Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

Στα αζήτητα το γραφείο του Καρυωτάκη στη βιβλιοθήκη Λευκάδας. Ο Δήμος Πρέβεζας πρέπει να προχωρήσει στην ίδρυση μικρού επισκέψιμου μουσείου για τον ποιητή

image0015

Τώρα που η τουριστική περίοδος τελειώνει γνωρίζουμε όλοι ότι την Πρέβεζα την προτιμούν κυρίως Έλληνες για τις διακοπές τους.

Οι περισσότεροι από αυτούς θεωρούν ότι η πόλη είναι συνδεδεμένη με τον ποιητή Κώστα Καρυωτάκη, που αν και έζησε μόνο 29 μέρες εδώ, άφησε έντονα τα χνάρια του λόγω της αυτοχειρίας του.
Το ποίημά του «Πρέβεζα» που αποτύπωνε την πεσιμιστική διάθεση του ποιητή και αναφέρονταν σε κάθε ελληνική επαρχιακή πόλη της εποχής, καθώς και η μελοποίηση του στη συνέχεια αλλά και το σήριαλ που γυρίστηκε (γυρίσματα έγιναν και στην Πρέβεζα) έχουν δημιουργήσει έναν ισχυρό μύθο, που οι Πρεβεζάνοι δεν έχουν κανένα λόγο να τον διαψεύσουν. Αντίθετα μάλιστα έχουν κάθε λόγο να ενισχύσουν την δίψα των Ελλήνων τουριστών για να δουν οτιδήποτε έχει σχέση με τον Καρυωτάκη και είναι επιτακτική ανάγκη πλέον να δημιουργηθεί ένα Μουσείο για τον ποιητή.

Στο σπίτι που διέμενε υπάρχουν ακόμη κάποια έπιπλα από τα δικά του. Ένα τραπέζι και ένα λαβομάνο καθώς και ένα κρεβάτι, αλλά το πιο σημαντικό από τα έπιπλά του, το γραφείο που έγραφε ο ίδιος, βρίσκεται στην δημοτική βιβλιοθήκη Λευκάδας. Εκεί που το έχει εναποθέσει προσωρινά ο Λευκαδίτης ποιητής Δημήτρης Σολδάτος, ο οποίος το είχε πάρει από την σπιτονοικοκυρά του ποιητή  σκωροφαγωμένο, το επισκεύασε, το έβαψε και το έδωσε στον Δήμο Λευκάδας με την δέσμευση όταν γίνει Μουσείο του Κώστα Καρυωτάκη στην Πρέβεζα να επιστραφεί.
Τόσοι «κολτουριάρηδες» δημοτικοί άρχοντες πέρασαν από την Πρέβεζα και κανένας δεν προχώρησε στην ίδρυση ενός μικρού έστω Μουσείου με γραπτά κείμενα, φωτογραφικό υλικό και αντικείμενα του ποιητή. Φυσικά το γραφείο του θα είναι η ¨ψυχή» ενός τέτοιου Μουσείου και θα πρέπει άμεσα ο Δήμος Πρέβεζας να προχωρήσει στην ίδρυση του. Και αυτό γιατί το επιβάλλει η συγκυρία αφού έχει ωριμάσει η ιδέα αλλά και η απαίτηση του εσωτερικού τουρισμού.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου