Τρίτη 21 Απριλίου 2015

Με «Προσύμφωνο Σύστασης Επιφανείας», μεταβιβάζεται το δικαίωμα χρήσης του Στρατοπέδου του Αγίου Ανδρέα (Δούκα-ΠΑΥΠ) στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας


Ξεπέρασε το σκόπελο της γραφειοκρατίας από ότι φαίνεται  το θέμα της  απόδοσης του Κάστρου Αγίου Ανδρέα στην Π.Ε. Πρέβεζας. Χθες το πρωί, υπεγράφη το  «Προσύμφωνο Σύστασης Επιφανείας» το οποίο προβλέπει την μεταβίβαση του δικαιώματος χρήσης του Στρατοπέδου Δούκα στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας. 


 Το προσύμφωνο υπέγραψαν ο Αντιπεριφερειάρχης Στράτος Ιωάννου και ο εκπρόσωπος του Ταμείου Εθνικής Άμυνας Υποστράτηγος  Γιώργος Σταθιάς ο οποίος επισκέφτηκε την πόλη μας για το συγκεκριμένο λόγο.

 Όπως αναφέρει η Π.Ε., το Στρατόπεδο παραδίδεται στην Π.Ε. Πρέβεζας, ικανοποιώντας ένα διαχρονικό αίτημα για την αξιοποίηση των χώρων του.


Στο χώρο του Στρατοπέδου θα στεγαστούν οι Διοικητικές Υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας με όφελος για τον προϋπολογισμό της, Πολιτιστικοί Φορείς, Μουσεία, Δράσεις Πολιτισμού, Αθλητικές Δραστηριότητες και γενικά το Κάστρο του Αγίου Ανδρέα θα μετατραπεί από χώρο εγκατάλειψης που είναι σήμερα, σε κέντρο διοικητικής λειτουργίας και διευκόλυνσης των πολιτών, πυρήνα πολιτισμού και αναβάθμισης του επιπέδου ζωής στην Πρέβεζα.

 Ο Αντιπεριφερειάρχης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πραγματοποίηση ενός μεγάλου οράματος για την περιοχή μας, που μέχρι πρότινος φάνταζε αδύνατο. «Χαίρομαι ιδιαίτερα, είπε, που επισημοποιείται με τη μορφή συμβολαιογραφικής πράξης η παραχώρηση στην Π.Ε. Πρέβεζας και στους πολίτες, του Στρατοπέδου του Αγίου Ανδρέα. Πρόκειται για ένα αίτημα δεκαετιών της τοπικής κοινωνίας. Το παλέψαμε συστηματικά και παρά τα προβλήματα και την γραφειοκρατία, το καταφέραμε. Πιστεύω ότι σε λίγα χρόνια, με τις αναπλάσεις και τα έργα που θα γίνουν στο χώρο, το Στρατόπεδο του Αγίου Ανδρέα θα μεταμορφωθεί σε ένα από τα ομορφότερα και πιο ζωντανά σημεία της πόλης». 


Ο Υποστράτηγος  Γιώργος Σταθιάς από  την πλευρά του δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η πράξη παραχώρησης σηματοδοτεί την στρατηγική του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας πάνω στην ορθολογική αξιοποίηση της ακίνητης και σχολάζουσας περιουσίας του, επ' ωφελεία τόσο των αναγκών των ενόπλων δυνάμεων, όσο και ευρύτερα του κοινωνικού συνόλου. Η εν λόγω συμφωνία με την Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας είναι επίσης συμβολική και πρωτοποριακή, διότι αποτελεί πρότυπο αξιοποίησης της ακίνητης-σχολάζουσας περιουσίας του Ταμείου Εθνικής Άμυνας σε συνεργασία με τις κατά τόπους αρχές».


 Στην παρούσα φάση, εκείνο που έχει σημασία είναι πως με το συγκεκριμένο «προσύμφωνο» δίνεται η δυνατότητα ανά πάσα στιγμή να ξεκινήσουν εργασίες εντός του Στρατοπέδου και  αυτό είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρο αφού ουσιαστικά το Στρατόπεδο ανήκει πλέον στην Π.Ε. και γενικότερα στους πολίτες της Πρέβεζας. 
Θα πρέπει βέβαια να παρατηρήσουμε πως η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρα με βασική όμως προϋπόθεση την εξεύρεση χρηματοδότησης. Η μελέτη που έχει εκπονηθεί για τις παρεμβάσεις που χρειάζεται να γίνουν ώστε να μετεγκατασταθούν εκεί Υπηρεσίες και Φορείς από την Π.Ε., κοστολογούνται  περίπου στα 14 εκατομμύρια ευρώ.
 Το ποσό δεν είναι μεγάλο, πλην όμως με την δεδομένη οικονομική συγκυρία, την αστάθεια και τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα (ΕΣΠΑ) εκ των οποίων θα εισρεύσει το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων να παραμένουν ερμητικά κλειστά, ο χρόνος που θα ξεκινήσουν οι όποιες παρεμβάσεις δεν φαίνεται ότι θα είναι σύντομος. 

Δείτε ένα video για τα κάστρα-στρατόπεδα Πρέβεζας και την εγκατάλειψη τους από την Πολιτεία


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου