Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Δύσκολες μέρες περνά η ελληνική κτηνοτροφία. Βοσκότοποι, εξισωτικές και τώρα καταρροϊκός πυρετός


Μια ακόμη δοκιμασία περνούν οι κτηνοτρόφοι με το πρόβλημα του καταρροϊκού πυρετού. Έτσι όπως είναι τα πράγματα από τις δυσκολότερες περιόδους περνά ο κτηνοτροφικός κόσμος, αφού μετά των προβλημάτων που προέκυψαν με τους βοσκοτόπους και τις εξισωτικές αποζημιώσεις, τώρα προστέθηκε και ο «πονοκέφαλος» του καταρροϊκού πυρετού.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου είχαν καταγραφεί 751 εστίες καταρροϊκού πυρετού, στις οποίες ζουν συνολικά 141.672 πρόβατα και 19.754 αίγες. Η συνολική νοσηρότητα στα αιγοπρόβατα είναι της τάξης του 5,36% και η θνησιμότητα φθάνει στο 1,69%.
Βάσει του πίνακα που παρουσίασε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, Λακωνία και Αρκαδία αριθμούν τις περισσότερες εργαστηριακά επιβεβαιωμένες εστίες, με 132 και 127 αντίστοιχα, ενώ ακολουθούν Δράμα και Λέσβος από 53, Έβρος 52, Καστοριά 33, Ξάνθη 31, Χαλκιδική 26 και Κοζάνη 28. Στα Γιάννενα καταγράφονται 14 επιβεβαιωμένες εστίες και ως γνωστόν κυρίως έχουν πληγεί περιοχές της Κόνιτσας και του Πωγωνίου.

Όπως είναι γνωστό, πρόκειται για έναν ιό που προσβάλλει όλα τα μηρυκαστικά, πιο συχνά τα πρόβατα και προκαλεί υψηλό πυρετό, καταρροή, πρήξιμο και κυάνωση της γλώσσας. Μεταδίδεται από μολυσμένες σκνίπες, ωστόσο δεν απειλεί τον άνθρωπο, ούτε περνά στα γαλακτοκομικά προϊόντα ή το κρέας.

Ξεκληρίζονται κοπάδια
Όπως δήλωσε  στο ΑΠΕ ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) Δημήτρης Καμπούρης, «ζητάμε όχι μόνο αποζημίωση για το ζωικό κεφάλαιο που χάνουμε, αλλά και για τη μειωμένη παραγωγή φέτος και το 2015».
Οι κτηνοτρόφοι τονίζουν ότι σε συνδυασμό με την ευλογιά των προβάτων και την έλλειψη λήψης ουσιαστικών μέτρων από την πολιτεία ξεκληρίζονται κοπάδια, θανατώνεται μεγάλος αριθμός ζώων και χάνονται περιουσίες.
Ειδικότερα,  οι κτηνοτρόφοι της βορείου Ελλάδος, λόγω των καταστροφών που υφίστανται σε καθημερινή βάση από τον καταρροϊκό πυρετό και την ευλογιά, κατηγορούν την πολιτεία για έλλειψη δράσεων, ενώ πολλοί δίνουν για σφαγή τα κοπάδια τους σε εξευτελιστικές τιμές, φοβούμενοι μην τους αρρωστήσουν.


Άγαλμα προβάτου
«Σε 14.000 ανέρχονται τα γιδοπρόβατα που θανατώθηκαν τον τελευταίο μήνα στις Φέρρες από ευλογιά, ενώ λόγω καταρροϊκού πυρετού καθημερινά πεθαίνουν πάνω από 70 ζώα», τόνισε ο δημοτικός σύμβουλος Τοπείρου και πρόεδρος των προβατοτρόφων της Ξάνθης, προσθέτοντας, ότι τον τελευταίο χρόνο συνολικά αποτεφρώθηκαν στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 70.000 ζώα (40.000 πρόβατα από ευλογιά και 30.000 λόγω καταρροϊκού). «Στις Φέρρες οι κτηνοτρόφοι πλέον διακωμωδούν την τραγωδία που ζουν, λέγοντας ότι θα στήσουν ένα άγαλμα προβάτου στην κεντρική πλατεία», τόνισε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι οι κτηνοτρόφοι στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης βρίσκονται σε απόγνωση, αφού «ενώ είχε παρατηρηθεί ύφεση, ξαφνικά το τελευταίο διάστημα καταρροϊκός και ευλογιά βρίσκονται σε έξαρση».

 Μάλιστα προτείνουν πως έπρεπε να έχει στηθεί μια οργανωμένη επιχείρηση σε κάθε Περιφέρεια της χώρας και συντονισμένα να πετούν αεροπλάνα σε όλη τη χώρα και να ψεκάζουν, έτσι ώστε να εξαφανιστούν τα κουνούπια. Για την αγανάκτηση των κτηνοτρόφων στον Έβρο, αναφέρεται ρεπορτάζ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ όπου μιλώντας κτηνοτρόφοι ζητούν από τη στιγμή που ευλογιά και καταρροϊκός βρίσκονται και πάλι σε έξαρση, η πολιτεία να φροντίσει, μέσω περιφερειών, είτε της Τράπεζας Πειραιώς, να παρέχει ταμειακή διευκόλυνση στους κτηνοτρόφους, προκειμένου να καλύπτουν τα έξοδά τους για εντομοαπωθητικά και άλλα φάρμακα που χρησιμοποιούν.
Σε ότι αφορά το θέμα των τιμών, πολλοί κτηνοτρόφοι, προκειμένου να μην προσβληθούν τα ζώα τους από ευλογιά ή καταρροϊκό, οδηγούν τα κοπάδια τους στη σφαγή, δίνοντάς τα "στην εξευτελιστική τιμών των 40 ευρώ/ζώο, όταν στις η τιμή τους κυμαίνεται στα 100 με 150 ευρώ/ζώο". Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στην Πιερία, όπου μπορεί ευλογιά και καταρροϊκός να μην έχουν αφανίσει ολόκληρα κοπάδια, αλλά οι κτηνοτρόφοι είναι ιδιαίτερα προβληματισμένοι.

Οι απώλειες και οι εστίες 
Σε χιλιάδες ανέρχονται τα γιδοπρόβατα που θανατώθηκαν λόγω ευλογιάς, σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία που δημοσίευσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ από τη Διεύθυνση Υγείας Ζώων (τμήμα Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων) του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Όπως υπογραμμίζει το ΥΠΑΑΤ, η χώρα μας ήταν ελεύθερη ευλογιάς του προβάτου από το 2007, οπότε και είχε παρουσιαστεί στο Μανταμάδο της Λέσβου και επανήλθε το 2013 στον Έβρο, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία (χώρα όπου το νόσημα ενδημεί).

Βάσει των επίσημων στοιχείων από τον Αύγουστο του 2013 μέχρι και τον Απρίλιο του 2014, οι συνολικά επιβεβαιωμένες εστίες ανέρχονταν σε 91, με τον αριθμό των ευαίσθητων προβάτων να φθάνει σε 20.510 και των αιγών 1.294. Ειδικότερα, στο αναφερόμενο διάστημα στον Β. Έβρο επιβεβαιώθηκαν 30 εστίες, με 3.907 συνολικά ευαίσθητα πρόβατα και 325 αίγες και ακολούθησαν, Ν. Έβρος 14 εστίες, 3.955 πρόβατα και 136 αίγες, Θεσσαλονίκη, 13 εστίες, 2.514 πρόβατα και 125 αίγες, Ξάνθη, 17 εστίες, 5.998 πρόβατα και 327 αίγες, Λέσβος δύο εστίες, 329 πρόβατα, Ροδόπη 11 εστίες, 2911 πρόβατα και 186 αίγες και Πιερία τέσσερις εστίες, 896 πρόβατα και 195 αίγες.



Στην Άρτα ο «ΟΛΥΜΠΟΣ»;

Εν τω μεταξύ η άλλοτε απροσπέλαστη ζώνη γάλακτος της Ηπείρου που έσπασε μετά την πώληση της ΔΩΔΩΝΗΣ και πολλοί κτηνοτρόφοι μετά από χρόνια συνεργασίας με την Δωδώνη εγκατέλειψαν ο ένας μετά τον άλλο τη γαλακτοβιομηχανία, φαίνεται πως μετά τις εξελίξεις με τον καταρροϊκό και ευλογιά στη βόρεια Ελλάδα, αποτελεί να αποτελεί τόπο προσέλκυσης και άλλων γαλακτοβιομηχανιών. Μεγάλος αριθμός παραγωγών, έκλεισαν συμφωνίες μετά τις εξελίξεις με τη ΔΩΔΩΝΗ, με άλλες γαλακτοβιομηχανίες ενώ ανοίγματα στην τοπική κτηνοτροφία είχε κάνει η βιομηχανία «Όλυμπος» από τη Θεσσαλία, η οποία όπως είναι γνωστό είχε καταθέσει και προσφορά για την εξαγορά της Δωδώνης. Η Θεσσαλική βιομηχανία είχε επαφές και έκλεινε συνεργασίες με παραγωγούς του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων αλλά και της Ζίτσας της Κόνιτσας και Δελβινακίου.
Ήδη όπως ακούγεται άνθρωποι της εταιρείας ΟΛΥΜΠΟΣ βρέθηκαν στην Άρτα και βολιδοσκοπούν κτηνοτρόφους με μεσαίες και μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες για προμήθεια γάλακτος στην επιχείρηση προσφέροντας -όπως λέγεται- ελκυστικά πακέτα συνεργασίας.

Κουρμπάν Μπαϊράμ 
Εν τω μεταξύ υπάρχει και ένα άλλο γεγονός που αποτελεί θέμα συζήτησης μεταξύ των τοπικών κτηνοτρόφων λόγω της προσέγγισης ζωεμπόρων για αγορά ζώων. Ενόψει της θρησκευτικής γιορτής Κουρμπάν Μπαϊράμ, στις αρχές Οκτωβρίου 2014, και επειδή κατά τη διάρκεια της αναφερόμενης γιορτής, σφάζεται μεγάλος αριθμός βοοειδών και αιγοπροβάτων, ακόμα και εκτός σφαγείων και χωρίς τα ζώα να ελέγχονται από κτηνιάτρους, λόγω ευλογιάς και καταρροϊκού η Διεύθυνση Κτηνιατρικής Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, έχει υπό «παρακολούθηση» τους εμπλεκόμενους της διακίνησης σφάγειων, υπενθυμίζοντας ότι οι παραβάτες θα βρεθούν αντιμέτωποι με διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.

Έτσι, σχετικά με την αγορά και την διακίνηση εκτός του ότι απαγορεύεται κατηγορηματικά από την περιφερειακή ενότητα Έβρου, όλα τα ζώα που θα σφαγούν για την θρησκευτική τελετή πρέπει να προέρχονται από περιοχές που δεν παρουσίασαν ποτέ κρούσματα ευλογιάς ή που έχουν παρέλθει τουλάχιστον 6μήνες από το τελευταίο κρούσμα και όσα θα διακινούνται για θρησκευτική σφαγή, πρέπει να συνοδεύονται από άδεια διακίνησης και διαβατήριο (μόνο βοοειδή) και θα πρέπει οπωσδήποτε να έχουν δύο ενώτια (σκουλαρίκια).
Αναφορικά με την σφαγή, στην ανακοίνωση τονίζεται ότι όλα τα ζώα πρέπει να σφάζονται στα εγκεκριμένα σφαγεία των Περιφερειακών Ενοτήτων (πρώην νομών) με τα ήθη και έθιμα της μουσουλμανικής θρησκείας και να εξετάζονται από κτηνιάτρους πριν και μετά τη σφαγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου