Τρίτη 5 Αυγούστου 2014

Είναι «Σαιν Μοριτζ» τα Θοδώριανα και το Παλαιοκάτουνο Τζουμέρκων; Τα πρώτα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ εκεί τα κατατάσσουν και φέρνουν πονοκεφάλους και εγκεφαλικά


Θοδώριανα Άρτας                                                                                                                                                                                        

Είμαστε Σαιν Μοριτζ και δεν το ξέρουμε! Το γνωρίζουν όμως όπως φαίνεται εκ του αποτελέσματος οι υπεύθυνοι του υπουργείου Οικονομικών που προσάρμοσαν τον Ενιαίο Φόρο Ακίνητης περιουσίας στις αντικειμενικής αξίες του γνωστού χειμερινού αλπικού θέρετρου... χωρίς να αναλογιστούν πού στέλνουν σημειώματα, ποιες περιοχές αφορά και πόσα υπογλώσσια θα πρέπει να καταναλωθούν μόλις πιάσει κανείς στο χέρι του το χρεωστικό με το απαιτητέο ποσό των χιλιάδων ευρώ.

Είσαι από τα Θεοδώριανα και το λιγότερο που διαθέτεις στην περιοχή είναι ένα οικόπεδο ασκεπές 1000 τετραγωνικών μέτρων; Η αντικειμενική του αξία - σύμφωνα με τον υπολογισμό του υπουργείου είναι 95.000 ευρώ! Αν έχεις δυο στρέμματα 190.000 ευρώ, ας μην συζητήσουμε την περίπτωση να έχεις και ένα σπίτι μέσα σε αυτή την έκταση.

Ο ιδιοκτήτης πάντως ενός παλαιού σπιτιού 44 τετραγωνικών στο Μυρόφυλλο, σε χώρο 2,5 στρεμμάτων φορολογείται με τον υπολογισμό αντικειμενικής αξίας στα 400.000 ευρώ! Και αυτός είναι ένας μόνο από τους πολίτες της ευρύτερης περιοχής του νομού μας πλην του Δήμου Αρταίων (αστικού περιβάλλοντος) όπου είχαν καθοριστεί οι αντικειμενικές αξίες, που κοιμήθηκε φτωχός. και το υπουργείο τον ξυπνά απότομα σήμερα εξηγώντας του ότι δεν είναι!

Στη Ράχη ο κάτοχος ενός σπιτιού 55 τετραγωνικών μέτρων σε έκταση συνολικού εμβαδού 2 στρεμμάτων, φορολογείται για περιουσία αντικειμενικής αξίας 394.000 ευρώ. Ασφαλώς ότι η Ράχη είναι η πλέον κοσμοπολίτικη θέση, αντίστοιχη με τη Νάουσα της Πάρου, το ξέρει το υπουργείο, απλώς διαφεύγει στον ιδιοκτήτη. όπως και στο Παλαιοκάτουνο όπου ζει μόνιμα ο έχων περιουσία που αποτιμάται σε 598.000 ευρώ, ψήνοντας καφέδες για να βγάλει τα προς τω ζην. Ο ίδιος δεν γνώριζε ότι μπορεί να πουλήσει το σπίτι με το μαγαζί και την αυλή αντί του ποσού των 598.000 ευρώ! Έτσι είναι να έτσι νομίζετε, θα πρέπει να πει στους φωστήρες του υπουργείου Οικονομικών και στην περίπτωση που ο φόρος του με βάση αυτή την αντικειμενική αξία που το υπουργείο του προσδιορίζει είναι π.χ. 5.000 ευρώ να τους πει σας δίνω το σπίτι και επιστρέψτε μου τα ρέστα!

Οι ιστορίες είναι η μια καλύτερη από την άλλη. Βέβαια μεταφέρονται με μεγάλη αγανάκτηση και απογοήτευση από τους πολίτες που βλέπουν ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει και δεν λέει να σοβαρευτεί ένα κράτος απέναντι σε πολίτες από τους οποίους ζητάει αφόρητους φόρους.

Απογοήτευση δηλώνει και η Ένωση Φοροτεχνικών -ελευθέρων επαγγελματιών Άρτας -Φιλιππιάδας, δια του προέδρου της Γιώργου Θεοδόση, καθόσον δεν μπορεί να καταλάβει ο κλάδος πώς αυτοί που διαθέτουν τόσα πτυχία και μεταπτυχιακά βεβαιώνουν και αποστέλλουν Ενιαίο Φόρο ακίνητης Περιούσιας σε τόσο υψηλή κλίμακα υπολογισμένο, χωρίς να αναλογιστούν τι πού και γιατί μπορεί να έχουν κάνει λάθος. Έστω να δουν στο χάρτη πού και τι είναι τα Θεοδώριανα, για έχουν αντικειμενική αξία στα 1000τ.μ. 95.000!!!



Παλαιοκάτουνο Άρτας

Λάθος κριτήρια
Το χειρότερο όλων, όμως, που γεννά απογοήτευση, όπως δήλωσε ο πρόεδρος κ. Θεοδόσης είναι ότι «Αυτοί οι άνθρωποι μιλούσαν τόσο καιρό για πλεόνασμα, το οποίο τελικά δεν υπάρχει. Το πλεόνασμα για το οποίο μιλούσαν στοιχειοθετούνταν σε λάθος βάση. Στον υπολογισμό δηλαδή με λάθος κριτήρια του ΕΝΦΙΑ», ανέφερε ο κ. Θεοδόσης, ο οποίος έχει επικοινωνήσει με όλους τους βουλευτές του νομού, επισημαίνοντας το πρόβλημα, και επί της ουσίας επιζητώντας την παρέμβασή τους ώστε να υπάρξει πολιτική λύση.
«Τι σημαίνει αυτό» ρωτήσαμε και ο ίδιος είπε «Να διορθωθούν πρώτα τα λάθη και μετά να πληρώσουν οι άνθρωποι το φόρο που τους αντιστοιχεί. Διότι έχει ανακοινωθεί ότι θα πρέπει πρώτα να δοθεί η πρώτη δόση, με προθεσμία μέχρι 29 Αυγούστου και μετά να γίνει αίτηση διόρθωσης του λάθους», ανέφερε.
Και ουσιαστικά ζητείται η διόρθωση για δυο λόγους. Ο προφανής είναι ότι το λάθος το έχει κάνει το υπουργείο και οι υπηρεσίες του οπότε έχει την ευθύνη της διόρθωσης. Αυτός είναι ο ηθικός λόγος, διότι υπάρχει και ο πρακτικός. Αν ο λάθος υπολογισμός χρεώνει τον πολίτη με 2.000 ευρώ φόρο, η πρώτη από τις πέντε δόσεις αντιστοιχεί σε 200 ευρώ, ποσό που μπορεί να είναι μεγαλύτερο και από το σύνολο του φόρου που πρέπει κανονικά να πληρώσει. Επίσης γιατί να καλείται σήμερα να πληρώσει να πληρώσει με λάθος υπολογισμό την δόση του ΕΝΦΙΑ που μαζί τον φόρο της δήλωσης του προς την εφορία να χρειάζεται άμεσα 500 ευρώ για να δώσει;

Αφόρητοι φόροι 
Το ζήτημα πάντως εντόνως απασχολεί τους πολίτες σε όλη την περιφέρεια του νομού, πλην του αστικού χώρου του Δήμου Αρταίων όπου από το παρελθόν έχουν καθοριστεί αντικειμενικές αξίες. Όλος ο υπόλοιπος χώρος για το νομό της Άρτας εφόσον δεν έχουν καθοριστεί μπήκε στον κατ' αποκοπή προσδιορισμό των 95.000 ευρώ το στρέμμα του υπουργείου. στο μεταξύ για χωριά των Ιωαννίνων - όπως μας αναφέρεται- όπου έχει προϋπάρξει η διαδικασία κτηματολογίου και καθορισμού αντικειμενικών αξίων, τα 1000τμ αποτιμώνται με αντικειμενική αξία 8.000 ευρώ και ο ΕΝΦΙΑ αντιστοιχεί σε 8 ευρώ. Πάντα ως μέτρο λαμβάνεται το 1 στρέμμα ασκεπί.
Σε κάθε περίπτωση οι πολίτες κάνουν λόγο για επιβολή πλέον αφόρητων φόρων, ενώ όταν ρωτήσαμε τον πρόεδρο της Ένωσης που έρχεται εκ της θέσεως του σε επαφή τόσο με τους πολίτες όσο και με τους συναδέλφους του φοροτεχνικούς στην περιοχή, έκανε λόγω για αδυναμία πλέον των πολιτών να αντεπεξέλθουν και για το λόγο αυτό πολλοί δεν πληρώνουν εγκαίρως πλέον τις φορολογικές υποχρεώσεις. «Αυτό που εισπράττουμε από τον κόσμο είναι η ολική αδυναμία αποπληρωμής των χρεών τους», είπε χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου