Παρασκευή 7 Αυγούστου 2015

Ελπιδοφόρο μήνυμα, η καθολική απαγόρευση του κυνηγιού στον Αμβρακικό κόλπο. Τα Υπουργεία, πρέπει να πάρουν αυστηρά μέτρα και να επιβλέπουν την υλοποίηση των αποφάσεων τους.

Στο «κυνήγι» φαίνεται να πήρε τους κυνηγούς του Αμβρακικού το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος μετά το ελπιδοφόρο σχέδιο ρυθμιστικής απόφασης για την καθολική απαγόρευση του Κυνηγιού σε ολόκληρο τον Αμβρακικό Κόλπο. Η απόφαση δικαιώνει έως ένα βαθμό τους οικολόγους αλλά και όλους αυτούς τους ευαίσθητους συμπολίτες που εδώ και χρόνια ζητούν την απαγόρευση της θήρας από τον εύθραυστο αυτό υδροβιότοπο που προστατεύεται άλλωστε από διεθνείς συνθήκες και αποτελεί ένα από τα τελευταία καταφύγια σπάνιων ειδών πτηνών.

Όπως ήταν επόμενο, η απόφαση προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων σε Κυνηγετικούς Συλλόγους και Ομοσπονδίες, όμως προχωρά και θα τεθεί σε διαβούλευση. 
Όπως περίτρανα αποδείχθηκε, η απελευθέρωση  του κυνηγιού δεν  μειώνει σε καμία περίπτωση την λαθροθηρία όπως υποστήριζαν διάφοροι κυνηγετικοί σύλλογοι πέρυσι.
Το σχέδιο της Ρυθμιστικής, παρουσίασε ο Υπουργός Γιάννης Τσιρώνης στον πρόεδρο της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ελλάδος κατά την συνάντηση που είχαν την Δευτέρα.
Το νέο σχέδιο Ρυθμιστικής Απόφασης προβλέπει την απαγόρευση του κυνηγιού σε ολόκληρο τον Αμβρακικό.
Η πρόταση της δασικής υπηρεσίας ήταν να διατηρηθούν όσα προβλέπονταν στην περσινή ρυθμιστική, όμως δεν έγινε αποδεκτή.
Οι πληροφορίες από την πλευρά του Υπουργείου Περιβάλλοντος και από το γραφείο του  Αναπληρωτή Υπουργού Γιάννη  Τσιρώνη, εκτός από την απαγόρευση του Κυνηγιού στον Αμβρακικό Κόλπο, κάνουν λόγο επίσης και για αλλαγές γενικά στη κυνηγετική περίοδο με σημαντικότερη την μείωση της χρονικής της διάρκειας. 
Εφόσον το σχέδιο προχωρήσει, αυτό θα σημάνει μια νέα εποχή για τον Αμβρακικό Κόλπο, καθώς το κυνήγι θα απαγορευτεί  οριστικά, αποτελώντας έτσι την 'κερκόπορτα' για περαιτέρω δράσεις προστασίας του ευαίσθητου αυτού οικοσυστήματος. 
Θα πρέπει να πούμε πως με την οριστική απαγόρευση του κυνηγιού θα πρέπει να δραστηριοποιηθούν άμεσα οι Αρχές ώστε να επιβάλουν αυστηρά μέτρα για να αποφευχθεί η λαθροθηρία η οποία τα τελευταία χρόνια ήταν σε ακμή στην περιοχή, ειδικά μετά την κατάπτυστη πριν από χρόνια απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου και της τότε Γραμματέως κας Μπάστα η οποία είχε άρει την απαγόρευση από αρκετές ζώνες με δυσμενείς επιπτώσεις και αύξηση της λαθροθηρίας.




Θετικό κρίνει το σχέδιο της καθολικής απαγόρευσης του κυνηγιού από τον Αμβρακικό η εκπρόσωπος του ΕΚΠΑΖ στην Πρέβεζα Πέλα Καλογήρου λέγοντας χαρακτηριστικά «Είναι αυτονόητη η Καθολική Απαγόρευση του Κυνηγιού. Το Οικοσύστημα του Αμβρακικού είναι τρομερά ευαίσθητο και κάθε τουφεκισμός ή όχληση, είναι εις βάρος του. Ουδέν σχόλιο για τους κυνηγούς που αντιδρούν και εάν οι κυνηγοί είναι περί τις 200.000 όπως διατείνονται, θα πρέπει να πω πως δεν είναι περισσότεροι από τα 10 εκ. πολιτών αυτής της Χώρας που δεν είναι κυνηγοί.. Καθολική απαγόρευση αρκεί να υπάρχουν και μέτρα προστασίας, αλλά και πλήρης επάνδρωση του Δασαρχείου» κατέληξε η κα Καλογήρου.
Η καθολική απαγόρευση του κυνηγιού στον Αμβρακικό είναι ένα ελπιδοφόρο μήνυμα όσον αφορά την προστασία αυτού του ιδιαίτερα ευαίσθητου οικοσυστήματος που κατακρεουργείται δεκαετίες τώρα από την λαθροθηρία, λαθραλιεία και την ρύπανση. Η απόφαση πρέπει να προχωρήσει πάραυτα, πλήν όμως το Υπουργείο θα πρέπει να λάβει αυστηρά μέτρα επίβλεψης  και αυτό γίνεται μόνο με την πρόσληψη προσωπικού που θα περιπολεί επι 24ώρου βάσεως τον Κόλπο, αλλά και να αυστηροποιήσει ακόμη  περισσότερο τις ποινές για τους παραβάτες, εάν θέλουμε να μιλάμε για μια ολοκληρωμένη πρόταση προστασίας του Αμβρακικού.

Άρης Τσελίκος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου