Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014

Business με τον θάνατο...

photo: time.com


Τα μέλη του Συνδέσμου Φίλων Αποτέφρωσης -ναι, υπάρχει τέτοιος και έχει και 10.000 μέλη μάλιστα- διάβασαν την Παρασκευή την εγκύκλιο που εστάλη σε όλες τις Μητροπόλεις και αφορά την ενημέρωση πιστών. «[...]Ἡ Ἐκκλησία δέν δέχεται γιά τά μέλη Της τήν ἀποτέφρωση τοῦ σώματος, διότι τοῦτο εἶναι ναός τοῦ Ἁγίου Πνεύματος (Α΄ Κορ. 6, 19), στοιχεῖο τῆς ὑποστάσεως τοῦ κατ’ εἰκόνα καί καθ’ ὁμοίωσιν Θεοῦ πλασθέντος ἀνθρώπου (Γεν. 1, 24), καί περιβάλλει αὐτό μέ σεβασμό καί τιμή ὡς ἔκφραση ἀγάπης πρός τό κεκοιμημένο μέλος Της καί ὡς ἐκδήλωση πίστεως στήν κοινή πάντων ἀνάσταση.  [...] Ἐκεῖνος ὁ ὁποῖος ἀποδεδειγμένως οἰκειοθελῶς ἐδήλωσε τήν ἐπιθυμία περί καύσεως τοῦ σώματός του, δηλώνει τήν αὐτονόμησή του καί ὡς ἐκ τούτου δέν τελεῖται Νεκρώσιμος Ἀκολουθία καί Ἱερό Μνημόσυνο ὑπέρ αὐτοῦ[...]».

Στην Ελλάδα δεν έχεις το δικαίωμα να γίνεις τροφή στα σκουλήκια, μετά τον θάνατό σου. Ακόμη κι αν η πολιτεία έκανε -με μεγάλη καθυστέρηση- τα απαραίτητα νομοθετικά βήματα προς την κατεύθυνση της αποτέφρωσης, ο εναγκαλισμός της με την Εκκλησία είναι τόσο σφιχτός που δεν μπορεί να προχωρήσει στην υλοποίηση των σχεδίων της. Η δύναμη και η επιρροή του κλήρου σε όλες τις δομές του κρατικού μηχανισμού είναι πιο αποτελεσματικά όπλα από την ίδια τη φωτιά που θα έκαιγε στον καυστήρα του κέντρου αποτέφρωσης. Η πραγματικότητα, όμως, είναι λίγο διαφορετική.

Το ζήτημα δεν είναι θεολογικό, μόνο. Είναι, κυρίως, οικονομικό κι έχει να κάνει με τα εδώ και δεκαετίες κυκλώματα που εμπορεύονται το πιο ανελαστικό αγαθό. Τον θάνατο. Πάντα θα πεθαίνει κόσμος, είναι η πιο σίγουρη δουλειά, όσον αφορά την πελατεία.

Το πιο χρήσιμο κονέ, η πιο ισχυρή γνωριμία, δεν είναι ούτε κάποιος συνταγματάρχης όταν είσαι στον στρατό, ούτε κάποιος καθηγητής όταν πασχίζεις στην εξεταστική, ούτε καν κάποιος βουλευτής. Αυτοί, το πολύ-πολύ, να σε βοηθήσουν σε μία συγκεκριμένη στιγμή, για ένα και μόνο πράγμα. Το καλύτερο deal γίνεται ανάμεσα στα νοσοκομεία και τα γραφεία τελετών. Ξέρω ιστορίες -και είμαι σίγουρος κι όσοι από εσάς έχετε χάσει δικό σας άνθρωπο μέσα στο νοσοκομείο- που οι νοσηλευτές παίρνουν τηλέφωνο στα γραφεία τελετών αμέσως μετά την τελευταία πνοή του ασθενούς. Πριν προλάβουν να φτάσουν οι συγγενείς του στο θάλαμο είναι, ήδη, εκεί το... κοράκι. Στην συνέχεια, υπάρχει συναλλαγή και στην κηδεία. Στο σπίτι όταν σε διαβάζουν, στην εκκλησία κατά την τελετή, στο νεκροταφείο, στο μνημόσυνο. Είναι πολλά τα λεφτά για να χαθούν. Στην Ελλάδα, κηδεία κάνεις από 2.000-3.000 ευρώ και πάνω. Η αποτέφρωση στη Βουλγαρία και στη Σλοβενία (εκεί πηγαίνουν οι Έλληνες που θέλουν να καούν) κοστίζει κοντά στα 1500 ευρώ. (Και τελείται κανονικά η νεκρώσιμος ακολουθία από χριστιανούς ορθόδοξους ιερείς, στη Βουλγαρία)

Η προσωπική ελευθερία είναι το πρωταρχικό και θεμελιωδέστερο ατομικό δικαίωμα και συνεπάγεται την έλλειψη περιορισμό σε ό,τι αφορά τη φυσική και ψυχωσωματική ύπαρξή μας. Αλλά όταν υπάρχει το χρήμα στη μέση μπορούμε να τα ρίξουμε αυτά στη φωτιά. Όπως το σώμα του νεκρού. 

Υ.Γ.: Στην Ελλάδα το θέμα τέθηκε για πρώτη φορά το 1987, όταν ο τότε δήμαρχος Αθηναίων Μιλτιάδης Έβερτ απέστειλε σχετική επιστολή στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος. Μετά από σχεδόν 20 χρόνια, το 2006, επιτράπηκε και στην Ελλάδα με την ψήφιση σχετικού νόμου (3448/2006, άρθ. 35) η καύση σε όσους το επιτρέπει η θρησκεία τους. Εντούτοις δεν προχώρησε η υλοποίηση αυτής της νομικής πρόβλεψης καθώς παράμενε σε εκκρεμότητα το ζήτημα της χωροθέτησης. Τον Ιούλιο του 2008, κατατέθηκε στο Ε' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία, σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο καθορίζονται οι χώροι δημιουργίας κέντρων αποτέφρωσης, οι όροι και προϋποθέσεις αποτέφρωσης.
Σύμφωνα με το ΠΔ, Κέντρα Αποτέφρωσης Νεκρών ιδρύονται μόνο από τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού εντός της διοικητικής τους περιφέρειας και απαιτείται προηγούμενη έγκριση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων. 

Στο εξωτερικό και η καύση των νεκρών είναι μια αρκετά κερδοφόρα επιχείρηση. 

Μία προσεκτική ματιά στο παρακάτω βίντεο θα σας πείσει.
Δώστε βάση στο marketing και στην παραγωγή.
Στην Αμερική, τα κέντρα αποτέφρωσης φτιάχνουν ακόμη και αντικείμενα από τη συμπιεσμένη τέφρα των νεκρών και τα χαρίζουν στους συγγενείς. Ουσιαστικά, εμπορεύονται τον θάνατο. 

Απλά, με διαφορετικό τρόπο. Μελέτη που δημοσίευσε πέρυσι το TIME προβλέπει πως το 2017, ένας στους δύο Αμερικανούς θα επιλέγουν την αποτέφρωση αντί της ταφής.

Δείτε το video


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου