Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015

Ρούβλια, δολάρια, δραχμές: τι διδάχτηκαν;

photo: Alexandros Michailidis / SOOC

Η κυβέρνηση Τσίπρα και ο πρωθυπουργός προσωπικά έκαναν επί πέντε μήνες τραγικά λάθη, που οδήγησαν τη χώρα στα πρόθυρα της ολοκληρωτικής καταστροφής. Έχουν όλα καταγραφεί και έχει καταδειχθεί πόσο επικίνδυνο είναι να πιστεύεις σε φαντασιώσεις και να μην κατανοείς το διεθνές περιβάλλον και τους συσχετισμούς των δυνάμεων.

Ο κ. Τσίπρας φαίνεται ότι φλέρταρε με την επιστροφή στη δραχμή. Το όλο σχέδιο ήταν υπό την έγκρισή του και μάλλον είναι άδικο να φορτώνονται τα πάντα στον Βαρουφάκη, ανεξάρτητα από το δικό του προσωπικό παιχνίδι. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε πει σε πολιτικούς αρχηγούς, σε όχι και τόσο ανύποπτο πολιτικά χρόνο, ότι «δεν θα είναι τόσο τραγικά τα πράγματα με τη δραχμή», επικαλούμενος γνώμες οικονομολόγων. Αλλά το σχέδιο σκόνταψε στα ανύπαρκτα ρωσικά ρούβλια, που θα στέλνονταν στην Αθήνα ως δολάρια για να γίνουν δραχμές. Και ο κ. Τσίπρας αναζήτησε ξανά τη σωτηρία εκεί που την αναζητούσαν και όλοι οι προκάτοχοί του: στα ευρώ της τρόικας.
Αυτή η διαδρομή λογικά τους έχει κάνει σοφότερους. Θα έπρεπε να έχουν συνειδητοποιήσει ότι, αν δεν εφαρμοστεί ούτε αυτή η συμφωνία με τους Ευρωπαίους, στο προβλεπτό μέλλον η χώρα θα ξαναβρεθεί σε χειρότερο σημείο και τότε δεν θα χρειάζεται κανένα σχέδιο Σόιμπλε για να εξέλθει του ευρώ. Θα έπρεπε, λοιπόν, να έχουν πέσει όλοι πάνω στα προαπαιτούμενα, ώστε να ψηφιστούν γρήγορα και να προετοιμαστούν τα επόμενα βήματα. Αντ' αυτού βλέπουμε τα γνωστά μπρος-πίσω ή μάλλον μόνο τα πίσω. Η φορολόγηση των αγροτών και η περικοπή των πρόωρων συντάξεων μετατίθενται, υπό τον φόβο νέων «διαρροών» από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ (εδώ προστίθενται και κάποιοι αντάρτες της πορδής από τη ΝΔ).
Επιπλέον, άνθρωποι της στενής ομάδας της εξουσίας -και μάλιστα από τους θεωρούμενους ως ρεαλιστές- εξακολουθούν να λένε ότι ήταν... επιτυχία(!) τους το δημοψήφισμα, το κλείσιμο των τραπεζών και οι έλεγχοι κεφαλαίων, επειδή έτσι «άσκησαν πίεση στους εταίρους»! Αν είναι δυνατόν να λέγονται τέτοια πράγματα μετά τη συσσωρευμένη αρνητική εμπειρία από όλες αυτές τις ανόητες και καταστροφικές επιλογές. Και όμως λέγονται(εδώ).
Αν στόχος είναι η υπερίσχυση στον πόλεμο της προπαγάνδας στο εσωκομματικό πεδίο και η κατανίκηση της ομάδας Λαφαζάνη, είναι λάθος στόχος. Ο μοναδικός στόχος της κυβερνώσας ομάδας Τσίπρα (μόνο για τέτοια μπορούμε να μιλάμε με ακρίβεια, αφού η κυβέρνηση συνολικά είναι σκορποχώρι), πρέπει να είναι η εφαρμογή της συμφωνίας πάση θυσία και όχι η μέθοδος «ένα βήμα μπροστά και δύο πίσω». Αλλιώς πολύ σύντομα η ομάδα Τσίπρα θα βρεθεί μπροστά στο ίδιο αδιέξοδο και η ομάδα Λαφαζάνη θα θριαμβεύσει. Όλα αυτά πάνω στα ερείπια της χώρας.
Αν ο κ. Τσίπρας και η περί αυτόν ομάδα βλέπουν τη συμφωνία που έκαναν ως ένα βήμα υποχώρησης μόνο και μόνο για να κερδίσουν χρόνο, προσθέτουν ένα ακόμη λάθος στην έως τώρα τραγική αλυσίδα. Όμως, επειδή τώρα πλέον ούτε άγνοια συγχωρείται ούτε αυταπάτες δικαιολογούνται, οι ευθύνες που αναλαμβάνουν και θα τους καταλογιστούν θα είναι βαριές και ασήκωτες.
Οι εφήμερες αυταπάτες οδηγούν σε μόνιμες καταστροφικές διαψεύσεις. 


Γιώργος Καρελιάς


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου