεοχώρι και το Κομμένο, τόποι με σημαντική συμβολή στην περιοχή της Άρτας αλλά και σημαντική συνεισφορά στις ένδοξες σελίδες της Ελληνικής Ιστορίας.
Το Πέτα αποτελεί σύμβολο του φιλελληνισμού που αναπτύχθηκε στην περίοδο της Τουρκοκρατίας και κάθε χρόνο πραγματοποιούνται εκδηλώσεις (τα Φιλελλήνεια) στη μνήμη των πεσόντων στη μάχη του Πέτα στις 4 Ιουλίου 1822. Το Κομπότι είναι πατρίδα του Νικολάου Σκουφά, ενός εκ των ιδρυτών της Φιλικής Εταιρίας ενώ το Κομμένο αποτελεί σύμβολο για τη σφαγή που υπέστησαν οι κάτοικοί του από τους Ναζί κατά την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής, στις 16 Αυγούστου 1943.
Ο Δήμος Νικολάου Σκουφά αποτελείται από υπέροχα μέρη, που μπορούν να ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Στην κεντρική πλατεία στο Πέτα μπορεί κάποιος να απολαύσει τον καφέ του με πανοραμική θέα της πόλης της Άρτας, ενώ πιο βόρεια βρίσκεται η γραφική τεχνητή λίμνη του Πουρναρίου. Κοντά στο Κομπότι βρίσκεται η περιοχή του Φωτεινού, που προσφέρει υπέροχη θέα προς τον Αμβρακικό κόλπο καθώς και η Κόπραινα, που για πολλά χρόνια αποτελούσε τη θαλάσσια διέξοδο της Άρτας και εκεί βρίσκεται σήμερα το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Αράχθου. Επίσης στο δήμο είναι διάσπαρτα πολλά αγροτικά χωριά, από τα οποία διέρχεται ο ποταμός Άραχθος μέχρι τις εκβολές του στον Αμβρακικό κόλπο. Μάλιστα στο Νεοχώρι υπάρχει το παραποτάμιο πάρκο δίπλα στις όχθες του ποταμού.
Αξίζει να επισκεφθείτε

Παραποτάμιο Πάρκο Νεοχωρίου
Στο Νεοχώρι, στις όχθες του ποταμού Αράχθου, υπάρχει το Παραποτάμιο Πάρκο που περιλαμβάνει διαμορφωμένο χώρο αναψυχής με παραδοσιακό καφενείο, παιδική χαρά και εξέδρες. Πολλοί κάτοικοι των γύρω περιοχών της Άρτας καθώς και τουρίστες επισκέπτονται το Πάρκο για να απολαύσουν τη θέα προς το ποτάμι καθώς και για διάφορες εκδηλώσεις πολιτιστικού ή θρησκευτικού χαρακτήρα που πραγματοποιούνται (Θεοφάνεια - ρίψη Σταυρού, Καθαρή Δευτέρα, «Αράχθεια»).
Μεγάλη Πλάκα Κομποτίου
Η Μεγάλη Πλάκα Κομποτίου αποτελεί μια μεγάλη κεκλιμένη πέτρινη επιφάνεια στο Λόφο του Προφήτη Ηλία. Βρίσκεται απέναντι από τα σπίτια του χωριού και κάτω από τη δεξαμενή. Η πρόσβαση σε αυτή είναι δυνατή ακολουθώντας το δρόμο προς το λόφο μετά το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στο γήπεδο Κομποτίου.
Πλατανιάς Κομποτίου
Στο δρόμο Κομποτίου - Φλωριάδας, στο ύψος της «Κούλιας» Κομποτίου, στρίβοντας αριστερά και διανύοντας απόσταση περίπου 800 μέτρα, βρίσκεται η θέση «Πλατανιάς» Κομποτίου. Η ονομασία της περιοχής προέρχεται από τα μεγάλα πλατάνια που υπάρχουν εκεί, τα οποία προσφέρουν τον ίσκιο και τη δροσιά τους και δημιουργούν τοπίο ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς.
Στον Πλατανιά πραγματοποιούνται διάφορες εκδηλώσεις από τους τοπικούς πολιτιστικούς Συλλόγους, με πιο γνωστή αυτή που γίνεται κάθε Πρωτομαγιά.
Φωτεινό
Το Φωτεινό είναι χωριό που ανήκει στη δημοτική ενότητα Κομποτίου. Βρίσκεται σε απόσταση 18 χιλιομέτρων από την Άρτα, στα όρια των νομών Άρτας και Αιτωλοακαρνανίας, και σε υψόμετρο 500 μέτρων περίπου. Η θέα που προσφέρει το χωριό είναι ξεχωριστή.
Συγκεκριμένα από το Φωτεινό (και ιδιαίτερα τις τοποθεσίες Κούλια και Καντζηγιώργη) μπορεί κάποιος να διακρίνει την Άρτα και τα διασπαρμένα χωριά της πεδιάδας της, τον Αμβρακικό κόλπο με την Πρέβεζα στο βάθος, τα Ακαρνανικά Όρη με την Αμφιλοχία αριστερά τους, το όρος Γάβρογομε τη Σκουληκαριά στους πρόποδές του, το Ξηροβούνι προς τα βορειοδυτικά καθώς και τα επιβλητικά βουνά των Τζουμέρκων που υψώνονται στα βόρεια.
Ράμμα Παραλία Κομποτίου
Στην περιοχή Ράμμα Κομποτίου, ο επισκέπτης συναντάει την ομώνυμη παραλία, στη πίσω πλευρά της οποίας βρίσκεται η λιμνοθάλασσα του Άγριλου. Η παραλία αποτελεί συνέχεια της παραλίας Μενιδίου και η έκτασή της φτάνει μέχρι τη Κόπραινα.
Η Κόπραινα
Η Κόπραινα βρίσκεται σε απόσταση 19 χιλιομέτρων από την πόλη της Άρτας και περίπου μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα είχε πλούσια εμπορική κίνηση, καθώς αποτελούσε το λιμάνι του Νομού Άρτας. Το κλίμα της εποχής εκείνης αποτυπώνεται μέσω του βιβλίου «τα δελφινάκια του Αμβρακικού» του συγγραφέα και σκηνοθέτη Ντίνου Δημόπουλου και της ομώνυμης ταινίας, που γυρίστηκε το 1993.
Η περιοχή της Κόπραινας είναι γνωστή για το φάρο που υπάρχει εκεί, ο οποίος χτίστηκε το 1906 και πλέον αποτελεί μουσείο «η κατοικία του φαροφύλακα», με πλούσια και ιδιαίτερα εκθέματα σχετικά με τους φάρους και διάφορα είδη αναφορικά με τη ζωή του φαροφύλακα.
Σήμερα, η Κόπραινα αποτελεί ορμητήριο για τους τοπικούς ψαράδες. Στα αναπαλαιωμένα κτίρια του λιμανιού της Κόπραινας στεγάζεται από το 2003 το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αράχθου , όπου λειτουργούν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το Μουσείο Αλιείας και το Μουσείο Φάρων και υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με τη χλωρίδα, την πανίδα και τις ανθρώπινες δραστηριότητες στον Αμβρακικό κόλπο.
Λιμνοθάλασσα Κόφτρα - Παλιομπούκα
Η λιμνοθάλασσα Κόφτρα - Παλιομπούκα αποτελεί μία από τις αρκετές λιμνοθάλασσες που έχουν δημιουργηθεί στον Αμβρακικό κόλπο. Είναι περιοχή εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς, πλούσια σε ψάρια. Συγκεκριμένα σε έκταση 5000 στρεμμάτων μέσω περιφραγμένων θαλάσσιων χώρων (παραδοσιακά διβάρια ή βιβάρια), παράγονται τσιπούρες, κέφαλοι, χέλια και γοβιοί.
Λίμνη Πουρναρίου
Η λίμνη Πουρναρίου αποτελεί τεχνητή λίμνη που δημιουργήθηκε από την κατασκευή του ομώνυμου υδροηλεκτρικού φράγματος. Η κατασκευή του φράγματος Πουρναρίου ξεκίνησε το 1981 και ολοκληρώθηκε το 1997. Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο σε μέγεθος στην Ελλάδα μετά του Μόρνου, χωμάτινο και έχει πλάτος βάσης 450 μέτρων και ύψος 107 μέτρων.
Η περιοχή της λίμνης αποτελείται από τοπία απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς και μάλιστα κάποιες εποχές του χρόνου, κυρίως κατά τους φθινοπωρινούς μήνες, όταν το φράγμα είναι ανοιχτό και η στάθμη της λίμνης χαμηλά, έρχονται στην επιφάνεια τα παλιά σπίτια, το παλιό δημοτικό σχολείο και δεντροστοιχίες από το κομμάτι του χωριού της Κάτω Καλεντίνης, που εξαφανίστηκε με τη δημιουργία του φράγματος.
Η λίμνη προσφέρεται για αρκετές δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισμού. Οι κυριότερες από αυτές είναι ψάρεμα από την όχθη με καλάμι, καθώς υπάρχουν άφθονα είδη ψαριών σε αυτήν, καθώς και canoe-kayak (για περισσότερες πληροφορίες www.trekking.gr)





Εκδηλώσεις στο Δήμο

Εκδηλώσεις στο Πέτα
Φιλελλήνια
Τα Φιλελλήνια αποτελούν επετειακές εκδηλώσεις που διοργανώνονται κάθε χρόνο στις αρχές Ιουλίου στο Πέτα για την ομώνυμη μάχη που πραγματοποιήθηκε εκεί στις 4 Ιουλίου 1822, όπου στα πλαίσια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 κατά των Τούρκων, Έλληνες και Ευρωπαίοι Φιλέλληνες αγωνιστές έχασαν τη ζωή τους, αποτελώντας σύμβολο ηρωισμού, αυτοθυσίας και ανάπτυξης πνεύματος φιλελληνισμού.
Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα του Δήμου Νικολάου Σκουφά και του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Πέτα και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων αθλητικούς αγώνες, χορευτικές παραστάσεις, μουσική δημοτική βραδιά, συναυλία και παράσταση καραγκιόζη. Η κορύφωση των εκδηλώσεων πραγματοποιείται με την επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Πέτα και το Τρισάγιο στο Μνημείο Πεσόντων Πέτα, όπου υπάρχει και κατάθεση στεφάνων.
Εορτασμός Καθαράς Δευτέρας
Στην κεντρική πλατεία του χωριού πραγματοποιούνται κάθε Καθαρά Δευτέρα εορταστικές εκδηλώσεις με ορχήστρες δημοτικών χορών και τη συνοδεία παραδοσιακών Σαρακοστιανών εδεσμάτων (φασολάδα, χαλβάς, ελιές, τουρσί, λαγάνα).
Εκδηλώσεις στο Κομμένο
Στο Κομμένο Άρτας πραγματοποιούνται κάθε χρόνο τον Αύγουστο εννιαήμερες εκδηλώσεις, στη μνήμη των θυμάτων της σφαγής των κατοίκων του χωριού στις 16 Αυγούστου 1943 από τους Γερμανούς Ναζί. Συγκεκριμένα τη μέρα εκείνη, 317 κάτοικοι του χωριού σφαγιάστηκαν από τους Γερμανούς και αποτελεί ένα από τα αποτροπιαστικά εγκλήματα κατά αμάχων που πραγματοποιήθηκε την περίοδο της γερμανικής κατοχής.
Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα του Δήμου Νικολάου Σκουφά και του Μορφωτικού Συλλόγου Κομμένου και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων δωρεάν μαθήματα μουσικών οργάνων και χορού, μουσικές λαϊκές βραδιές, συναυλίες με νεανικά συγκροτήματα, χορευτικά συγκροτήματα μαρτυρικών τόπων και παραστάσεις καραγκιόζη. Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται με την τέλεση μνημόσυνου για τα 317 θύματα της σφαγής το πρωί της 16ης Αυγούστου όπου γίνεται και κατάθεση στεφάνων.
Εκδηλώσεις στο Φωτεινό
Επέτειος Πεσόντων Φωτεινιωτών
Την πρώτη Κυριακή του Μαρτίου, στο Φωτεινό, τελείται μνημόσυνο με ανάλογες εκδηλώσεις προς τιμή των πέντε Φωτεινιωτών Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης, που εκτελέσθηκαν από τα Ιταλικά στρατεύματα κατοχής το 1943, σε μνημείο στην πλατεία του χωριού.
Φωτεινιώτικα
Τα «Φωτεινιώτικα» διεξάγονται κάθε Αύγουστο και αποτελούν μία από τις σημαντικότερες πολιτιστικές εκδηλώσεις της περιοχής του Φωτεινού και μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν παραδοσιακά δρώμενα (παραδοσιακό αλώνισμα με άλογα σε πέτρινο αλώνι), θεατρικές βραδιές, μουσικές βραδιές νέων, ομιλίες και αθλητικούς αγώνες. Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται στις 16 Αυγούστου με μεγάλη μουσική βραδιά.
Εκδηλώσεις στο Κομπότι
Κομποτείκο Καρναβάλι
Κάθε χρόνο στις Απόκριες πραγματοποιούνται εορταστικές εκδηλώσεις στο Κομπότι με κορύφωση το καρναβάλι στους δρόμους του χωριού.
Εορτασμός Καθαράς Δευτέρας
Στο δημοτικό αναψυκτήριο του Κομποτίου, στη θέση Σωκήπια, πραγματοποιούνται κάθε Καθαρά Δευτέρα εορταστικές εκδηλώσεις με συνοδεία παραδοσιακής μουσικής ενώ παράλληλα σερβίρονται και διάφορα Σαρακοστιανά φαγητά (ελιές, τουρσί, χαλβάς, ταραμάς, φασολάδα).
«Σκουφαϊκά» 
Κάθε χρόνο, στα τέλη Ιουλίου, διοργανώνονται στο Κομπότι τριήμερες εορταστικές εκδηλώσεις (Σκουφαϊκά), προς τιμήν του Νικόλαου Σκουφά, ιδρυτή της Φιλικής Εταιρίας, ο οποίος καταγόταν από το Κομπότι. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα του Δήμου Νικολάου Σκουφά και του Πολιτιστικού Συλλόγου Κομποτίου και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων αθλητικούς αγώνες, χορευτικές παραστάσεις και λαϊκά γλέντια. Η κορύφωση των εκδηλώσεων αυτών περιλαμβάνει επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων μπροστά στον Ανδριάντα του Νικολάου Σκουφά, στην ομώνυμη κεντρική πλατεία του Κομποτίου.
Εκδηλώσεις στις Σελλάδες
Εορτασμός της Παναγίας
Υπό την αιγίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Σελλάδων, διοργανώνονται το διήμερο 14-15 Αυγούστου εορταστικές εκδηλώσεις, προς τιμήν της Παναγίας. Συγκεκριμένα, υπάρχει λιτάνευση της Εικόνας της, την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου, που ξεκινάει από την Ιερά Μονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου ενώ οι εκδηλώσεις κορυφώνονται το Δεκαπενταύγουστο με λαϊκό πανηγύρι για τη γιορτή της Παναγίας.
Επέτειος Πεσόντων Σελλαδιτών
Κάθε χρόνο στα τέλη Σεπτεμβρίου πραγματοποιείται επίσημος εορτασμός προς τιμήν των δώδεκα (12) Σελλαδιτών που εκτελέστηκαν από τα Γερμανικά Στρατεύματα Κατοχής στις 29 Σεπτεμβρίου 1943.
Εκδηλώσεις στο Νεοχώρι
«Αράχθεια»
Κάθε χρόνο (συνήθως τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου) διοργανώνονται οι πολιτιστικές εκδηλώσεις «Αράχθεια» στο Παραποτάμιο Πάρκο του Νεοχωρίου, υπό την αιγίδα του Δήμου Νικολάου Σκουφά και του Πνευματικού Κέντρου Νεοχωρίου. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν παραδοσιακούς χορούς, λαϊκές βραδιές, θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες.
Εορτασμός Καθαράς Δευτέρας
Κάθε Καθαρά Δευτέρα διεξάγονται εορταστικές εκδηλώσεις στο Παραποτάμιο Πάρκο, όπου σερβίρονται παραδοσιακά Σαρακοστιανά φαγητά ενώ διάφορες ορχήστρες παίζουν παραδοσιακή μουσική.

Πανηγύρια
Στα χωριά του Δήμου Νικολάου Σκουφά πραγματοποιούνται διάφορα πανηγύρια. Τα κυριότερα από αυτά, όπως αναγράφονται και στην ιστοσελίδα του Δήμου Νικολάου Σκουφά (www.nskoufas.gr) είναι :
. ΠΑΣΧΑ: Καγκελάρι στην Περάνθη.
. ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ: Κινητή γιορτή, πανηγύρι στον οικισμό του Ανθοτόπου.
. 23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ: Αγίου Γεωργίου, πανηγύρι στο Πέτα
. 21 ΜΑΪΟΥ: Αγίων Κων/νου και Ελένης, πανηγύρι στο Λουτρότοπο.
. 26 ΙΟΥΛΙΟΥ: Αγίας Παρασκευής, πανηγύρι στην Αγ. Παρασκευή και στη Μεγάρχη.
. 27 ΙΟΥΛΙΟΥ: Αγίου Παντελεήμονα, πανηγύρι στην Περάνθη.
. 6 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ: Του Σωτήρος, πανηγύρι στις Συκιές.
. 15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ: Κοίμηση της Θεοτόκου, πανηγύρι στην Ακροποταμιά.
. 8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ: Γενέθλιο της Θεοτόκου, πανηγύρι στον Παχυκάλαμο και στα Κολομόδια.
. 26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ : Του Αγίου Δημητρίου, πανηγύρι στο Νεοχώρι.


Γιάννης Αναστασίου
Ο Γιάννης Αναστασίου (γεννήθηκε στις 5 Μαρτίου 1973 στην Ακροποταμιά Άρτας,είναι Έλληνας παλαίμαχος διεθνής ποδοσφαιριστής που αγωνιζόταν ως επιθετικός και νυν προπονητής του Παναθηναϊκού.
Ποδοσφαιρική καριέρα
Σε συλλογικό επίπεδο
Τα πρώτα ποδοσφαιρικά του βήματα, τα έκανε στην ομάδα της Πρέβεζας, με την οποία αγωνίστηκε στο πρωτάθλημα Γ΄ Εθνικής το 1990-91. Στη συνέχεια αγωνίστηκε πέντε χρόνια στον Εθνικό Πειραιά, δυο χρόνια στον ΟΦΗ και από το 1998 άρχισε διεθνή καριέρα.
Αγωνίστηκε δυο χρόνια στην Άντερλεχτ, τέσσερα στη Ρόντα, δυο στον Άγιαξ και έναν χρόνο στη Σπάρτα Ρότερνταμ. Το 2007-08 αγωνίστηκε στην Ομνιγουόρλντ Άλμερε της δεύτερης κατηγορίας της Ολλανδίας (ολλ.: Eerste Divisie). Κατέκτησε τα πρωταθλήματα Βελγίου και Ολλανδίας καθώς και το κύπελλο Ολλανδίας.
Στην εθνική Ελλάδας Χρίστηκε 5 φορές διεθνής με πρώτη στις 18 Φεβρουαρίου 1998, όταν ως παίκτης του ΟΦΗ αντικατέστησε τον Μιχάλη Κασάπη στο 86' του φιλικού αγώνα (1-1) με τη Ρωσία στο ΟΑΚΑ, κατά τον τελευταίο αγώνα του Κώστα Πολυχρονίου στη θέση του ομοσπονδιακού τεχνικού. Οι διάδοχοί του, Άνχελ Ιορντανέσκου και Βασίλης Δανιήλ, τον χρησιμοποίησαν άλλες τέσσερις φορές το διάστημα Μάρτιος-Ιούνιος του 1999, όντας πλέον στην Άντερλεχτ, επίσης ως αλλαγή και με αντιπάλους εθνικές του πρώην ανατολικού μπλοκ.
Προπονητική καριέρα
Ξεκίνημα ως βοηθός
Τον Ιούλιο του 2008 και αμέσως έπειτα τη λήξη της ποδοσφαιρικής του σταδιοδρομίας, ανέλαβε τη θέση βοηθού του Χενκ Τεν Κάτε, νεοπροσληφθέντα τότε προπονητή στον Παναθηναϊκό. Σημαντικό κριτήριο για τη συγκεκριμένη επιλογή του Ολλανδού τεχνικού, αποτέλεσε ότι ο Αναστασίου είχε αγωνιστεί υπό τις οδηγίες του στον Άγιαξ.
Ακολούθως και για 1½ αγωνιστική περίοδο (Ιανουάριος 2011-Ιούλιος 2012) διετέλεσε βοηθός προπονητή της Γιονγκ Άγιαξ (η ομάδα νέων του ολλανδικού συλλόγου), ενώ επί δίμηνο (Ιανουάριος-Μάρτιος 2013) κάλυψε την αντίστοιχη θέση στην αγγλική Ρέντινγκ, έως και την παραίτηση του πρώτου προπονητή Μπράιαν ΜακΝτέρμοτ.
Παναθηναϊκός Στις 14 Μαΐου του 2013 ανέλαβε τη θέση του πρώτου προπονητή στον Παναθηναϊκό και στην πρώτη του χρονιά κατέκτησε το κύπελλο Ελλάδας (2013-14). Toν Φεβρουάριο του 2015 βραβεύθηκε ως ο καλύτερος προπονητής του πρωταθλήματος 2013-14, ενώ την ίδια περίοδο καθώς και την επόμενη (2014-15) αναδείχθηκε δευτεραθλητής.



Φιλανθρωπική δραστηριότητα. Στις 28 Μαΐου 2007 με πρωτοβουλία των Γιάννη Αναστασίου και παπά-Ανδρέα Κεφαλογιάννη, προέδρου του Α.Ο. Αετός Ανωγείων Κρήτης, διοργανώθηκε στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας ο φιλανθρωπικός ποδοσφαιρικός αγώνας Γκολ στην καρδιά μας. Μετείχαν ο σύλλογος από το Ρέθυμνο, όλοι σχεδόν οι διεθνείς παίκτες με προπονητή τον Ότο Ρεχάγκελ και πολλοί ξένοι της Α' Εθνικής κατηγορίας. Τα έσοδα από τα εισιτήρια διατέθηκαν στα φιλανθρωπικά ιδρύματα: Παιδικά Χωριά SOS (σωματείο φροντίδας παιδιών, Αθήνα), Αγάπη (σωματείο ενίσχυσης ΑΜΕΑ, Ρέθυμνο) και Στέγη Αγίου Νικολάου (σωματείο ενίσχυσης αυτιστικών παιδιών, Αθήνα).

www.romiazirou.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου