Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2015

Περίεργες συμπτώσεις με τους επιτυχόντες και τους συγγενείς τους στην Εθνική Σχολή Δικαστών


Mερικές φοβερά περίεργες συμπτώσεις στα αποτελέσματα των εξετάσεων για το δικαστικό σώμα παρατήρησε ο Αθανάσιος Αναγνωστόπουλος, δικηγόρος και διαχειριστής του blog Αναμόρφωση.

Τον Ιανουάριο του 2014, ο κ. Αναγνωστόπουλος είχε παρατηρήσει ότι τρεις στενοί συγγενείς ανώτατων δικαστικών λειτουργών της χώρας ενώ είχαν μέτρια επίδοση στις γραπτές εξετάσεις, θριάμβευσαν στις προφορικές εξετάσεις με αποτέλεσμα να καταφέρουν να γίνουν δεκτοί στην Εθνική Σχολή Δικαστών.

Φέτος, το φαινόμενο παρατηρήθηκε και πάλι με μια αλλαγή ρόλων: θριάμβευσε συγγενικό πρόσωπο δικαστή που ήταν μέλος της περσινής εξεταστικής επιτροπής ενώ στη φετινή εξεταστική επιτροπή ήταν συγγενής προσώπου που τα κατάφερε στις προηγούμενες εξετάσεις. Διαβάστε αναλυτικά εδώ.

Στα δικά μου μάτια, αυτές οι συμπτώσεις βλάπτουν το κύρος της ελληνικής Δικαιοσύνης πολύ περισσότερο από διάφορες δήθεν πολύκροτες υποθέσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Καλό θα ήταν κάποιος να μας εξηγήσει τι συμβαίνει ή τουλάχιστον να προσπαθήσει να αλλάξει τα πράγματα.

Διαβάστε τι έγραψε το anamorfosis.net


Η δευτέρα περίπτωσις
Να θυμηθούμε τι έλεγα τρία χρόνια πριν, επί λέξει:

Οι δικαστές έχουν κληρονομικό χάρισμα. Στις εξετάσεις για την Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών, γραπτές και προφορικές, κάθε χρόνο εντυπωσιάζουν τα γνωστά στον χώρο ονόματα δικαστικών βλαστών. Οικογενειακή παράδοση; Κατά μάνα, κατά κύρη; Το άλλο που σκεφτήκατε όλοι; Δεν γνωρίζω.
Δυσανασχέτησαν τότε κάποιοι σχολιαστές, καλόπιστα θέλω να πιστεύω, για την άδικη ρετσινιά.
Καλώς. 


Μεγάλη πόρτα θα διαβούν.
Μεγάλη πόρτα θα διαβούν.

Εικοστός διαγωνισμός ΕΣΔΙ, κατεύθυνση Εισαγγελέων, 2013.
Τις εξετάσεις διενήργησε επιτροπή αποτελούμενη από τους Γ. Γιαννούλη, Αντιπρόεδρο ΑΠ, Κ. Παρασκευαΐδη, Αντεισαγγελέα ΑΠ, Π. Καραγιάννη, Εισαγγελέα Εφετών, Α. Χαραλαμπάκη, Καθηγητή Ποινικού στο Δημοκρίτειο, και Κ.-Δ. Τριανταφυλλόπουλο, δικηγόρο Αθηνών.
Για να δούμε πώς τα πήγαν οι άριστοι μελλοντικοί Εισαγγελείς, οι φρουροί του νόμου στην χώρα μας:
Στα γραπτά η Χρυσικού Ειρήνη του Γεωργίου πήρε 10,65 με άριστα το 15. Καλός βαθμός ασφαλώς, όχι και για πρωτιά όμως, ήλθε ενδέκατη στα γραπτά. Ευτυχώς, η υποψήφια γάμησε κι έδειρε στα προφορικά: πήρε 14,6. Και έτσι ανέβηκε αυτές τις 10 θέσεις στην κατάταξη και εισήχθη πρώτη καθαρά και με το σπαθί της.
Υπάρχει μου φαίνεται και ένας Γεώργιος Χρυσικός, Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου.
Στα γραπτά η Κουμπή Νίκη του Χρήστου πήρε 10,4 με άριστα το 15. Χμ, μάλλον άσχημα τα πήγε η υποψήφια, ήταν αρκετά κάτω από το όριο των εισακτέων στην συνολική κατάταξη, αφού ήταν 22η (ενώ οι εισακτέοι ήταν 16). Ευτυχώς, η υποψήφια διέπρεψε στα προφορικά: πήρε 14,2 και έτσι ανέβηκε καμιά 20αριά θέσεις και εισήχθη τρίτη. Ένα αστέρι των προφορικών. Που πέταξε έξω με την επίδοσή της στα προφορικά όσους την είχαν προσπεράσει προσωρινά στα γραπτά.
Υπάρχει μου φαίνεται και ένας Χρήστος Κουμπής, Εισαγγελέας Εφετών.
Στα γραπτά ο Αρχέλαος Παπαθεοδώρου του Αντωνίου πήρε 10,55 με άριστα το 15. Καθόλου άσχημα δεν τα πήγε ο υποψήφιος, αφού ήταν 14ος, θα έμπαινε ούτως ή άλλως, έστω και από τους τελευταίους. Εκεί που φάνηκε ο πραγματικός του εαυτός όμως ήταν στα προφορικά, όπου σημείωσε επίδοση 13,6. Ήταν η τρίτη καλύτερη επίδοση των προφορικών, μετά την Κουμπή, που είδαμε τι αστέρι είναι, και την πρώτη των πρώτων Χρυσικού, που, εντάξει, δεν πιανόταν με τίποτα. Έτσι, ο υποψήφιος κατέλαβε συνολικά την τέταρτη θέση επιτυχίας, μια θέση που αντικατοπτρίζει πολύ καλύτερα την αξία του από την 14η.


Υπάρχει μου φαίνεται και ένας Αντώνιος Παπαθεοδώρου, Αρεοπαγίτης.
Διευκρίνιση 14 Ιαν14: Πληροφορήθηκα από πηγή που θεωρώ αξιόπιστη ότι υπάρχουν δύο Αρεοπαγίτες με το όνομα "Αντώνιος Παπαθεοδώρου", ο ένας, πρεσβύτερος, Αντιπρόεδρος ΑΠ ε.τ., ονομάζεται Αντώνιος του Θεμιστοκλέους, ενώ ο νεώτερος, Αρεοπαγίτης ε.τ., ονομάζεται Αντώνιος του Αρχελάου (αν δεν κάνω πάλι λάθος με τα πατρώνυμα). Η ανάρτηση προφανώς αναφέρεται στον δεύτερο και σε καμία περίπτωση στον πρώτο. Λόγω των διαδοχικών συνωνυμιών προς στιγμήν νόμισα ότι αδίκως των αδίκων υποψιάστηκα τον Αρχέλαο Παπαθεοδώρου του Αντωνίου. Η υποψία ισχύει: δεν υπάρχουν συμπτωματικές συμπτώσεις
Αντιθέτως υπάρχουν μερικά παιδιά που είναι μεν καλοί όταν γράφουν, αλλά δεν έχουν το λέγειν που απαιτείται στην ισταμένη δικαιοσύνη, όπως το έχουν οι Χρυσικού, Κουμπή και Παπαθεοδώρου. Οι οποίοι, ανεξάρτητα από τους βαθμούς των γραπτών τους, βαθμολογήθηκαν στις τρεις πρώτες θέσεις των προφορικών.
Η Αγγελή Παναγιώτα του Νικολάου ας πούμε από πρώτη (ισοβαθμώντας) στα γραπτά έπεσε 10η μετά τα προφορικά. Ή ο Λεωνίδας Αναγνωστόπουλος του Αθανασίου, που από τέταρτος στα γραπτά έπεσε 18ος μετά τα προφορικά. Και έμεινε έξω.
Δεν το έχεις ρε Αναγνωστόπουλε, μην το βασανίζης. Θέλει χάρισμα.
[Τον σεβασμό μου και τα συγχαρητήριά μου στην σπουδάστρια της ΕΣΔΙ Δούση Σταυρούλα του Ευσταθίου, πρώτη με ισοβαθμία στα γραπτά και δεύτερη στην συνολική βαθμολογία μετά τα προφορικά. Δηλαδή, πρώτη. Την Σταυρούλα Δούση, που, αφού πρώτα έδωσε στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για τους δικαστικούς υπαλλήλους και διορίστηκε δικαστικός γραμματέας το 2012, στην συνέχεια θριάμβευσε στις εξετάσεις των Εισαγγελέων το 2013.]
Ας πάρουμε περιπτώσεις λοιπόν:
Περίπτωσις πρώτη.
Εσφάλην. Παρασύρθηκα. Ουδείς άσφαλτος. Με πονήρεψαν οι συμπτωματικές συμπτώσεις:
της συνεπωνυμίας,
της συμπατρωνυμίας,
των τριών μεγαλύτερων αποκλίσεων μεταξύ γραπτών και προφορικών, και
των τριών μεγαλύτερων βαθμολογιών στα προφορικά.
Εάν λοιπόν πράγματι η Χρυσικού, η Κουμπή και ο Παπαθεοδώρου δεν είναι εξ αίματος συγγενείς πρώτου βαθμού ανωτέρων και ανωτάτων δικαστικών ή, πολύ περισσότερο, αν πράγματι η επίδοσή τους στα προφορικά ήταν τόσο εντυπωσιακή, εγώ από την πλευρά μου ζητώ συγνώμη για τη υποψία που τους επέρριψαν οι συσχετίσεις μου. Στο κάτω κάτω, δεν ήμουν μπροστά στα προφορικά. Ούτε πρακτικά τηρούνται, όσο ξέρω. Ούτε καταγράφεται η προφορική εξέταση. Δεν υπάρχει κανενός είδους αρχείο. Η διαδικασία δεν αφήνει στοιχεία πίσω της που να μπορούν να χρησιμοποιηθούν εις βάρος της. Οι διαπρέψαντες μπορεί όντως να διέπρεψαν. Ολόκληροι αρεοπαγίτες και καθηγητές το έκριναν. Μια σύμπτωση παραπάνω μέσα στις τόσες.
Αν όμως κάτι από αυτά δεν ισχύει, αν λέω, τότε πρόκειται η δευτέρα περίπτωσις.
Και τέρτιουμ νον ντάτουρ.


Η δευτέρα περίπτωσις ΙΙ
Να κάνουμε πρώτα την σύνδεση με το προηγούμενο επεισόδιο:
Αποφοίτησε λοιπόν εν δόξη και τιμή και η Κ΄ σειρά των εισαγγελικών λειτουργών. Όπου η τριάδα των Χρυσικού, Κουμπή και Παπαθεοδώρου, που είχε εντυπωσιάσει με τις επιδόσεις της στις προφορικές εισαγωγικές εξετάσεις πέρσι, καταλαμβάνοντας τελικά τις θέσεις 1, 3 και 4, επιβεβαίωσε τις προβλέψεις, αποφοιτώντας στις θέσεις 1, 2 και 7. Οι οποίες θα καθορίζουν στο μέλλον το ιεραρχικό προβάδισμα μεταξύ των συναδέλφων της Κ΄ σειράς. Καλή σταδιοδρομία εύχομαι λοιπόν και να τιμήσουν τις οικογενειακές τους παραδόσεις.

Στο προσκήνιο εμφανίζεται τώρα η ΚΑ΄ σειρά των μελλοντικών μας Εισαγγελέων. Όπου στα γραπτά επρώτευσε ο Παρασκευαΐδης Παναγιώτης του Κωνσταντίνου. Ο υποψήφιος σημείωσε εξαιρετική επίδοση στα γραπτά, με μέσο όρο 13,600, με μεγάλη διαφορά από την δεύτερη υποψήφια. Ακόμη καλύτερα τα πήγε ο υποψήφιος στα προφορικά, όπου σημείωσε 14,600. Άξια η πρωτιά του, δίχως αμφιβολία. Και δεν το λέω ειρωνικά: ο άνθρωπος δεν μπορεί να είναι κανένας τυχαίος.
Μόνο, να.
Είναι που υπάρχει μου φαίνεται και ένας Κωνσταντίνος Παρασκευαΐδης, Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου.
Ο οποίος Παρασκευαΐδης ήταν μέλος της περσινής επιτροπής. Που ευτύχησε να κρίνη την Ειρήνη Χρυσικού. Την κόρη του Αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου Γεωργίου Χρυσικού. Και την έκρινε πρώτη και καλύτερη. Και ο οποίος Παρασκευαΐδης ήξερε από πέρσι προφανώς ότι φέτος θα έδινε ο δικός του υιός. Που κρίθηκε ομοίως πρώτος και καλύτερος.
Πάμε τώρα για την ερώτηση του ενός εκατομμυρίου ευρώ:
Πώς λεγόταν ο Πρόεδρος της φετινής Εξεταστικής Επιτροπής;
Α. Αθανάσιος Αναγνωστόπουλος.
Β. Αθανάσιος Αναγνωστόπουλος.
Γ. Γεώργιος Χρυσικός.

Βέβαια, ο Παρασκευαΐδης πέρυσι δεν μπορεί να γνώριζε ποιος θα ήταν Πρόεδρος της Επιτροπής φέτος. Μάλλον. Ούτε ο Χρυσικός ώφειλε να απόσχη ή να μην αναλάβη καν καθήκοντα Πρόεδρου της Εξεταστικής Επιτροπής, μόνο και μόνο επειδή θα καλείτο να κρίνη τον υιό του συναδέλφου του που μόλις πέρσι είχε κρίνει τόσο θετικά την θυγατέρα του. Μάλλον. Τόση ευθιξία δεν απαιτείται από ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς. Μάλλον.
Μόνο, να.
Είναι που ο συνάδελφος που το παρατήρησε πρώτος και μου επέστησε την προσοχή στην διαδοχή Παρασκευαΐδηδων και Χρυσικών σε λειτουργίες κρινόντων και κρινομένων χρησιμοποίησε τον όρο αλλαξοκωλιές.
Εύθικτο τον βρίσκω.

 www.parapolitiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου