Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Ανοιχτές πόρτες σε Μουσεία και Αρχαιολογικούς χώρους της Ηπείρου το τριήμερο 26-28 Σεπτεμβρίου 2014.

MOYSEIA1

Τις πόρτες τους στο κοινό ανοίγουν αυτές τις ημέρες Μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία σε όλη την Ήπειρο με αφορμή τις «Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς».

Ένα Ευρωπαϊκό πρόγραμμα που στόχο έχει να φέρει τους πολίτες, μικρούς και μεγάλους, σε άμεση επαφή με την κληρονομιά τους, η οποία εξάλλου στη χώρα μας είναι ιδιαίτερα πλούσια.
Μουσεία λοιπόν όπως το Αρχαιολογικό Ιωαννίνων, αυτό της Νικόπολης, τα Μουσεία Άρτας και Ηγουμενίτσας, αλλά και αρχαιολογικοί χώροι όπως το Ιτς Καλέ, η Δωδώνη, το Μεγάλο Γαρδίκι και η Καστρίτσα θα είναι ανοιχτοί στο κοινό, φιλοξενώντας συναυλίες, γιορτές, εκθέσεις, εκπαιδευτικές δράσεις, δημιουργικά εργαστήρια και παραστάσεις με αφετηρία πάντα την ιστορία και την κληρονομιά του τόπου μας. 
Οι εκδηλώσεις αυτές, οι οποίες γίνονται κάθε χρόνο το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου, έχουν φέτος γενικό τίτλο «τα πρόσωπα του χρόνου». Οι δράσεις ξεκινούν από σήμερα και θα ολοκληρωθούν την Κυριακή, 28 Σεπτεμβρίου, ενώ η Παρασκευή είναι αφιερωμένη στο σχολικό κοινό. Τον συντονισμό των εκδηλώσεων έχει η Διεύθυνση Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού.

Το πρόγραμμα
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για τις «Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς» στα Μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους της Ηπείρου έχει ως εξής:

.    Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων
-«Μια φορά κι έναν καιρό. Ένα παραμύθι». Εκπαιδευτική δράση για παιδιά νηπιαγωγείου και Α' Δημοτικού με αφήγηση παραμυθιού και εικαστικό δρώμενο (μεθαύριο, Παρασκευή). «Καθρέφτη - καθρεφτάκι μου». Εκπαιδευτική δράση για παιδιά νηπιαγωγείου και Α' Δημοτικού (μεθαύριο, Παρασκευή). Ώρες προσέλευσης 10 με 11 π.μ. και 11 π.μ. με 12 μ..
-«Χρησμοί αιολόστομοι - Κωνσταντίνος Ιγνατιάδης». Έκθεση και βιωματική δράση σε συνεργασία με το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Ηπειρωτικών Σπουδών, το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννίνων. H έκθεση του κ. Ιγνατιάδη παρατείνεται έως το τέλος Οκτωβρίου. Η βιωματική δράση θα διαρκέσει ως την Κυριακή, 28 Σεπτεμβρίου.

.    Ιτς Καλέ, κάστρο Ιωαννίνων
Ομιλία μεθαύριο, Παρασκευή, ώρα 8 μ.μ. με θέμα «Η αντιμετώπιση του χρόνου στην αρχαία ελληνική ποίηση» και απαγγελία.

.    Αρχαιολογικός χώρος Ακρόπολη Μεγάλου Γαρδικίου
«Υπήρξαν χρόνοι, πάει καιρός σαν μυθικοί». Θεματικές ξεναγήσεις για το ευρύ κοινό μεθαύριο, Παρασκευή. Πληροφορίες στην ΙΒ' ΕΠΚΑ, τηλ.: 26510-01073

.    Αρχαιολογικός χώρος Καστρίτσας
«22.000π.Χ - 1913 μ.Χ: τα χνάρια του χρόνου στον αρχαιολογικό χώρο του λόφου Καστρίτσας». Θεματικές ξεναγήσεις για μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και για το ευρύ κοινό μεθαύριο, Παρασκευή, κατά τις ώρες λειτουργίας του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων και του αρχ/κού χώρου Δωδώνης. Το Σαββατοκύριακο του εορτασμού η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη. Πληροφορίες στην ΙΒ' ΕΠΚΑ, τηλ.: 26510-01060.

. Αρχαιολογικός χώρος Δωδώνης
«Ο χώρος και ο χρόνος στη Δωδώνη». Θεματικές ξεναγήσεις για μαθητές Β/θμιας και το ευρύ κοινό μεθαύριο, Παρασκευή, ώρες λειτουργίας του αρχ/κού χώρου. Πληροφορίες στην ΙΒ' ΕΠΚΑ, τηλ.: 26510-82213.


.    Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης
Την Κυριακή, 28 Σεπτεμβρίου και ώρα 11.30 π.μ., θα παρουσιαστεί στο φουαγιέ του Αρχαιολογικού Μουσείου Νικόπολης έκθεση εποπτικού υλικού με τίτλο «Η μέτρηση του χρόνου στη ρωμαϊκή Νικόπολη». Θα ακολουθήσει ξενάγηση στο Μουσείο με ιδιαίτερη έμφαση στα αντικείμενα που συνδέονται με τη θεματική της έκθεσης και την έννοια του χρόνου. Πληροφορίες στην  ΛΓ' ΕΠΚΑ, τηλ.: 26820-89890.

.    Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας
To Σάββατο, 27 Σεπτεμβρίου, ώρα 7:30 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί από την Δρ Μαίρη Μάντζιου, επίκ. Καθηγήτρια Κλασικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, διάλεξη με θέμα «Η αντιμετώπιση του χρόνου στην Αρχαία Ελληνική Ποίηση». Η διάλεξη θα συνοδεύεται με απαγγελία σχετικών αποσπασμάτων από την ηθοποιό Ξανθή Γεωργίου.
Παράλληλα, σήμερα, αύριο και την Παρασκευή, ώρες 9 π.μ. με 1 μ.μ. θα γίνει εκπαιδευτική δράση με θέμα «Πόσος χρόνος χρειαζόταν για να.» για μαθητές Γ' έως ΣΤ' δημοτικού, σε ομάδες έως 30 ατόμων διάρκειας μιας ώρας (κατόπιν ραντεβού). Πληροφορίες στην  ΛΓ' ΕΠΚΑ, τηλ.: 2681071700.

.    Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας
Έκθεση φωτογραφίας και πληροφοριακού υλικού για την πόλη της Ηγουμενίτσας με τίτλο «Εικόνες της πόλης στον χρόνο» που ανιχνεύει τις αλλαγές του αστικού τοπίου, με παράλληλες εκπαιδευτικές δράσεις θα φιλοξενήσει το Μουσείο Ηγουμενίτσας από μεθαύριο, Παρασκευή και μέχρι την Κυριακή, 28 Σεπτεμβρίου. Πληροφορίες στην  ΛΒ' ΕΠΚΑ, τηλ.: 26650-28539.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου