Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2015

«Τρύπες» στα ψηφοδέλτια της ΝΔ, που βλέπει πρωτοκλασάτα στελέχη να αποστασιοποιούνται φοβούμενοι μια ενδεχόμενη ήττα. Ποιοι δεν κατεβαίνουν.

trupes-sta-psifodeltia-tis-nd--poioi-den-katebainoun

Αρκετές «μαύρες τρύπες» έχει στα ψηφοδέλτιά της η Νέα Δημοκρατία και παρά την αισιοδοξία που εκπέμπεται από την ηγετική ομάδα και τα μηνύματα ότι οι «γαλάζιες» λίστες είναι σχεδόν έτοιμες, η πραγματικότητα είναι διαφορετική.
Είναι γνωστό στους παροικούντες την «γαλάζια Ιερουσαλήμ», ότι δεν υπάρχει κλίμα νίκης στα κεντρικά γραφεία του κόμματος

Μπορεί η ηγεσία της ΝΔ να διαμηνύει, όπως πράττει και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ότι η διαφορά με το ΣΥΡΙΖΑ είναι στα όρια του στατιστικού λάθους, όμως πολλά στελέχη και σίγουροι εν δυνάμει υποψήφιοι, παραμένουν αποστασιοποιημένοι και φοβούμενοι μια ενδεχόμενη ήττα, αποφάσισαν να απέχουν.

Αν και ουδείς δηλώνει ανοικτά ότι ο λόγος είναι μια πιθανή αποτυχία της ΝΔ, είναι γνωστό στους παροικούντες την «γαλάζια Ιερουσαλήμ», ότι δεν υπάρχει κλίμα νίκης στα κεντρικά γραφεία του κόμματος.
«Έχουμε τα ψηφοδέλτια έτοιμα κατά 90%» μετέδιδαν προ ημερών από την ηγετική ομάδα της ΝΔ, αλλά τα τελευταία εικοσιτετράωρα είναι πολλές οι αρνήσεις στελεχών να συμμετάσχουν στα ψηφοδέλτια σε πολλούς νομούς, τα οποία θα κλείσουν με τριτοκλασάτα ή χαμηλής αναγνωρισιμότητας πρόσωπα.
Εξάλλου, το ενδεχόμενο η ΝΔ να είναι δεύτερο κόμμα, με βάση τις σημερινές δημοσκοπήσεις, καθιστά απαγορευτική κάθε σκέψη για συμμετοχή στις γαλάζιες λίστες, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση, η δύναμη του κόμματος στη Βουλή θα είναι μειωμένη κατά 40-45%.
Όπως έχει επισημανθεί έγκαιρα από το thetoc.gr, σε πολλές περιφέρειες γίνεται «σφαγή» μεταξύ των νεοδημοκρατών, και ειδικά των βουλευτών της απελθούσης Βουλής, καθώς πολλοί έχουν το φόβο της μη επανεκλογής με ό,τι αυτό σημαίνει.
Ήδη, χθες ανακοινώθηκαν άλλες δυο περιπτώσεις βουλευτών της ΝΔ που δεν θα είναι υποψήφιοι. Ο ένας είναι ο κόουτς, δυο φορές υφυπουργός Αθλητισμού και επί πολλά χρόνια βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης, Γιάννης Ιωαννίδης που δεν θα είναι υποψήφιος. Ο άλλος είναι ο επί σειρά ετών βουλευτής Πρέβεζας Δημήτρης Τσουμάνης, ενώ ανάλογη σκέψη έχει κάνει και μάλιστα το έχει διοχετεύσει στον τοπικό τύπο, ο βουλευτής Λευκάδος Θόδωρος Σολδάτος, αν και δεν είναι οριστικό.

Αρκετοί πολιτευτές της προηγούμενης εκλογικής αναμέτρησης σκέπτονται να μην κατέλθουν υποψήφιοι, θεωρώντας ότι η μάχη είναι δύσκολη και άρα δεν έχουν πιθανότητες επιτυχίας

Την αρχή είχε κάνει την προηγούμενη εβδομάδα ο πρώην υπουργός και επί 18 χρόνια βουλευτής και στενός συνεργάτης, κυρίως του Μιλτιάδη Έβερτ και του Κώστα Καραμανλή, Προκόπης Παυλόπουλος που ανακοίνωσε ότι δεν κατεβαίνει. Ακολούθησε ο Ευάγγελος Αντώναρος, κυβερνητικός εκπρόσωπος επί πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή που δεν θα είναι υποψήφιος στη Β΄ Αθηνών, ενώ ανάλογες σκέψεις κάνει και πιθανότατα θα το ανακοινώσει εντός των προσεχών ωρών, ο Άρης Σπηλιωτόπουλος.

Επίσης, αρκετοί πολιτευτές της προηγούμενης εκλογικής αναμέτρησης σκέπτονται να μην κατέλθουν υποψήφιοι, θεωρώντας ότι η μάχη είναι δύσκολη και άρα δεν έχουν πιθανότητες επιτυχίας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι π.χ. σε τριεδρικές, σε περίπτωση ήττας η ΝΔ θα κερδίσει μια έδρα, στοιχείο που είναι αποτρεπτικό για να συμμετάσχει κάποιος στα ψηφοδέλτια.
Το κακό κλίμα που υπάρχει σε πολλές περιφέρειες, αναδεικνύει το πρόβλημα που καταγράφεται με τις λίστες, αφού σε νομούς, όπως η Αχαία, η Αιτωλοακαρνανία, τα Ιωάννινα, κ.α. υπάρχουν πολλά κενά στα ψηφοδέλτια που δεν κλείνουν. Στη Λάρισα για παράδειγμα, τα στελέχη της ΝΔ έφθασαν στο σημείο να εισηγηθούν στον Πρωθυπουργό, ο οποίος και το αποδέχθηκε, να επισκεφθεί τον πρώην δήμαρχο της πόλης Κώστα Τζανακούλη στο σπίτι του, ώστε να κλειδώσει η συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο του κόμματος, προκαλώντας ποικίλα αρνητικά σχόλια.
Σε αυτό το κλίμα, η ηγεσία της ΝΔ επιχειρεί να κλείσει παλαιές πληγές για να δείξει ότι υπάρχει συστράτευση όλων των στελεχών και ρίχνει γέφυρες σε πρόσωπα τα οποία πολέμησε στο παρελθόν, όπως τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα με τον οποίο συναντήθηκε χθες ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου