Τετάρτη 6 Αυγούστου 2014

Πως το ΤΑΙΠΕΔ κλείνοντας το μάτι στον Κόκκαλη, πέταξε έξω τους Γάλλους από τον διαγωνισμό για τον ΟΔΙΕ. Η Intralot «τρέχει» μόνη της στον ιππόδρομο!


Την εκτίμηση ότι χάθηκε μια εξαιρετική ευκαιρία να πραγματοποιηθούν σημαντικές επενδύσεις που θα έβγαζαν τον ελληνικό ιππόδρομο από το τέλμα των τελευταίων ετών δημιουργώντας μια νέα σημαντική πηγή εσόδων για το Δημόσιο, εκφράζουν στελέχη της Paris Mutuel Urbain (PMU), του μεγαλύτερου οργανισμού διεξαγωγής ιπποδρομιών στην Ευρώπη με τζίρο άνω των 10,4 δισ. ευρώ για την περυσινή χρονιά, που αποφάσισε να μην υποβάλλει δεσμευτική πρόταση για την παραχώρηση του δικαιώματος αποκλειστικής διοργάνωσης και διεξαγωγής αμοιβαίου ιπποδρομιακού στοιχήματος στην Ελλάδα για περίοδο 20 ετών, παρά το ότι συμμετείχε στην τελική φάση του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ.


Εν πολλοίς η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με στελέχη του γαλλικού ομίλου με τα οποία συνομίλησε το Capital.gr., είχε διαφανεί ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν στη PMU έγινε γνωστό το προτεινόμενο τίμημα για τη μίσθωση του ιπποδρόμου στο Μαρκόπουλο για τη διεξαγωγή των ιπποδρομιών. Τότε ο Philippe Germond, επικεφαλής του ομίλου, ακούγοντας το προτεινόμενο ετήσιο τίμημα των 6 εκατ.ευρώ για το Μαρκόπουλο, τη στιγμή που η PMU μισθώνει τον περίφημο ιπποδρόμιο Longchamp (η κούρσα Prix de l'Arc de Triomphe το πρώτο σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου αποτελεί το αντίστοιχο των ιπποδρομιών Royal Ascot της Βρετανίας) από το δήμο του Παρισιού έναντι 6,5 εκατ.ευρώ ετησίως, απάντησε ευθαρσώς πως με αυτά τα δεδομένα δεν πρόκειται να συμμετάσχει στο διαγωνισμό. Για το θέμα ενημερώθηκε ακολούθως και το δ.σ. του γαλλικού ομίλου, στο οποίο παρουσιάστηκαν τα τότε δεδομένα.




Ακολούθησε μια περίοδος στασιμότητας, με τη PMU (σε συνεργασία με τη νοτιοαφρικανική Phumelela) να παραμένει τυπικά εντός διαγωνισμού και τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ ανεπισήμως να αφήνει περιθώρια αλλαγών, κάτι που τελικώς οδήγησε στην πρόσληψη νέου αποτιμητή, κίνηση που θορύβησε τον έτερο διεκδικητή, τον όμιλο Intralot, προκαλώντας την αντίδρασή του. Ακολούθως, οι Γάλλοι επενδυτές ενημερώνονται πως ο νέος αποτιμητής κατέβασε το ετήσιο τίμημα για το Μαρκόπουλο στα 2,5 εκατ.ευρώ, πλην δεν μεταβάλλουν την αρχική τους απόφαση καθώς είναι αντίθετοι στις επιλογές του ΤΑΙΠΕΔ για την υλοποιηση της αποκρατικοποίησης. 

Συγκεκριμένα, υποστήριξαν πως το μοντέλο της επιβολής ετήσιου μισθώματος και προσαρμοζόμενου κατ΄έτος δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό για έναν ιπποδρόμιο που βρίσκεται "στο πουθενά" και με τεράστια κόστη συντήρησης, εμμένοντας στην αρχική τους πρόταση που προέβλεπε ένα μίσθωμα αναλογικό προς τα έσοδα ή/και τα κέρδη από τη διεξαγωγή των ελληνικών ιπποδρομιών. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη, με αποτέλεσμα να δοθεί το "no go" από τους Γάλλους.

Όπως εξηγούν γνώστες του ζητήματος, το ΤΑΙΠΕΔ δεν υιοθέτησε τη συγκεκριμένη πρόταση δεδομένου ότι από τη μία πλευρά αναζητούσε ένα σταθερό έσοδο προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα δάνεια που είχαν αναληφθεί για την μετεγκατάσταση του ΟΔΙΕ από το Φάληρο στο Μαρκόπουλο και την κατασκευή ενός φαραωνικού έργου ελέω Ολυμπιακών αγώνων και από την άλλη ότι το μοντέλο της PMU στηρίζεται στη μετάδοση μέσω δορυφόρου ξένων ιπποδρομιών επί των οποίων θα παίζεται το αμοιβαίο ιπποδρομιακό στοίχημα.

Ανεξαρτήτως των αποφάσεων που ελήφθησαν, οι επικεφαλής του γαλλικού ομίλου, ενός από τους μεγαλύτερους διοργανωτές ιπποδρομιών στον κόσμο, χαρακτηρίζουν ως επωφελή για τον παραχωρησιούχο τη σύμβαση για την παραχώρηση του αμοιβαίου ιπποδρομιακού στοιχήματος, ωστόσο έπειτα από την έκβαση του ζητήματος εκφράζουν δυσαρέσκειά για την αντιμετώπισή τους από το ΤΑΙΠΕΔ καθώς και για την αξιοπιστία ορισμένων εκ των Ελλήνων θεσμικών συνομιλητών τους, κάνοντας παράλληλα λόγο για μια "χαμένη ευκαιρία".
  



Μονόδρομος 
Μπορεί πλέον οι Γάλλοι να έθεσαν εαυτούς εκτός διαγωνισμού, η Intralot όμως δηλώνει παρούσα και βρίσκεται πολύ κοντά στην απόκτηση ενός ακόμη σημαντικού asset για το χαρτοφυλάκιο της, το οποίο μπορεί να αποδειχθεί ως flagship για την εν Ελλάδι παρουσία της.

Τώρα η προσοχή στρέφεται στις αποφάσεις που θα λάβει το - σε μεταβάτική περίοδο λόγω της αλλαγής της διοικησής του - ΤΑΙΠΕΔ για την αποκρατικοποίηση. Την προσεχή Πέμπτη είναι προγραμματισμένο να συνεδριάσει το δ.σ. του Ταμείου προκειμένου να αποφασίσει επί της δεσμευτικής προσφοράς που κατέθεσε ο ελληνικός όμιλος. 

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς τυχερών παιχνιδιών, η διαδικασία αποτελεί ουσιαστικά μονόδρομο δεδομένων των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί από το ελληνικό δημόσιο έναντι της Ε.Ε. για την υπόθεση του ΟΔΙΕ, οι συσσωρευμένες ζημιές του οποίου ξεπερνούν τα 200 εκατ.ευρώ. Υπενθυμίζεται πως έπειτα από την νέα παράταση που δόθηκε, ο ΟΔΙΕ μέχρι τον προσεχή Σεπτέμβριο θα πρέπει να έχει τεθεί σε καθεστώς εκκαθάρισης, ώστε να εξασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει κενό ανάμεσα στη διακοπή της λειτουργίας της ΟΔΙΕ Α.Ε. και την έναρξη λειτουργίας του ιπποδρομιακού στοιχήματος από τον παραχωρησιούχο και πολλοί προβλέπουν πως υπό το πρίσμα αυτό ελαχιστοποιείται η όποια πιθανότητα υπήρχε να κηρυχθεί άγονος ο διαγωνισμός. Με έναν προσωρινό μειοδότη, η κυβέρνηση είναι ευκολότερο να διαπραγματευτεί το θέμα του ΟΔΙΕ.

Σημειώνεται πως τον περασμένο Μάρτιο η Intralot, πέραν των άλλων ενεργειών της για να διασφαλίσει απαιτήσεις 22 εκατ.ευρώ έναντι του ΟΔΙΕ, άσκησε αγωγή ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών κατά της ΟΔΙΕ ΑΕ ζητώντας την καταβολή 8 εκατ. ευρώ που της οφείλεται από την 06/03/2012 «Σύμβασης Συντήρησης και Λειτουργίας του Μηχανογραφικού Συστήματος Συγκεντρωτή Αμοιβαίου Ιπποδρομιακού Συστήματος του ΟΔΙΕ», με τη δικάσιμο να έχει οριστεί για τον Φεβρουάριο του 2016.




Στο πλαίσιο αυτό οι ιπποδρομιακοί φορείς απέστειλαν χθες επιστολή προς την κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ με την οποία αναφέρουν πως δεν νοείται να υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση  στην διαγωνιστική διαδικασία, γιατί αυτό θα σημάνει αυτόματα και τον θάνατο του ελληνικού ιπποδρόμου. Επιπλέον καθυστέρηση, αναφέρει η επιστολή, οδηγεί στο οριστικό κλείσιμο του ελληνικού ιπποδρόμου με παράπλευρες οικονομικές απώλειες για το κράτος (απώλεια εσόδων από φόρους, ΦΠΑ, εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία, απώλεια θέσεων εργασίας και του συνόλου του κύκλου εργασιών). Οι ιπποδρομιακοί φορείς τονίζουν πως η τρέχουσα περίοδος δεν επιτρέπει την παραμικρή αστοχία από πλευράς ΤΑΙΠΕΔ και η επιτυχής και ταχύτατη έκβαση του διαγωνισμού, πριν την προκαθορισμένη ημερομηνία εκκαθάρισης του ΟΔΙΕ στις 30 Σεπτεμβρίου -άρα κλείσιμο του ελληνικού ιπποδρόμου- είναι μονόδρομος για την συνέχιση και ανάπτυξη των ελληνικών ιπποδρομιών.

Η Intralot «τρέχει» μόνη της στον ιππόδρομο.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι συνιστά μονόδρομο για το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων η αποδοχή της δεσμευτικής πρότασης που υπέβαλε η Intralot.


Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι συνιστά μονόδρομο για το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων η αποδοχή της δεσμευτικής πρότασης που υπέβαλε η Intralot.

Στην Intralot πλέον οδεύει η άδεια του αμοιβαίου ιπποδρομιακού στοιχήματος, μετά τη διενέργεια του σχετικού διαγωνισμού από το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ). Κατά τη χθεσινή υποβολή των δεσμευτικών προσφορών, προσήλθε τελικά μόνον η Intralot, η οποία υπέβαλε τη μοναδική προσφορά, μέσω δύο εταιρειών ειδικού σκοπού. Μεγάλη εντύπωση έκανε τελικά η απόσυρση του ενδιαφέροντος από τη γαλλική PMU. Η τελευταία, από το 2008 επιχειρούσε συστηματικά να συνεργαστεί ή/και να εξαγοράσει τον Οργανισμό Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος (ΟΔΙΕ), χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα. Η εταιρεία συμμετείχε εξαρχής στον διαγωνισμό για την εκχώρηση της άδειας που προκήρυξε το ΤΑΙΠΕΔ, αλλά την τελευταία στιγμή απέσυρε το ενδιαφέρον. Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία είναι ο Νο 1 διοργανωτής ιπποδρομιών στον κόσμο, με έσοδα που ξεπερνούν τα 9 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Επίσης ήταν ο πρώτος ενδιαφερόμενος για τη σχετική άδεια που υπέβαλε ενδιαφέρον, σε συνεργασία με τη Νοτιοαφρικανική Phumelela. Ο δεύτερος ενδιαφερόμενος ήταν η Intralot, που συμμετείχε στον διαγωνισμό σε συνεργασία με τον οργανισμό ιπποδρομιών της Αργεντινής, δεδομένου ότι η ίδια δεν διαθέτει εμπειρία στη διεξαγωγή ιπποδρομιών.



Πριν από την προγραμματισμένη χθεσινή υποβολή προσφορών για την άδεια του ιπποδρομιακού στοιχήματος στην Ελλάδα, στο ΤΑΙΠΕΔ έφτασε επιστολή της επενδυτικής εταιρείας Global Family Partners (GFP), η οποία δήλωσε ενδιαφέρον για τη σχετική άδεια. H GFP εμφανίσθηκε διατεθειμένη να επενδύσει 40 εκατ. ευρώ προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης των ελληνικών ιπποδρομιών, αλλά η πρόταση-κομήτης απορρίφθηκε, δεδομένου ότι υποβλήθηκε εκτός διαδικασίας. Τώρα το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να συνεδριάσει την ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου ν' αποφασίσει σχετικά με την τύχη της μοναδικής προσφοράς που υποβλήθηκε. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι συνιστά μονόδρομο για το ΤΑΙΠΕΔ η αποδοχή της πρότασης της Intralot, προκειμένου να συνεχίσει τη λειτουργία του ο ελληνικός ιππόδρομος. Εξάλλου η Κομισιόν έχει δώσει περιθώριο για την ανάκτηση της κρατικής ενίσχυσης στον ΟΔΙΕ, μέχρι 29 Σεπτεμβρίου.

Από τον Νίκο Χρυσικόπουλο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου