Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2015

Πως διαμορφώνεται η κατάσταση για τους ανεξάρτητους Βουλευτές. Ποιοί μένουν «άστεγοι», ποιοι αποχωρούν, ποιοί παίρνουν μετεγγραφή


Ποτέ άλλοτε στην πρόσφατη πολιτική ιστορία ανεξάρτητοι βουλευτές δεν συγκέντρωσαν πάνω τους τόση δημοσιότητα και δεν προκάλεσαν τόσο αντικρουόμενα συναισθήματα, όσο η ομάδα των 25 πολιτικών ανέστιων βουλευτών της Βουλής αυτής.

Αγαπήθηκαν και καλοπιάστηκαν, ταυτόχρονα λοιδορήθηκαν και συκοφαντήθηκαν (σ.σ. αναίτια) με σημείο αιχμής τις προθέσεις τους σε σχέση με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Και για 15 ημέρες -όσο διήρκησαν - οι τρεις ψηφοφορίες στο Κοινοβούλιο για τον Σταύρο Δήμα, τα ονόματα τους γράφτηκαν και σβήστηκαν επανειλημμένα από τα κομματικά τεφτέρια προκαλώντας, αντίστοιχη με τις επιδιώξεις τους, ευδαιμονία ή απογοήτευση στους πολιτικούς μονομάχους.

Σήμερα, αρκετοί από αυτούς έχουν ήδη ενταχθεί σε κόμματα, άλλοι περιμένουν το «πράσινο φως» για να προσχωρήσουν, ορισμένοι ακόμα δεν έχουν καταλήξει, ενώ υπάρχουν και εκείνοι που θα αποσυρθούν από το πολιτικό προσκήνιο.
Μέχρι τώρα η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για τους 25 είναι η εξής:
Ο Σπύρος Λυκούδης, ο Γρηγόρης Ψαριανός, η Κατερίνα Μάρκου, η Νίκη Φούντα και ο Πέτρος Τατσόπουλος θα στηρίξουν τον Σταύρο Θεοδωράκη με το Ποτάμι.    
Ο Χρήστος Αηδόνης εθεάθη στην επίσημη πρώτη του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γιώργου Παπανδρέου και όπως φαίνεται επέλεξε άλλο δρόμο σε σχέση με τον συνοδοιπόρο του Ανδρέα Λοβέρδο ο οποίος είναι «δεμένος» στο άρμα του Ευάγγελου Βενιζέλου.
Άγνωστο παραμένει ακόμη τι θα πράξει ο Θανάσης Οικονόμου. Πληροφορίες τον ήθελαν να βρίσκεται και εκείνος κοντά στον Γιώργο Παπανδρέου. Κυκλοφόρησαν μάλιστα φήμες ότι τον εντόπισαν μεταξύ των παραβρισκόμενων στην παρουσίαση του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών. Εκείνος το διέψευσε κατηγορηματικά. Σε δηλώσεις του στο «THETOC» διευκρίνισε ότι «κατά 99,9%» δεν θα είναι υποψήφιος ούτε με τον Παπανδρέου, αλλά ούτε και με τον Βενιζέλο διότι αρνείται «να συμμετάσχει στον εμφύλιο αυτό».
Η Μίκα Ιατρίδη και ο Κώστας Γιοβανόπουλος που στήριξαν την κυβέρνηση ψηφίζοντας υπέρ του Σταύρου Δήμα, από ότι φαίνεται θα επιστρέψουν στα πατρώα πολιτικά εδάφη της ΝΔ. Το ίδιο δεν αποκλείεται να συμβεί και για τον Γιώργο Νταβρή. Αντίθετα μπερδεμένη είναι η κατάσταση για τους Γιάννη Κουράκο και Γιώργο Κασσαπίδη καθώς η επιστροφή τους στην «γαλάζια» παράταξη προκαλεί αντιδράσεις από συνυποψήφιους τους.
Για τον πρώτο έχουν εκφράσει δυσαρέσκεια οι ανθυποψήφιοι του στην Β΄ Πειραιά Γιάννης Τραγάκης και Αναστάσιος Νεράντζης (από τους πιο παλιούς βουλευτές της ΝΔ), αλλά και ο στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού Φαήλος Κρανιδιώτης που δοκιμάζει τις δυνάμεις του για δεύτερη φορά. Στην υποψηφιότητα του Γιώργου Κασσαπίδη δυσφορεί ο ομοσταύλος του στην Κοζάνη υφυπουργός Μεταφορών και υποδομών Μιχάλης Παπαδόπουλος.
Ο Παναγιώτης Μελάς προσανατολίζεται να μην εκτεθεί εκ νέου, αλλά πληροφορίες θέλουν να προετοιμάζει συγγενικό του πρόσωπο να τον αντικαταστήσει στην Α΄ Πειραιά με την ΝΔ.

Σε ότι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ
Τα ψηφοδέλτια του αναμένεται να ενισχύσουν οι Οδυσσέας Βουδούρης και Θόδωρος Παραστατίδης παρά την «κόκκινη κάρτα» που έχει τραβήξει εις βάρος τους ο Μανώλης Γλέζος. Υπενθυμίζεται ότι οι δύο συγκεκριμένοι ανεξάρτητοι βουλευτές είχαν αφήσει σκιές εναντίον συναδέλφων τους ότι είχαν χρηματιστεί με αφορμή την εκλογή του ΠτΔ.
Κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται και η Θοδώρα Τζάκρη. Όσο για τις Χρυσούλα Γιαταγάνα και Ραχήλ Μακρή, σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη του κόμματος δεν λένε «όχι» στις υποψηφιότητες τους, πλην όμως δεν θέλουν να απογοητεύσουν τον Πάνο Καμμένο που δεν έχει συγχωρέσει την έξοδο τους από τους ΑΝΕΛ.
Ερωτηματικό παραμένει ακόμα τι θα πράξουν οι Πάρις Μουτσινάς, Μίμης Ανδρουλάκης και Μάρκος Μπόλαρης. Ο πρώτος είχε στο παρελθόν ρίξει γέφυρες με τον ΣΥΡΙΖΑ. Για τους δύο τελευταίους ακούγεται, χωρίς όμως να είναι οριστικό, ότι θα ενισχύσουν τις τάξεις του Γιώργου Παπανδρέου.
Την πολύχρονη κοινοβουλευτική του σταδιοδρομία φαίνεται πως κλείνει ο Βύρωνας Πολύδωρας, Το ίδιο θα πράξουν και ο Βασίλης Καπερνάρος, αλλά και ο πρώην χρυσαυγίτης Στάθης Μπούκουρας.
Ο μέχρι πρότινος ομοϊδεάτης του Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος θα ακολουθήσει τον Γιώργο Καρατζαφέρη με το ΛΑΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου